2009

   · ETKİNLİK Giriş Sayfası

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

30 MAYIS 2009 CUMARTESİ, ADANA. İSKENDERUN BELEDİYE MECLİS SALONU, İSKENDERUN, HATAY - YETKİN YETKİLİ UZMAN MÜHENDİSLİK KAVRAMI VE UYGULAMALARI KURULTAYI


13:30 Kayıt

14:00 Açılış Konuşması : Nazım Çulha                                EMO Adana Şubesi İskanderun Tems.

                                    Kurtuluş KAYA                              EMO İstanbul Şubesi YK Başkan Yrd

14:30-16:00 Panel

          Oturum Başkanı : Tuncay ÖZKUL                             EMO Onur Kurulu Üyesi

          Konuşmacılar     : Prof.Dr.Yusuf ZEREN                    Mersin Üniversitesi

                                    Mahir ULUTAŞ                              EMO

                                    H.Avni HAZNEDAROĞLU                EMO 

16:00-16:30 Ara

16:30-18:00 Forum

          Forum Yöneticisi : Ekrem Gültekin                            EMO Adana Yönetim Kurulu Üyesi

18:00 Kapanış

 

İstanbul Şubesinin sekreteryasını EMO adına üstlendiği "Yetkin Yetkili Uzman Mühendislik Kavramı ve Uygulamaları Kurultayı" kapsamında "Yetkin Mühendislik kurultayına Giderken Yetkin Mühendislik Paneli Adana Şube Etkinliği" 30 Mayıs 2009 Cumartesi günü İskenderun Belediyesi Meclis Salonu‘nda yapıldı. Yaklaşık 70 katılımcının yer aldığı Panel, Adana Şubesi İskenderun Temsilcisi Sayın Nazım Çulha ve İstanbul Şube YK Başkan Yardımcısı ve Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Sayın Kurtuluş Kaya‘nın açılış konuşmalarıyla başladı.

EMO Onur Kurulu Üyesi Sayın Tuncay Özkul‘un oturum başkanlığı yaptığı panelde, Mersin Üniversitesi öğretim üyelerinden Sayın Yusuf Zeren, Sayın Mahir Ulutaş ve Sayın Avni Haznedaroğlu‘nun yaptıkları konuşma ve sunumlarla Yetkin Mühendislik konusunda görüş ve düşüncelerini aktardılar.

Mühendislik ve yetkinliğin tanımını yaparak konuşmasına başlayan Sayın Yusuf Zeren, Yetkin Mühendislik tartışmalarının Türkiye gündemindeki ve TMMOB odalarındaki tarihçesine kısaca değindi. AB uyum süreci ile bağlantıları, Bologna süreci ve üniversiteler arasında denklik sağlama süreci hakkında da bilgi veren Zeren, AB‘ye girme durumunda itiraz edilemeyecek bir süreçte olunacağını belirtti ve Türkiye‘de yükseköğretimin iyileştirilmesinin ve akademik ortamın demokratikleştirilerek kalitenin artırılacağı ve mezunlara mesleki tatmin sağlayacağı uluslar arası tanınabilirliği hedefleyecek mühendis-mimarların serbest dolaşıma hazırlayacak düzenlemelerin gerekliliğini vurguladı. Üniversitelerde akreditasyon sürecine de değinen ve üniversitelerin akredite olmaları ile eğitim düzeylerinin yükseltilemeyeceğini dillendiren Zeren, akreditasyon çözümünün nasıl yapılması konusunda tartışmaların yapılması gerekliliği ile sözlerine sonlandırdı.

Mühendisliğin tanımı ve ABET ile sunumuna başlayan Sayın Mahir Ulutaş, meslek içi eğitimin ve belgelenmenin önemini ve gerekliliğini vurguladı. GATS ve hizmetlerin ticarileşmesinin üzerinde duran Ulutaş, EMO olarak meslek alanlarımızı düzenleme, sınıflandırma ve kamu sağlığı ve güvenliğinin gerektirdiği yerlerde denetim ve yetkilendirme yapıldığını belirtti. Mühendis Odalarının üyelerinin haklarını ve mühendislik mesleğinin evrensel onurunu korumak ve meslek alanlarını kamu yararına düzenlemek olduğunu vurgulaması ile konuşmasını bitirdi.

GATS Anlaşmasının çok sayıda hizmetin liberizasyona açılmasını sağladığını, bizi ilgilendiren konunun mühendislik ve mimarlık hizmetleri ile ilgili kısım olduğunu belirten Sayın Avni Haznedaroğlu, akreditasyonu mühendislik-mimarlık hizmetlerinin çoğunluğunu elinde tutan büyük emperyalist ülkelerin kontrolüne geçme süreci olarak özetledi. TMMOB‘de başlatılan tartışmaların odalara yansımasını ve TMMOB ve odalarda işleyen süreçle AB‘de işleyiş sürecinin aynı zamanlara denk geldiğini dikkat çeken Haznedaroğlu, neden ve nasıl bir yetkin mühendislik tartışmasına "neden şimdi" sorusunu ekleyerek konuşmasını sürdürdü. Yetkin mühendislik uygulaması ile mühendisler arasında kastlaşmayı yaratacağını belirttikten Haznedaroğlu, yetkin mühendislik ile eğitimin parasallaştırılması, piyasalaştırılması konusunda yeni bir adım atılacağını belirtmiştir. Geleneklerinden ve muhalif kimliğinden sıyrılması öngörülen TMMOB‘nin mühendislik eğitiminde söz hakkı talebinde bulunması ve alt yapısız mühendislik bölümlerine karşı engelleyici olması gerektiğini söyleyerek sözlerini bitirdi. 

Soru ve yanıtlarla sona eren Panel ardından Forum bölümüne geçildi.

Adana Şubesi YK üyesi Sayın Ekrem Gültekin‘in yönettiği forum kısmında 20 ye yakın konuşmacı söz alarak düşüncelerini  aktardılar.

Adana Şubesi İskenderun Temsilciliği EMO-GENÇ‘in bir bildiri sunduğu panel, katılımcıların görüş bildirmeleri ve soruları ile bitti.



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


ŞUBEMİZDEN İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ`NE ZİYARET

ŞUBE KOORDİNASYON KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ŞUBEMİZ ESKİ YÖNETİCİLERİNDEN İBRAHİM AKSİN VEFAT ETTI

ŞUBEMİZDEN İKİTELLİ OSB`YE ZİYARET

ŞUBEMİZ EMO GENÇ ÜYELERİ EMO GENEL KURULU`NDA

Okunma Sayısı: 1494


Tüm Sempozyum Haberleri

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.