MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANTALYA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ANTALYA   BURDUR   ISPARTA 
 

 
FORMLAR
 
ÖLÇÜM BASVURU DİLEKCESİ
 
ÜYELİK
 
SMM
 
TEMSİLCİLİKLER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 

EMO Antalya Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 24

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

NÜKLEER SANTRAL İNADINA SON VERİN.-30.01.2007


BASIN AÇIKLAMASI

 
Nükleer santral kurulumu konusunda özel sektör ve uluslararası finans kuruluşlarıyla pazarlıklar yapılırken, halkın tepkisi bastırılmaya çalışılmaktadır. Nükleer Karşıtı Platform kapsamında Sinop‘ta yapılan basın açıklamasına katılanlara cezalar uygulanmaktadır. Katiller ellerini kollarını sallayarak dolaşırken, bu ülkenin çıkarları için en demokratik hakkını kullanmak suç sayılmaktadır. Hükümeti bir kez daha nükleer santral kurma inadından vazgeçmeye çağırıyoruz.
 

NÜKLEER SANTRAL İNADINA SON VERİN.

 İran‘dan doğalgaz alımında yaşanan sıkıntıların ardından nükleer santral kurulumuna ilişkin yasa tasarısının TBMM‘deki görüşmeleri hızlandırılmıştır. TBMM Çevre Komisyonu‘nda tasarı, bir günlük görüşmeyle kabul edilivermiştir.

  Komisyonda yapılan görüşmeler, nükleer enerji santralleri, nükleer atıklar ve maliyetler konusunda ne kadar bilgisiz olunduğunu ortaya koymuştur. Nükleer santral inşası için 4-5 yılı çok bulan, Karadeniz‘in suyu ısınmaz mı diye soran, "Dünya zehirleniyor bırakın biz de zehirlenelim" görüşünü ifade eden milletvekilleri "nükleer kara mizah" örnekleri sergilemişlerdir.

Nükleer santral konusunda bir inatlaşma yaşanmaktadır. Ülkenin mevcut potansiyelinin değerlendirilmediği yetkililer tarafından kabul edilmektedir. Enerji Bakanı‘nın bütçe görüşmelerinde yaptığı açıklamalara göre 129 milyar kilovatsaatlik yıllık hidrolik enerji potansiyelimizin halen yüzde 35‘i kullanılmaktadır. Kaldı ki ülkemiz su potansiyelinin yeni gelişmeler ışığında gözden geçirilmesi gerekmektedir. Yine linyit potansiyelinin de yüzde 35‘inin kullanıldığını, taşkömüründe ise bu oranın yüzde 32 olduğunu açıklanmıştır.

Enerji Bakanlığı‘nın her yıl yüzde 6.3 ve yüzde 8.4‘lük artışlarla yaptığı enerji talep tahmin projeksiyonlarına göre ülkenin potansiyelinin tamamı değerlendirilse bile 2020 yılındaki talebi karşılamayacağı ileri sürülmektedir. Ancak Elektrik İşleri Etüt İdaresi‘nin tamamladığı Rüzgar Atlası çalışmalarına göre Sayın Bakan, Türkiye‘nin rüzgar potansiyelinin 48 bin megavat olduğunu açıklamıştır. Böylece yapılan senaryolarda 2020 yılında 3 bin megavat olarak öngörülen rüzgar santralları kurulu gücünün de 9 bin megavata çıkarılabileceği ifade edilmiştir. Bu durumda 3 nükleer santralden beklenen 4 bin 500 megavatlık güçten vazgeçilmesi kendi açıklamalarının gereğidir.

Komisyonda yaşanan tartışmalar, "nükleer enerji santralleriyle Türkiye‘nin enerji sorunu hemen çözülüverecek" gibi bir izlenim olduğunu göstermektedir. Bu tamamen gerçek dışıdır. 1.000 MW‘lık bir nükleer santral kurulumu için en az 10-12 yıl gerektirmektedir. Türkiye koşullarında bu sürenin 15 yılı aşması şaşırtıcı olmayacaktır. Bu durum zaten nükleer santralleri ülke enerji sorunu açısından gündem dışı bırakmaktadır. Yenilenebilir kaynaklar üzerinde son yıllarda çarpıcı gelişmeler yaşanmaktadır.

 Türkiye‘nin bu gelişmelere kapılarını kapatıp, tehlikeli ve pahalı olan nükleer santraller üzerine yoğunlaşması kabul edilemez.

 Kaldı ki yukarıdaki Türkiye‘nin potansiyeli dikkate alındığında baz yükü kaldırabilecek su ve kömür kaynaklarının da henüz değerlendirilmemiş olduğu ortadadır.

Ne yazık ki inatlaşma yalnızca bilimsel verilere karşı değil, dünyadaki uyarılara karşın sürdürülmektedir. ABD‘nin Bulletin of Atomic Scientists Derneği‘nin sembolik "Kıyamet Günü Saati", nükleer tehdit nedeniyle 18 Ocak Perşembe günü 2 dakika daha ileri alınmıştır. Türkiye ise bir gün önce nükleer santral kurulumuna ilişkin yasayı TBMM Çevre Komisyonu‘nda kabul ederek, bu tehdidin bir parçası olma yolunda ilerlemektedir.

Nükleer santral kurulumu konusunda özel sektör ve uluslararası finans kuruluşlarıyla pazarlıklar yapılırken, halkın tepkisi bastırılmaya çalışılmaktadır. Nükleer Karşıtı Platform kapsamında Sinop‘ta yapılan basın açıklamasına katılanlara cezalar uygulanmaktadır. Katiller ellerini kollarını sallayarak dolaşırken, bu ülkenin çıkarları için en demokratik hakkını kullanmak suç sayılmaktadır.

Hükümeti bir kez daha nükleer santral kurma inadından vazgeçmeye çağırıyoruz.

Ayhan DOLANAY

NÜKLEER KARŞITI PLATFORM SEKRETERYASI
TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI

ANTALYA ŞUBESİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI



TMMOB BAŞKANI EMİN KORAMAZ`IN ÜYELERİMİZE SESLENİŞİ

11.05.2020
 


Çok Okunanlar


EMO 48. DÖNEM IV. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

ÜYEMİZE MESLEKTE 25. YIL PLAKETİ TAKDİM EDİLDİ

ASANSÖR VE ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR KOMİSYONU TOPLANDI

RAMAZAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

EMO ANTALYA ŞUBESİ 16. DÖNEM I. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

YANGINLAR ÖNLENEBİLİR AFETLERDİR (03 NİSAN 2024)

TELEFERİK KAZASI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

TMMOB ANTALYA İL KOORDİNASYON KURULU SEKRETERİ ŞABAN TAT OLDU (26 MART 2024)

EMO VE MMO ANTALYA ŞUBELERİ ORTAK BASIN AÇIKLAMASI: “TELEFERİK KAZASI HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME”

Okunma Sayısı: 1610


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.