MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 İZMİR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YENİ ÜYELİK

   · 

YAYIN SATIŞ LİSTESİ

   · 

İNDİRİM YAPAN KURULUŞLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AYDIN   İZMİR   MANİSA 
 

 

EMO İzmir Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 407

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİ TASARRUFU HAFTASI BASIN AÇIKLAMASI METNİ


BASIN AÇIKLAMASI

 
Enerji Tasarrufu Haftası nedeniyle Şubemiz tarafından hazırlanan 27.01.2007 tarihli basın açıklaması
 

BASIN 2007-2                                                                         27 Ocak 2007

Geçtiğimiz hafta ülkemiz gündemini oluşturan ve toplumu derinden sarsan üzücü olayların gölgesinde kalan Enerji Tasarrufu Haftası nedeniyle bazı kavramları yeniden bilince taşımak gerektiğine inanıyoruz.

Enerji tasarrufu üretimden, konfordan fedakârlık, bir başka deyişle kısıntı değil, ayni üretim ve konfor düzeyinin daha az enerji tüketerek sağlanmasıdır.

Enerji tasarrufu yalnızca ödenen enerji faturalarında maddi bir tasarruf olarak algılanmamalı, ülkemizin de ötesinde dünyanın sinirli more sahip kaynaklarının en verimli kullanımı ve gelecek nesillere aktarılması olarak algılanmalıdır.

Enerji tasarrufu bir haftanın gündemi olan bir konu olmaktan çıkarılmalı, yaşamın tüm alanlarında sürekli bir olguya dönüşmeli, bu anlamda bir kültür oluşturulmalıdır.

Konunun önemini kavrayabilmek açısından yoğun enerji tüketilen alanlara ve tüketimin boyutlarına bakmakta yarar görmekteyiz.

Ülkemizde genel enerji tüketiminin % 42‘si sanayide, % 30‘u konut ve ticarethanelerde, % 20‘si ulaşımda gerçekleşmektedir.

Ülkemizde tüketilen birincil enerji kaynaklarının büyük bölümü, basta doğal gaz ve petrol olmak üzere ithal kaynaklardır.

Elektrik enerjisi tüketiminde de durum genel enerji alanıyla benzerlik göstermektedir. Tüketimin % 46‘si sanayide, % 13‘u ticarethanelerde ve % 23‘u konutlarda gerçekleşmektedir.

Bu alanların her birinde ve bunların alt sektörlerindeki tüketicilerin üretim süreçlerindeki farklılıklardan ötürü çok kesin rakamlar verilememekle birlikte ülkemizdeki genel enerji tasarruf potansiyelinin en az % 25 düzeyinde olduğunu söyleyebiliriz.

Örneklemek gerekirse çarpıcı bir tüketim düzeyinde bulunan ulaşım sektöründe gerçekleri kavramaktan çok uzakta olduğumuzu, tüm dünyanın yıllar önce keşfettiği yük taşımacılığında deniz yolları ve insan taşımacılığında demiryolları gibi en ekonomik çözümleri göz ardı ettiğimizi ve her iki alanda taşımacılığı karayolları üzerinden büyük bir kaynak tüketimi ve çok yüksek maliyetlerle yaptığımızı üzülerek görmekteyiz.

Yine konunun boyutunu gösterebilmek açısından örneklemek gerekirse büyük boyutlu bir yatırım gerektirmeksizin yalnızca bilinçli kullanımla elektrik enerjisi tüketiminde gerçekleştirilecek % 5 düzeyinde bir tasarruf nükleer lobilerce ülkemize dayatılan toplumsal risklerinin yani sıra milyarlarca dolara mal olacak 1500 MVA‘lik bir nükleer santralin sağlayacağı elektrik enerjisini sağlayacaktır.

Burada genel söylemi bir kez daha vurgulamalıyız. "Tasarruf edilen enerji en ucuz enerjidir."

Enerjinin verimli kullanımı tasarımla başlamalıdır. Yüksek verimli enerji teknolojilerinin seçiminden ekipman ve malzeme seçimine, aydınlatma, ısıtma v.b. konularda doğal olanakların değerlendirilmesine olanak veren yapısal çözümlerden üretim süreçlerinin niteliğine bağlı atık olarak ortaya çıkan ısı, buhar, v.b. enerji türlerinin üretim süreçlerinin başka evrelerinde girdi olarak kullanımının sağlanmasına konunun uzmanı mühendislerce yapılacak tasarım büyük önem taşımaktadır. Bu aşamada yalnız düşük ilk yatırım maliyeti seçeneğinden kaçmak, ilk yatırım maliyetiyle birlikte işletme, bakım, tesis ömrü, birim üretim başına enerji maliyeti v.b. tüm faktörler dikkate alınmalıdır.

Mevcut sanayi tesisleri, ticarethaneler ve konutlarda yalıtım yapılarak ısıtma/soğutmaya ilişkin enerji tüketiminin azaltılması sağlanmalıdır.

Yoğun enerji tüketen malzeme ve ekipmanların verimi yüksek, daha az enerji tüketenlerle değiştirilmesi sağlanmalı, gerek son kullanıcı, gerekse bu malzeme/ekipman üreticileri açısından özendirici düzenlemeler yapılmalıdır.

Benzer genel önermeler yapılabilmekle birlikte en doğru önermenin, işletmelerin kendilerine özgü üretim süreçleri olduğunun bilincinde olarak işletmelerin konunun uzmanı mühendislerce incelenmesi sonunda üretim süreçlerinin özelliklerini dikkate alarak hazırlanacak projeler çerçevesinde yapılabileceği açıktır.

Okulları da kapsayan, kitle iletişim araçlarının tüm olanaklarını kullanan bir toplumsal eğitim süreci başlatılmalıdır.

Enerji tasarrufu ya da bir başka deyişle enerjinin verimli kullanımı bir devlet politikası olmalıdır.

Burada bugünlerde konuyla ilgili TBMM gündemindeki bir yasa çalışmasına ilişkin bir dileğimizi dile getirmek istiyoruz. Enerji verimliliğine ilişkin bu yasa çalışması umarız bundan önceki yasaların izlediği süreci izlemez, başta konunun uzmanı meslek odaları olmak üzere konunun taraflarının görüşlerine yer verilerek oluşturulur. Ve yine umarız yasalaştıktan sonra kağıt üzerinde kalmayan, uygulanan, izlenen ve özendirilen bir yasal düzenleme gerçekleştirilir.

EMO İzmir Şubesi

26. Dönem Yönetim Kurulu



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

LİSANSSIZ ÜRETİM ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

MUTLU BAYRAMLAR

EMO-GENÇ ÜYELERİ TEKNİK GEZİYE KATILDI

PCB TASARIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ`NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

BAKAN BAYRAKTAR`IN TERMİK SANTRAL VAADİNE TMMOB`DAN TEPKİ: İHTİYAÇ YOK! (EGEPOSTASİ.COM)

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI`NDAN BAKANA TEPKİ: `KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK` (SOL.ORG.TR)

Okunma Sayısı: 5464


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.