2009

   · ETKİNLİK Giriş Sayfası

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

16 MAYIS 2009 CUMARTESİ, AKDENİZ BELEDİYESİ KONFERANS SALONU, MERSİN - YETKİN YETKİLİ UZMAN MÜHENDİSLİK KAVRAMI VE UYGULAMALARI KURULTAYI


13:30 Kayıt

14:00 Açılış Konuşması : Kamer GÜLBEYAZ                          EMO Mersin Şubesi YK Başkanı

                                    Kurtuluş KAYA                               EMO İstanbul Şubesi YK Başkan Yrd. 

14:30-18:00 Panel

          Oturum Başkanı : Tuncay ÖZKUL                              EMO Onur Kurulu Üyesi

          Konuşmacılar     : Prof.Dr. Yusuf ZEREN                    Mersin Üniversitesi

                                    Hüseyin YEŞİL                               EMO

                                    H.Ali YİĞİT                                    EMO 

18:00 Kapanış

 

İstanbul Şubesinin sekreteryasını EMO adına üstlendiği "Yetkin Yetkili Uzman Mühendislik Kavramı ve Uygulamaları Kurultayı" kapsamında "Yetkin Mühendislik kurultayına Giderken Yetkin Mühendislik Paneli Mersin Şube Etkinliği" 16 Mayıs 2009 Cumartesi günü Akdeniz Belediyesi Konferans  Salonu‘nda yapıldı. Yaklaşık 70 katılımcının yer aldığı Panel, Mersin Şube YK Başkanı Sayın Kamer Gülbeyaz ve İstanbul Şube YK Başkan Yardımcısı ve Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Sayın Kurtuluş Kaya‘nın açılış konuşmalarıyla açıldı.

EMO Onur Kurulu Üyesi Sayın Tuncay Özkul‘un oturum başkanlığı yaptığı panelde, Mersin Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Yusuf Zeren, Sayın Hüseyin Yeşil ve Sayın Ali Yiğit yaptıkları konuşma ve sunumlarla Yetkin Mühendislik konusunda görüş ve düşüncelerini aktardılar.

Mühendislik ve yetkinliğin tanımı yaparak konuşmasına başlayan Sayın Yusuf Zeren, Yetkin Mühendislik tartışmalarının Türkiye gündemindeki ve  TMMOB odalarındaki  tarihçesine kısaca değindi. AB uyum süreci ile bağlantıları, Bologna süreci ve üniversiteler arasında denklik sağlanacak süreç hakkında da bilgi veren Zeren, AB‘ye girme durumunda itiraz edilemeyecek bir sürece girileceğini belirtti. Yetkin Mühendislik sürecine karşı görüşleri; piyasa koşullarına terk edilmiş ve sığlaşmış bir üniversite eğitimi, her yıl çok sayıda mezun olan mühendis ve mimarların işsiz kaldığı ve kalacağını, yetkin mühendislik kriterlerini yerine getiremeyen ve mühendis-mimar unvanını kullanamayan mühendislerin oluşacağını sıralayan Zeren, Türkiye‘de yükseköğretimin iyileştirilmesinin gerekliliğini, akademik ortamın demokratikleştirilerek kalitenin artırılacağı ve mezunlara mesleki tatmin sağlayacağı uluslar arası tanınabilirliği hedefleyecek mühendis ve mimarların serbest dolaşıma hazırlayacak düzenlemelerin gerekliliğini vurguladı. Üniversitelerde akreditasyon sürecine de değinen ve üniversitelerin akredite olmaları ile eğitim düzeylerinin yükseltilemeyeceğini dillendiren Zeren, akreditasyon çözümünün nasıl yapılması konusunda tartışmaların yapılması gerekliliği ile sözlerine sonlandırdı.

