MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 DİYARBAKIR ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AĞRI   BİNGÖL   BİTLİS   DİYARBAKIR   ELAZIĞ   HAKKARİ   MALATYA   MARDİN   MUŞ   SİİRT   TUNCELİ   ŞANLIURFA   VAN   BATMAN   ŞIRNAK 
 

 
KİTAPLAR
 
KİTAP
 
DİYARBAKIR KENT SEMPOZYUMU BİLDİRİLER KİTABI
 
PANEL
 
MEZOPOTAMYA ENERJİ FORUMU
 
ANKET
 
ELAZIĞ ENERJİ FORUMU
 
BATMAN ENERJİ FORUMU
 
MARDİN,ŞANLIURFA ENERJİ FORUMU
 
VAN ENERJİ FORUMU
 

EMO Diyarbakır Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 23

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ÖZELLEŞTİRME GEREKÇELERİ DAYANAKSIZ


 
Elektrik Mühendisleri Odası 41. Dönem Yönetim Kurulu, 13 Şubat 2009 tarihinde yaptığı basın açıklaması ile elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesine, tepki gösterdi. Başkent Elektrik ile Sakarya Elektrik dağıtım kuruluşlarının 1.5 yıllık satış geliri karşılığında bir bedelle devredildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Elektrik alanında yaşanan maliyet artışları büyük oranda özelleştirme ve piyasalaştırma uygulamalarından kaynaklıdır. Kamu kaynaklarının yağmalanmasına dönüşen bu uygulamaların faturası, yurttaşlara ulaşan elektrik faturaları aracılığı ile ödettirilmeye çalışılmaktadır” denildi. Basın açıklamasının tam metnine yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI

Özelleştirme Faturasının Yurttaşlara Ödettirilmesine İzin Vermeyeceğiz...

ÖZELLEŞTİRME GEREKÇELERİ DAYANAKSIZ

Tüm dünyada enerji alanında yürütülen serbest piyasa uygulamaları sorgulanırken, ne yazık ki enerji arz güvenliği sorunuyla karşı karşıya bulunan ülkemizde AKP Hükümeti, enerji alanında özelleştirmeleri sürdürmektedir. Sanayinin ve günlük yaşamımızın vazgeçilmezi olan elektriği evlerimize getiren enerji dağıtım kuruluşlarımız birer birer özel sektöre devredilmektedir. Üstelik bu devirler otomatik fiyatlandırma uygulamasıyla halkın üzerinden pahalı elektrik satış garantisi verilerek yapılmaktadır. Başkent Elektrik ile Sakarya Elektrik dağıtım kuruluşları 1.5 yıllık satış geliri karşılığında bir bedelle devredilmiştir.

TEDAŞ‘ın 2007 yılı satış gelirinin 15 milyar 25 milyon TL olduğu göz önüne alınırsa, bu geliri sağlayan elektrik dağıtımının yüzde 7.37‘sini gerçekleştiren Başkent Elektrik Dağıtım AŞ.‘nin (Başkent EDAŞ) 1 milyar 107 milyon TL düzeyinde tahsilat yaptığı ortaya çıkmaktadır. Sabancı Holding-Verbund-Enerjisa ortak girişiminin 1 milyar 225 milyon dolara (yaklaşık 2 milyar 173 TL) Başkent EDAŞ‘a sahip olmaları, dağıtım kuruluşunun 2008 gelir artışı göz önüne alındığında, 1.5 yıllık satış geliri karşılığında devredildiğini göstermektedir. Üstelik alıcı şirket bu ödemeyi de yarısı peşin kalanını 2 yıl taksitle ödeyecektir.

Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ. (SEDAŞ) için 300 milyon doları peşin kalanı 2 taksitle olmak üzere toplamda 600 milyon dolar (yaklaşık 1 milyar TL) ödeme yapacak olan AKCEZ Konsorsiyumu ise 2007 yılı rakamları ile TEDAŞ‘ın sunduğu elektriğin yüzde 5.68‘sine denk gelen 853 milyon 852 bin TL düzeyinde yıllık satış geliri tahsilatı yapma şansı yakalamıştır.

