2009

   · ETKİNLİK Giriş Sayfası

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

23 MAYIS 2009 CUMARTESİ, İZMİR, TEPEKULE KONGRE VE SERGİ MERKEZİ, EGE SALONU, BAYRAKLI-İZMİR - YETKİN YETKİLİ UZMAN MÜHENDİSLİK KAVRAMI VE UYGULAMALARI KURULTAYI


13:00 Kayıt 

13:30 Açılış Konuşması   Sedat GÜLŞEN                             EMO İzmir Şubesi YK Başkanı 

14:00-15:30 Panel

          Oturum Başkanı : Mustafa KÜÇÜK                           EMO İzmir Şubesi

          Konuşmacılar     : Prof.Dr. Ferit Acar SAVACI          İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

                                    Hüseyin YEŞİL                             EMO

                                    Kurtuluş KAYA                             EMO İstanbul Şubesi YK Başkan Yrd. 

15:30-16:00 Ara

16:00-18:00 Forum

          Forum Yöneticisi : Mehmet GÜZEL                           EMO Onur Kurulu Üyesi

18:00 Kapanış

Sekreteryasını İstanbul Şubesinin üstlendiği "Yetkin/Yetkili/Uzman Mühendislik Kavram ve Uygulamaları Kurultayı" kapsamında İzmir Şubesince Tepekule Sergi ve Kongre Merkezi, Ege Salonu‘nda "Kurultaya Giderken İzmir Şube Etkinliği", 25 Mayıs 1993 tarihinde hayatını yitiren İzmir Şube 19. dönem Yönetim Kurulu üyesi Nihat Özgül adına düzenlendi. Etkinlik Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Gülşen‘in açılış konuşması ve Nihat Özgül‘ün özgeçmişini aktarmasıyla başladı. Daha sonra kurultay ve yerel etkinlikler hakkında genel bilgilendirmede bulundu. İzmir yerel etkinliğinin biçimi hakkında bilgi verdikten sonra panel yöneticisi ve katılımcılarını masaya çağırdı. Panel yöneticiliğin Mustafa Küçük‘ün yaptığı, Prof. Dr. Acar Savacı, Hüseyin Yeşil ve Kurtuluş Kaya‘nın panelist olarak katıldığı etkinliğin ilk bölümünün ardından yöneticiliğini Mehmet Güzel‘in yaptığı forum bölümüne geçildi, katılımcılar görüşlerini dile getirdi.

Panel bölümünde ilk konuşmayı Hüseyin Yeşil yaptı. Hüseyin Yeşil konuşmasında EMO‘da Yetkin Mühendislik olmadığını, belgelendirme ve meslek içi eğitimin olduğunu söyledi. Kapsam olarak sadece SMM‘leri ilgilendiren bir mesele olduğunu vurguladı. I. Mühendislik-Mimarlık Kurultayı‘ndan, FEANI‘den ve ABET‘ten söz etti. Lisans eğitiminin mesleki yetkinlik için yeterli olmadığını söyledi. AB‘nin mesleki tanınırlık kavramını kendi mühendislerin rahat çalışması için istediğini, FEANI‘nin serbest çalışan mühendislerin örgütü olduğunu ve 1960‘larda TMMOB, FEANI‘ye üyue iken daha sonra çıkarıldığını aktardı. EUR_ING, MÜDEK kavramlarında bahsettikten sonra EMO‘daki belgelendirme ve meslek içi eğitim hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Meslek içi eğitim‘in nasıl gerçekleştirilmesi gerektiğini, çünkü günümüzde meslek içi eğitimin eksiklikleri olduğunu söyledi. Meslek içi eğitimin akademik olmadığını vurguladı. Topluma verilen hizmetin kalitesini aktarmak için uygulandığını vurguladı. Belgelendirmenin kölelik düzenini kaldıracağını ifade etti. SMM belgesinin ise 1970‘lerde beri verilen, sadece idari bir belge olmadığını söyledi. Yetkin Mühendislik tartışmasının 1998‘de İMO‘da depremden daha önce başladığını ancak depremin çalışmaları etkilediğini söyledi. 1979‘daki yetkinlik tartışmalarının başlangıç olarak kabul edilebileceğini söyleyen Yeşil, tarihçe hakkında da bilgilendirmelerde bulundu. Son olarak Orman Mühendisleri Odası‘nın yasasına karşı çalışılması gerektiğini söyledi.