EMO‘da yetkin mühendisliğin değil, meslek içi eğitim ve belgelendirmenin uygulamada olduğu sözleriyle konuşmasına başlayan Sayın Hüseyin Yeşil, meslek içi eğitimin ve önemini ve gerekliliğini vurguladı. Meslek İçi Eğitim ve Belgelendirme ve Yetkili Mühendis Uygulamasında TMMOB ve EMO sürecine de anlatan Yeşil, Mühendislik Mimarlık Kurultayına değinerek kurultay sonunda alınan kararla  bir çerçeve yönetmelik olan "Meslek İçi Eğitim ve Belgelendirme Yönetmeliği"nin kabul edildiğini belirtti. Belgelendirme ve yetkin mühendislik tartışmalarının TMMOB içersinde ‘99 depreminden önce, ‘98 yılındaki Mühendislik Mimarlık Kurultayı çalışmalarıyla başladığını söyleyen Yeşil, TMMOB içersinde bu çalışmaların GATS‘a uyum sağlamanın ötesinde, düzenlemelerin üyeler için üyelerin meslek alanları ile meslektaşlarımızı yabancılara karşı koruma niyet ve isteği ile yapıldığını ve meslek ve meslektaşların güncel sorunlarının çözümü için bir girişim olduğunu belirtti. Meslek içi eğitim ve belgelendirmenin bir diğer amacı ya da sonucu örgütlenme için bir araç olarak değerlendiren Yeşil, belgelendirme, yetkinlik vb. konulardaki farklılıklarımız ile bir arada olmamız gerekliliği ile konuşmasını bitirdi.

Mühendisliğin tanımı ile konuşmasına başlayan Sayın Ali Yiğit, Yetkin Mühendislik sorununun teknik bir tartışmadan çok politik bir sorun olduğunu vurgulayarak sürecini anlattı. Üniversite eğitiminden sonra ikinci kez test edilmesinin gerekmediğini ve meslek odaları tarafından belgelendirme amacıyla yapılan sınavlara karşı olunması ile sözlerine devam etti. Diplomalardan unvanın silinmesini ile EUR-ING için aranan koşulların bir kısmını ortadan kaldırdığını ve YÖK‘ün  olası bir AB üyeliği sürecinde tüm mühendis ve mimarları korumasız bırakacağını vurguladı. Konunun  ‘yetkinlik, yeterlilik vb‘ iyidir ya da kötüdür tartışması olmadığını, konunun bu eksende tartışılması yerine yetkinlik tartışmasının neye hizmet ettiği ve kimin çıkarına olduğu üstünden yapılması gerektiğini belirten Yiğit, yetkinlik tartışmasının küreselleşmenin kurumsal ayaklarından biri ve ülkemiz mühendis-mimarların aleyhine işleyen bir süreç olduğu gerçeğinden hareket edilmesi durumunda Yetkin Mühendisliğe karşı olunmalı dedi.  AB direktifleri ile paralel giden bu süreçte yetkinliğe ve belgelendirmeye yönelik sınava karşı olduğunu ama MİSEM‘in devamlılığının olmasını söyleyerek YÖK‘ün 2005 yılında almış olduğu kararın ülke mühendis-mimarlarını mağdur edeceğini belirten Yiğit, sözlerini bu kararın iptal edilmesi doğrultusunda çalışma yapılmalıdır diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Mersin EMO-GENÇ‘in bir bildiri sunduğu panel, katılımcıların görüş bildirmeleri   ve soruları ile bitti.



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


ŞUBEMİZDEN İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ`NE ZİYARET

ŞUBE KOORDİNASYON KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ŞUBEMİZ ESKİ YÖNETİCİLERİNDEN İBRAHİM AKSİN VEFAT ETTI

ŞUBEMİZDEN İKİTELLİ OSB`YE ZİYARET

ŞUBEMİZ EMO GENÇ ÜYELERİ EMO GENEL KURULU`NDA

Okunma Sayısı: 1995


Tüm Sempozyum Haberleri

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.