MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 BURSA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

HUKUKSAL ÇALIŞMALAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BALIKESİR   BURSA   ÇANAKKALE   YALOVA 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
ELEKTRİK, ELEKTRONİK, BİLGİSAYAR VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ/EN AZ UCRET TANIMLARI 2017
 
MÜHENDİSLİĞE HAZIRLIK SEMİNERLERİ
 
MİSEM DIŞI EĞİTİMLER
 
BAŞVURU FORMU
 
İŞ ARAYANLAR
 
ENERJİ ÖZELLEŞTİRİLEMEZ
 

EMO Bursa Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 118

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TERMİK SANTRAL İÇİN ŞARTLAR UYGUN MUDUR?


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
Yönetim Kurulu Başkanı Erdal AKTUĞ'un 28.05.2006 tarihli Kent Gazetesi Köşe Yazısı
 

Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından Keles ilçesi Davutlar Mevkiindeki İR: 2403 Ruhsat No’lu kömür sahasının kiralama yöntemiyle Termik Santral yapılmak üzere 23 Mayıs 2006 tarihinde Çalık A.Ş.’ye ihale edildi. TKİ, ihaleyi kWh başına rödavans bedeli 1,15 YKR’a Çalık A.Ş.’ye elektrik enerjisi üretmek üzere verdi. İhale edilen santralin 160 MW  değil ancak 135 MW ile enerji üretimi yapacağı görünmektedir.

TKİ’nin yaptığı sözleşmenin usule yönelik sorunlarından biri, sahada bulunan rezervlerin kullanımına dair ihale sözleşmesinde belirleyici bir hüküm bulunmamasıdır. Bu durumda sahadan çıkan kömür, ihaleyi alan firmanın inisiyatifinde, enerji üretiminin dışında da kullanılabilecektir.

TKİ’nin hazırlamış olduğu raporlarda, 6939,43 hektarlık yedi köyü kapsayan bir alanda arazi kullanım durumuna dair veriler mevcut durumla çelişmektedir. Raporların aksine şu anda arazide tamamen meyvecilik (kiraz, ceviz vb.) yapılmaktadır.

Bölgenin rezerv durumu ise MTA’nın Poligon verilerine göre 39.062.418 ton, TKİ’nin Surpac verilerine göre 31.600.000 ton olarak görünmektedir. Köy topukları dikkate alındığında bu rezerv 26.755.000 tona düşmektedir. Ancak rezerv içerisindeki kömür sanıldığı kadar verimli değildir. Nitekim TKİ ve MTA verilerine göre 2340 kcal/kg olarak gözüken AİD bedelinin yeni yapılan incelemelere göre 1700 kcal/kg olduğu söylenmektedir.

Eğer yapılacaksa -ki yapılması bu şartlarda pek uygun görünmüyor- kimyasal özellikleri bakımından kükürt oranı çok yüksek olan bu bölgede yeni teknoloji akışkan yataklı santral teknolojisinin kullanılarak desülfirizasyon ve baca gazı arıtma tesisleriyle çalıştırılması en doğru çözüm olacaktır. Çünkü şu anda ülkemizde kurulu bulunan bir çok Termik Santralde kükürt oranı % 1-2’ler seviyesini geçmemektedir. Bu bölgede bulunan kömürdeki kükürt oranı % 4,86 olup çok yüksek bir orandır. Buda ilgili konulardaki meslek odalarının çevre ve bitki örtüsüne yapacağı etkiler konusunda verilen raporlarındaki çekinceleri doğrulamaktadır. 

İlgili kurumlar tarafından bu bölgede kamulaştırma yapılmamış alanların, ihaleyi alan firmanın insiyatifine bırakılarak firma tarafından talep edildikçe TKİ tarafından kamulaştırma yapılması düşünülmektedir. Herhangi bir özel mülk sahibinin her itirazında santral çalışmaları duracağı gibi santral çalışmalarının seyri için özel mülk sahiplerinin mağduriyeti söz konusu olacaktır. Ayrıca kamu kaynaklarının kiralama adı altında özelleştirilmesinde kamu yararı gözetilmemektedir.

Her ne kadar yedi köyün yerleşim alanında rezerv anlamında köy topukları düşünülmediği söylense bile köy halkının gerek santral kurulmasında gerek çalışma aşamasındaki patlayıcı madde kullanımı sırasında olumsuz etkileneceği açıkça görünmektedir. Ayrıca sahanın

kuzeybatısında doğu-batı yönünde iki adet fay hattının ve bölgedeki kayma-heyelan riskinin Termik Santralin kurulmasına olan etkileri araştırılmalıdır.

Elektrik Mühendisleri Odası olarak kendi öz kaynaklarımızın kullanılması, dışa bağımlılığın azaltılması gerekçeleriyle öncelikli olarak güneş, rüzgar, hidrolik, jeotermal, biyogaz yanında kendi yeraltı kaynaklarımızın kullanılmasının da gerektiğini belirtmiştik. Nükleer santraller konusunda da belirttiğimiz gibi ülkenin enerji sorunu olmadığını tamamen enerjinin yönetim krizi sorunu olduğunu, planlı bir enerji politikamız olmadığını vurgulamıştık. Bu termik santral ihalesinde de açıkça görünmektedir ki bir çok bilinmeyeni ile birlikte planlama yapılmamış, gerekli şartları oluşturulmadan kamuoyuna, bölge halkına, meslek odalarına ve ilgili sivil toplum örgütlerine bilgi verilmeden şeffaflık sağlanmadan kapalı kapılar ardında kararlar verilmiştir. Konuyla ilgili gerekli bilgi ve dokumana ulaşmakta zorlanıldığımız, kamulaştırma maliyeti, iletim ve dağıtım bedelleri, yapılmayan lisans bedeli, alım garantisi ve teşvik gibi bir çok noktanın belirsiz olduğu şartlarda yapılması düşünülen termik santral uygun mudur?


Çok Okunanlar


BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU VE İNŞAAT KOMİTESİ ÜYELERİ ŞUBEMİZİ ZİYARET ETMİŞLERDİR

EMO GENÇ STAJ BAŞVURULARI BAŞLADI

SOLAREX 2024 ULUSLARARASI İSTANBUL GÜNEŞ ENERJİSİ VE TEKNOLOJİLERİ FUARINA TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ

ÇEVRİM İÇİ TEKNİK SEMİNER: PCB TASARIMINDA EMC OPTİMİZASYONU, SİMÜLASYON TEMELLİ YAKLAŞIMLAR VE TASARIM ÖNERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ

BURSA OSMAN ŞEVKİ ULUDAĞ ANADOLU LİSESİ` NDE MESLEK TANITIMI

Okunma Sayısı: 2363


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.