Daha sonra söz alan Kurtuluş Kaya etkinlikte ana meramın bu tartışmanın özgür bir ortamda gerçekleştirilmesini sağlamak olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında "Yetkin Olmak" ve "Yetkin Mühendislik" kavramlarının birbirinden farklı olduğunu, 1979‘da söylenmek istenen yetkinlik kavramının yetkin mühendislik olmadığını söyledi. Mühendislerin yetkin olması gerektiği, ancak yetkin mühendisliğin farklı bir kavram olduğunu söyledi. Belgelendirmenin sadece bu serbest mühendislere yönelik olmadığını, şu andaki uygulama bu yönde olsa bile, tartışılan kapsamının sadece bu olmadığını aktardı. Küresel kapitalizmle bir kere masaya oturmanın kişileri sürecin bir parçası yaptığını, yetkin mühendislik ve belgelendirmenin ulusal-uluslar arası süreçler, istihdam ve eğitim çerçevesinde tartışılması gerektiğini vurguladı. Yetkin mühendislik, profesyonel mühendislik gibi kavramların Anglo-Sakson mühendislik geleneğinin bir uygulaması olduğunu söyledi. Türkiye‘de 1980 sonrası eğitim modelinin Anglo-Sakson eğitim modeline dönüştürüldüğünü belirtti. Temel soru yetkin mühendislik hangi ihtiyaçtan doğmuştur sorusudur dedikten sonra, GATT, GATS anlaşmalarını bilmeden bu tartışmaları yürütmenin doğru olmadığını, belgelendirme ve akreditasyonun GATT ve GATS‘ın doğrudan bir yansıması olduğu, tüm alanlarda hızlı bir dönüşümün yaşandığını (sağlık örneği) söyledi. GATS sürecinden, diplomalardan mühendislik unvanının kaldırılmasından, 2007 yabancı mühendisler çalışma yasa tasarısından, AB ve GATS kapsamında tüm alanların yeniden tanımlanmasından (AB çıkarına tek taraflı), eğitim ayağının 1980 sonrası ticarileştirildiğinden (vakıf-özel üniversiteler), kontenjan fazlalığından, istihdam-eğitim eksikliklerinden, istihdamın mühendislik bilgisinin uygulandığı yerler (Ar-Ge, üretim) olmadığından, mühendislere biçilen ara teknik eleman misyonundan söz etti. Yetkin Mühendislik uygulamasının EMO‘da olmadığını ama TMMOB‘nin diğer birimlerinde (Orman, İnşaat) olduğunu, zorunlu staj, sözlü-yazılı ve etik sınavlar olduğunu belirten sonra savunmuyoruz söyleminin bize bir sorumluluk yüklediğini söyledi. Meslek içi eğitime karşı olunmadığını, ama meslek içi eğitimden ne anlaşıldığının önemli olduğunu söyleyip, mühendislik icrasının denetlenmesinin gerekliliğini aktardı.

Son olarak söz alan Prof. Dr. Acar Savacı, toplumsal sorumluluklarımız olduğunu, bu bağlamda toplumların ve doğanın sömürülmediği insanca yaşam tasarımına katkıda bulunmak gerektiğini söyledi. Emperyal güçlerin eğitimi ele geçirdiğini belirttikten sonra Türkiye‘de eğitim ile ilgili olarak dönüşümlerden örnekler verdi. TÜBİTAK, sınavlar, yeni üniversiteler ve bütün kötü uygulamalardan söz etti.     

Soru ve yanıtlarla sona eren Panel ardından Forum bölümüne geçildi.

EMO Onur Kurulu Üyesi Mehmet Güzel‘in yönettiği forum kısmında konuşmacılar söz alarak düşüncelerini aktardılar.



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


ŞUBEMİZDEN İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ`NE ZİYARET

ŞUBE KOORDİNASYON KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ŞUBEMİZ ESKİ YÖNETİCİLERİNDEN İBRAHİM AKSİN VEFAT ETTI

ŞUBEMİZDEN İKİTELLİ OSB`YE ZİYARET

ŞUBEMİZ EMO GENÇ ÜYELERİ EMO GENEL KURULU`NDA

Okunma Sayısı: 1761


Tüm Sempozyum Haberleri

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.