Meram Elektrik Dağıtım AŞ. (MEDAŞ) için 440 milyon dolar (yaklaşık 720 milyon TL) teklif eden Alsim Alarko ise yine 2007 rakamları ile yılda 597 milyon 750 bin YTL tahsilat yapacaktır. Aras Elektrik Dağıtım AŞ. (Aras EDAŞ) için 128 milyon 500 bin dolar (yaklaşık 210 milyon 740 bin TL) telif eden Kiler Alışveriş Hizmetleri Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş‘nin tahsil edeceği para miktarı, 2007 rakamları ile yıllık 214 milyon 792 bin TL düzeyinde olacaktır.

TEDAŞ‘ın 2008 satış gelirleri henüz açıklanmamasına rağmen, 2008 yılı içinde gerçekleşen tüketim artışı ve yüzde 56‘yı bulan elektrik zamları dolayısıyla bu tahsilat oranlarının 2008 yılında ciddi oranda arttığı ve bu artışın önümüzdeki yıllarda da süreceği açıktır. Dolayısıyla devir işleminin ardından ilk bir yılda neredeyse yapılan ödemeler, hatta bu rakamları aşacak kadar satış geliri elde edilecektir.

Yerliler Küçük Ortak

Sabancı Holding-Verbund-Enerjisa ortak girişimine devredilen Başkent EDAŞ‘ın yüzde 50‘si bu işlemle Avusturyalı Verbund firmasına geçmiştir. Aynı şekilde SEDAŞ‘ın devredildiği AKCEZ Konsorsiyumu‘nun da yüzde 50‘si Çek Cumhuriyeti‘nden CEZ şirketine aittir. Akenerji‘nin yüzde 45 ile Akkök Şirketler Grubu‘nun ise yüzde 5 ile ortak olduğu AKCEZ Konsorsiyumu‘nda yerli şirketler küçük ortak konumunda bulunmaktadır.

Satış Öncesi Karlılık Oranı Artırıldı

Satış ihaleleri yapılan bu dağıtım kuruluşlarının önümüzdeki yıllarda kar oranları da şirketlerin kamuda olduğu dönemden daha yüksek olacaktır. Dağıtım ihaleleri öncesi devreye alınan ve kamuoyunda "otomatik zam" olarak bilinen "Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması" ile dağıtım şirketleri aracılığı ile kamu tarafından üstlenilen, özel sektör santrallarından kaynaklanan maliyet artışları, direkt olarak yurttaşlara yansıtılmaya başlanmıştır. Böylelikle dağıtım kuruluşunu satın alan özel sektörün, yine elektrik üretiminin piyasalaştırmasından kaynaklı fahiş fiyatlardan olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmiş, pahalı elektrik satış garantisi sağlanmıştır. Özel sektörün karlılık düzeyinin artırılması amacıyla sokak aydınlatma bedellerine Hazine garantisi verilmiştir.
*2009 yılı başından itibaren aydınlatma bedelleri Hazine tarafından dağıtım şirketlerine 2015 yılı sonuna kadar ödenecek,
*daha sonra da aydınlatma bedelleri faturalara yansıtılarak, Belediye Tüketim Vergisi yanında ikinci kez tüketicilerden tahsil edilecektir.

Öte yandan dağıtım bölgelerindeki şebekelerin iyileştirilmesi için özelleştirme öncesi yapılan çalışmalar da dikkat çekici boyutlara ulaşmıştır. 2007 yılında 824 milyon 844 bin TL yatırım gerçekleştiren TEDAŞ, 2008 yılında ise 550 milyon TL‘lik başlangıç ödeneğini yüzde 60 oranında aşarak, 877 milyon 797 bin TL‘lik yatırım gerçekleştirdi.

TEDAŞ, özelleştirme öncesinde dağıtım bölgelerinde şehiriçi şebeke için Dünya Bankası kredisi, köy şebekeleri için Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) kapsamında aktarılan kaynakları kullanmıştır. 

En Karlı Bölgeler Devredildi

SEDAŞ 2007 yılında yüzde 6.2‘ye düşen kayıp ve kaçak oranıyla Türkiye‘de en düşük kayıp ve kaçak oranına sahip bölgedir. SEDAŞ‘ın
*2005 yılında yüzde 12.3 olan kayıp ve kaçak oranı,
*2006 yılında yüzde 10.1‘e,
*2007 yılında ise 6.2‘ye indirilmiştir.

SEDAŞ aynı dönem içinde sattığı enerji miktarını ise yüzde 91 artırmıştır. Yani 2005 yılında 4.1 milyar kilovat saat olan SEDAŞ‘ın sattığı enerji miktarı, 2006 yılında 5 milyar kilovat saate, 2007 yılında ise daha da artarak 7.9 milyar kilovat saate çıkmıştır.

