MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANTALYA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ANTALYA   BURDUR   ISPARTA 
 

 
FORMLAR
 
ÖLÇÜM BASVURU DİLEKCESİ
 
ÜYELİK
 
SMM
 
TEMSİLCİLİKLER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 

EMO Antalya Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 24

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO HES`LERİ YERİNDE İNCELEDİ



 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Merkezi, EMO Enerji Çalışma Grubu üyeleri ve 14 şubeden temsilciler ile Çevre Mühendisleri Odası ve Meteoroloji Mühendisleri Odası`ndan katılımlarla oluşturulan yaklaşık 60 kişilik heyet, 29-31 Ekim 2010 tarihleri arasında Karadeniz`de yapılan ve yapılmak istenen hidroelektrik santrallarını yerinde inceledi.
 

EMO Yönetim Kurulu‘nun kararı üzerine EMO Trabzon Şubesi‘nin organizasyonunu yaptığı 3 günlük gezide, ilk gün Akocak HES, Yukarı Manahoz HES, Günayşe HES, Çamlıkaya HES, Çaykara Trafo Merkezi İnşaatı incelendi. İkinci gün, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu‘nun SİT alanı ilan ettiği İkizdere Vadisi‘ne hareket eden heyet, burada İkizdere HES, Cevizlik HES, Yokuşlu HES ve İncirli HES‘i gezdi. Rize‘de Ziraat Bahçesi‘nde Derelerin Kardeşliği Platformu temsilcileriyle toplantı yapan heyet, aynı gün Senoz Vadisi‘nde incelemede bulundu. Rize‘nin Çayeli İlçesi‘ne bağlı Kaptanpaşa Köyü‘nde Senoz Derneği temsilcisi ve yöre halkıyla sohbet toplantısı gerçekleştirildi.

Üçüncü gün ise Artvin‘de Deriner HES inşaatı ile Borçka HES‘te teknik incelemeler yapıldı. Trabzon‘a dönen heyet, HES Teknik Gezisi‘nde edinilen bilgi ve dokümanların paylaşılarak, rapor çalışmasına dönüştürülmesi konusunda EMO Trabzon Şubesi‘nde kısa bir değerlendirme toplantısıyla gezi programı tamamlandı.

Rize‘de Ziraat Çay Bahçesi‘nde, 30 Ekim 2010 tarihinde, Derelerin Kardeşliği Platformu temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıda konuşan EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, gezi hakkında bilgi verdikten sonra şunları söyledi:

"Yanlışın en tehlikelisi doğruya en yakın olandır. Elbette enerjiye ihtiyacımız var. Bununla ilgili yatırım, üretim politikalarının sürdürülmesi gerekiyor. AKP döneminde tavşana kaç, tazıya tut politikası uygulandı. Kamuya üretim yatırımları yasaklanırken, özel sektöre açılmış durumda. Yıllardır planlamanın doğru bir şekilde yapılmasını savunduk. EMO HES‘lere karşı değildir. Bugün yapılan kaynaklarımızın tekelci bir anlayışla peşkeş çekilmesidir. AKP, bu anlamda sınıfta kalmıştır. Ticaret-piyasa temel ön koşul olarak getirilmiştir. İnsan yaşamıyla karşı karşıya geçilerek enerji ve çevre ikilemine getiriliyor. Çevreye düşman bir Çevre Bakanı, yaşam hakkını savunanları enerji karşıtı bir felsefe ile düşünüyorlarmış gibi tanıtan Başbakan, enerji alanını kaosa sürükleyen bir AKP Hükümeti‘ni kınıyorum."

Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Gürkan, "Buraya yaşam veren sudur. Küresel sermayenin gözü bu sularımızda" diye başladığı konuşmasında, hukuk alanında kazanılan davaların, SİT alanı kararının bir yere kadar koruma sağladığını, geçici olarak nefes alınmasını sağladığını kaydetti. "Asıl önemli olan halkın örgütlü gücünü örebilmekti. Mücadele devam ediyor. Asıl sorun AKP değil, sistemin ta kendisidir" diyen Gürkan, meslek odalarının halkın yanında biraz daha fazla yer almasıyla daha iyi yerlere gelinebileceğini ifade etti.

