2009

   · ETKİNLİK Giriş Sayfası

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

18 NİSAN 2009 CUMARTESİ, İSTANBUL, BAYINDIRLIK VE İSKAN İL MÜDÜRLÜĞÜ - BALMUMCU - YETKİN YETKİLİ UZMAN MÜHENDİSLİK KAVRAMI VE UYGULAMALARI KURULTAYI


12:30 Kayıt 

13:00 Açılış Konuşması    Erhan Karaçay                              EMO İstanbul Şubesi YK Başkanı

                                     Kurtuluş Kaya                               EMO İstanbul Şubesi YK II. Başkanı

13:30-15:00 Panel

          Oturum Başkanı : Sedat Gülşen                                 EMO İzmir Şubesi YK Başkanı

          Konuşmacılar     : Yrd.Doç.Dr. M.Tevfik Özlüdemir       HKMO İstanbul Şubesi YK Başkanı

                                    Hüseyin Yeşil                                  Elektrik Mühendisleri Odası

                                    H.Avni Haznedaroğlu                       EMO Kocaeli Şubesi YK Yazmanı 

15:00-15:30 Ara

15:30-18:00 Forum

          Forum Yöneticisi : Kurtuluş Kaya                                EMO İstanbul Şubesi YK II. Başkanı

18:00 Sonuç Bildirgesi ve Kapanış

 

YETKİN MÜHENDİSLİK PANEL VE FORUMU GERÇEKLEŞTİ

Şubemizin sekreteryasında düzenlenen EMO Yetkin Yetkili Uzman Mühendislik Kavramı ve Uygulamaları Kurultayı‘na giderken YETKİN MÜHENDİSLİK Panel ve Forumu 18 Nisan 2009 Cumartesi günü İstanbul Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü Konferans Salonu‘nda yapıldı. 120 katılımcının yer aldığı Panel/Forum, Şubemiz YK Başkanı Erhan Karaçay ve Şubemiz YK Başkan Yardımcısı Kurtuluş Kaya‘nın açılış konuşmalarıyla açıldı.

EMO İzmir Şubesi YK Başkanı Sedat Gülşen‘in oturum başkanlığı yaptığı panel bölümünde, HKMO İstanbul Şubesi YK Başkanı Doç.Dr. M.Tevfik Özlüdemir; EMO İstanbul Şubesi‘nden Hüseyin Yeşil ve EMO Kocaeli Şubesi YK Yazmanı H.Avni Haznedaroğlu yaptıkları konuşma ve sunumlarla Yetkin Mühendislik konusunda görüş ve düşüncelerini aktardılar.

Yetkinlik, TMMOB‘ye bağlı odaların tartıştığı bir konu olduğunu belirten Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Dç.Dr. Tevfik Özlüdemir, ‘90 lı yıllarda kamuoyuna taşındığını vurgulayarak, İMO‘nın ‘92 Erzincan depreminden sonra ilk kez Mühendislik-Mimarlık-Şehir Plancılarının camiasında gündeme getirdiğini söyledi. Yeni liberal politikalarının bir parçası olarak hizmet ticaretinin dolaşımının gündeme gelmesiyle birlikte tartışmanın uluslar arası ölçekte de yaygınlaşan bir tartışma başlığına dönüştüğünü dile getirdi. ‘99 depreminden sonra hazırlanan 601 sayılı KHK ile tam anlamıyla TMMOB gündemine gelen bu bütünlüklü sürecin, hizmet üretimini mobilize etmek amacıyla bir ticaret konusu haline dönüştürülmesi ve bunun uluslar arası ölçekte yer alan altyapısının düzenlenmesi ile bir kurgulandığını belirtti. GATS‘ın bu sürecin temel başlıklarından bir tanesi olduğunu söyleyen Özlüdemir, yetkin mühendisliği, karşılıklı tanınma, mesleki yeterliliklerin tanınması, standartların geliştirilmesi ve mühendislik-mimarlık hizmetinin belli standartlar altında yerine getiriliyor olması olarak tanımladı. Sürecin önemli bir parçasının üniversal eğitim yani mühendislik-mimarlık eğitimin, meslek alanlarındaki üretimi tariflerken gereken eğitimin de belirli bir ortaklığa getirilmesi gereken bir süreç olarak sözlerini sürdürdü ve bu bağlamda ABET, akreditasyon ve eğitim sistemleri konusunda bilgi verdi. YÖK tarafından üstlenilmiş eğitim programında performanslar ve niteliğinin bir üst çerçeveye uyumlu ulusal yeterlilikler çerçeve, sadece eğitim alanında değil, mühendis ve mimarların kendi meslek alanlarına ilişkin faaliyetlerinin standartlarının tanımlanması, serbest dolaşımda ne yapacağı, ne tür hizmetler üreteceğine ilişkin bilgilerin içerdiğini de sözlerin ekledi. Özlüdemir asıl yapılması gerekenlerin, temel bir modeli almak yerine, ülkede bilim, teknoloji ve üniversal eğitim alanında mühendislik-mimarlık eğitimi alanında bir model oluşturulmasını; üniversite-sanayi işbirliğinde üniversiteleri piyasanın belirleyiciliğine bırakılmamasını ve üniversite eğitiminin niteliğinin artırılmasını ve mühendislik-mimarların ürettiği hizmetlerin sağlıklı bir kamusal denetleme mekanizmasının oluşturulması gerektiğini belirterek konuşmasını bitirdi.