Başkent EDAŞ ise kayıp ve kaçak oranı açısından oldukça iyi durumda sayılabilecek bir bölgede faaliyet göstermektedir. Başkent EDAŞ, 2005 yılında yüzde 11.1 olan kayıp ve kaçak oranını 2006 yılında yüzde 9.6‘ya, 2007 yılında da yüzde 8.7‘ye düşürmüştür. Bölgeye sunulan enerji miktarı; 2005 yılında 8 milyar kilovat saat düzeyindeyken, 2006 yılında 8.8 milyar kilovat saate, 2007 yılında da 10 milyar kilovat saate yükselmiştir. Böylece 2 yıllık süreçte abone sayısını yüzde 7.31, sattığı enerji miktarını da yüzde 24 artırmıştır.

Bu iki bölge için dağıtım özelleştirmeleri için temel gerekçe olarak sunulan kayıp ve kaçak oranlarının özel sektör tarafından düşürüleceği iddiası, özelleştirme öncesi ortadan kalkmıştır. Görüldüğü gibi özelleştirilmeden de kayıp ve kaçak oranları düşürülebilmektedir.

Özel sektöre devri yapılan veya yapılmaya çalışılan bu 6 bölgenin istatistiki bilgilerine bakıldığında, dağıtım hizmetiyle sağlanan elektrik satış gelirinin yüzde 23.66‘sını, buna karşılık Türkiye kayıp ve kaçağının yüzde 14.24‘ünü oluşturan 6 bölgenin özel sektöre bırakılmasıyla ne yazık ki kamu kayıp-kaçaklarından kurtulmamakta, önemli bir gelirden yoksun bırakılmaktadır.

Özelleştirme Faturasını Ödemeyeceğiz

Kamu kaynaklarının yetersizliği gerekçesiyle bölge bölge özelleştirilmeye çalışılan TEDAŞ‘ın satış öncesi kamu finansmanı ile ciddi yatırımlar yapabilmesi, "kaynak yok" iddialarını da çürütmektedir. Kayıp ve kaçak oranlarının düşürüleceği ve verimlik sağlanacağı söylemleri de doğru değildir. Kayıp oranlarını düşürmek için gerekli yatırımların özelleştirme öncesi gerçekleştirilebildiği ortadadır.

Elektrik alanında yaşanan maliyet artışları büyük oranda özelleştirme ve piyasalaştırma uygulamalarından kaynaklıdır. Kamu kaynaklarının yağmalanmasına dönüşen bu uygulamaların faturası, yurttaşlara ulaşan elektrik faturaları aracılığı ile ödettirilmeye çalışılmaktadır. Kamu yararı bulunmayan özelleştirme uygulamaları için açtığımız davalar halen sürmektedir.

Kamu çıkarını savunmayı temel ilke olarak gören Elektrik Mühendisleri Odası, özelleştirme kaynaklı zamlara engel olmak için tüm özelleştirme ihaleleri iptal edilene kadar mücadelesini sürdürmeye kararlıdır.

ELEKTRİK MÜHENSİLERİ ODASI
41. DÖNEM YÖNETİM KURULU
13 Şubat 2009


Çok Okunanlar


EMO HAKKARİ İL TEMSİLCİLİĞİ ZİYARETİ VE ÜYE BULUŞMASI DÜZENLENDİ

ELEKTRİK SMM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ.

EMO BATMAN İL TEMSİLCİLİĞİ ZİYARETİ VE SMM ÜYE BULUŞMASI

EMO BATMAN İL TEMSİLCİLİĞİMİZ DENETLENDİ

EMO HAKKARİ TEMSİLCİLİĞİ VE ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELİNDİ.

ELEKTRİK TESİSLERİNDE TOPRAKLAMALAR EĞİTİMİ DÜZENLENDİ.

BİNGÖL İLİ ÜYE BULUŞMASI VE TEMSİLCİLİK ÇALIŞMALARI

EMO İŞYERİ TEMSİLCİLERİMİZ İLE BİRARAYA GELİNDİ.

D.Ü MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI ZİYARETİ

TMMOB DİYARBAKIR İL KOORDİNASYON KURULU, KENTTEKİ KAÇAK YAPILARLA İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI DÜZENLEDİ.

Okunma Sayısı: 1148


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.