EMO‘da yetkin mühendisliğin değil, meslek içi eğitim ve belgelendirmenin uygulamada olduğu sözleriyle konuşmasına başlayan EMO İstanbul Şube üyesi Sayın Hüseyin Yeşil, meslek içi eğitimin ve önemini ve gerekliliğini vurguladı. Mühendislik Mimarlık Kurultayına değinerek kurultay sonunda alınan kararla "Meslek İçi Eğitim ve Belgelendirme Yönetmeliği"nin kabul edildiğini belirtti. Belgelendirme ve yetkin mühendislik tartışmalarının TMMOB içersinde ‘99 depreminden önce, ‘98 yılındaki Mühendislik Mimarlık Kurultayı çalışmalarıyla başladığını söyleyen Yeşil, TMMOB içersinde bu çalışmaların GATS‘a uyum sağlamanın ötesinde, düzenlemelerin üyeler için üyelerin meslek alanları ile meslektaşlarımızı yabancılara karşı koruma niyet ve isteği ile yapıldığını belirtti. Meslek içi eğitim ve belgelendirmenin bir diğer amacı ya da sonucu örgütlenme için bir araç olarak değerlendiren Yeşil, belgelendirme, yetkinlik vb. konulardaki farklılıklarımız ile bir arada olmamız gerekliliği ile konuşmasını bitirdi.

GATS Anlaşmasının çok sayıda hizmetin liberizasyona açılmasını sağlayan bir antlaşma olduğunu, bizi ilgilendiren konunun mühendislik ve mimarlık hizmetleri ile ilgili kısım olduğunu belirttikten sonra akreditasyon, mühendislik-mimarlık hizmetlerinin %72‘sini elinde tutan 4 büyük emperyalist ülkenin kontrolüne geçmesi üreci olarak özetleyen Haznedaroğlu, Belgelendirme ve Yetkin Mühendisliğin II.Mühendislik Mimarlık Kurultayı‘nda "yetersiz sayıda katılım" sonucu alındığını v e aynı toplantıda alınan başka kararların gündeme getirilmediğini vurguladı. TMMOB‘de başlatılan tartışmaların odalara gelme sürecini ve TMMOB Genel Kurulu‘nda yönetmeliğin kabulu sıralamasını ortaya koydu ve TMMOB ve odalarda işleyen süreçle AB‘de işleyiş sürecinin aynı zamanlara denk geldiğini de dikkat çekti. Neden ve nasıl bir yetkin mühendislik tartışmasına "neden şimdi" sorusunu ekleyerek konuşmasını sürdürdü. Yetkin mühendislik uygulaması ile mühendisler arasında kastlaşmayı ortaya çıkartacağını belirttikten sonra, kamu adına kamu kurumları eliyle yapılması gereken yapı denetimi gibi bazı mühendislik denetimlerinin özelleştirilerek kar amacı güden şirketlere devredilmesi gibi, belge veren şirketlerde ortaya çıkacaktır diyen Haznedaroğlu, AB uyum yasaları meşelerine sahip yetkin mühendislik ile eğitimin parasallaştırılması, piyasalaştırılması konusunda yeni bir adım atılacağını belirtmiştir. Geleneklerinden ve muhalif kimliğinden sıyrılması öngörülen TMMOB‘nin mühendislik eğitiminde söz hakkı talebinde bulunması, gerici ve ezberci eğitim sistemine karşı bilimselciliği savunmasını ve kadrosuz-içi boş mühendislik fakülte ve bölümlerine karşı engelleyici olması gerektiğini söyleyerek sözlerini bitirdi. 

Soru ve yanıtlarla sona eren Panel ardından Forum bölümüne geçildi.

Şubemiz YK Başkan yardımcısı Kurtuluş Kaya‘nın yönettiği forum kısmında 20 ye yakın konuşmacı söz alarak düşüncelerini  aktardılar.

 



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


ŞUBEMİZDEN İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ`NE ZİYARET

ŞUBE KOORDİNASYON KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ŞUBEMİZ ESKİ YÖNETİCİLERİNDEN İBRAHİM AKSİN VEFAT ETTI

ŞUBEMİZDEN İKİTELLİ OSB`YE ZİYARET

ŞUBEMİZ EMO GENÇ ÜYELERİ EMO GENEL KURULU`NDA

Okunma Sayısı: 1862


Tüm Sempozyum Haberleri

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.