Yine Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Yaşar Aydın ise, hareketin bizatihi köylü hareketi olduğunu vurgulayarak, "Su bizim bütün hayatımızı var eden şey. Bizim mücadelemiz var olan yaşam alanlarımızın sürdürülmesidir" dedi. Aydın, "Türkiye‘nin enerji ihtiyacı var mı" tartışmalarına girmediklerini, girmek de istemediklerini ifade ederken, "İstanbul‘da daha ışıklı panolar olsun diye bu vadilerin yok olmasını istemiyoruz. Tonya‘da Fol Deresi‘nde 4 baraj yapılacağı söyleniyor. Gidip inceleseniz, yaz-kış üzerinden yürüyerek geçeceğiniz bir sudur. Hemşine‘e gitseniz belki su bile bulayamayacaksınız" diye konuştu. EMO‘nun hazırlayacağı raporda buradaki yaşamı esas almasını istediklerini kaydeden Aydın, mühendis odalarının fikri ve teknik desteğinin çok önemli olduğunu belirterek, oda üyelerinin platform içerisinde yer almasını istediklerini de aktardı. Aydın, "Bizim arkamızda ne sponsor, ne ihracat şirketleri var. Hepimiz maddi olarak borçlandık. Fikri olarak bilim insanları, sendikalarla paylaşıyoruz" dedi.

Platformun Yürütme Kurulu Üyesi Saltuk Deniz de, yapılacak HES‘lerin tümüne karşı olduklarını, kendi yaşam alanlarını korumak açısından bu mücadeleyi vereceklerini vurguladı. Deniz, açılan 84 davanın 45‘inin sonuçlandığını ve 42‘sinin lehlerine olduğunu açıklarken, şöyle konuştu:

"Bizim sorunumuz, biz bu bölgede yaşamak istiyoruz. İkizdere‘de gördünüz. Senoz‘da göreceksiniz. Bunlar ilk tahribatlar. 21 Kasım‘da Rize‘de derelerin kaynaşmasını gösteren bir etkinliğimiz olacak. Başbakan dediği gibi 3-5 çapulcu olmadığımızı görecek. Bu saldırılar en çok AKP döneminde olmuştur."

Platformun diğer Yürütme Kurulu Üyesi Ömer Şan, mücadelenin enerji karşıtlığı gibi eylemler olarak algılanmaması gerektiğinin, yaşam mücadelesi verildiğinin altını çizerek, "İktidarın diretmiş olduğu hukuk dışılık var. Yargı kararlarının uygulanması noktasında da başarılar elde ettik. TMMOB‘nin ilgili birimleri bizim için çok önemli" dedi. Çevre mi, enerji mi ikilemine "yaşam" diye yanıt verdiklerini kaydeden Şan, bölgede telafisi imkansız zararlar oluşturulduğunu anlatırken, dinamit patlamalarınını Kandilli Rasathanesi ölçümlerinde 2.7-2.8 gibi deprem kayıtları olarak geçtiğini, sert kayaç zeminlerinin bu patlamalardan etkilendiğini, İkizdere‘de 3 köyün bu şekilde suyunun kaybolduğunu, yöre insanının adeta DNA‘sının bozulduğunu söyledi. "Gerçekten ülkemizde bir HES cinneti yaşanıyor" diyen Şan, bir çok HES projesinin çok uluslu şirketlerle ortak olduğunu, dışa bağımlılıktan yakınılarak HES‘ler öne çıkarılırken yapılan bu uygulaman ile suların yabancılara devredildiğini söyledi.

Gezinin ikinci gününde Rize‘nin Çayeli İlçesi‘ne bağlı Kaptanpaşa Köyü‘nde de halkla sohbet toplantısı yapıldı. Köy Kahvesi‘nde yapılan sohbet toplantısında Senoz Derneği Temsilcisi Burhan Kara‘nın EMO‘nun böyle bir gezi için geç kaldığı, İstanbul‘da eylemler yaptıklarını söylemesi üzerine, EMO İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay o eylem sürecinde şubenin katılım sağlayarak yanlarında olduğunu söyledi. EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş da, eleştirileri kabul ettiklerini, ancak buradaki sorunun yalnızca Karadeniz‘e özgü olmadığını, Munzur‘da, Antalya‘da aynı sorunların yaşandığını, bu sorunların herkesin sorunu olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasında, AKP‘nin son 5 yıldır özel şirketler eliyle su kaynaklarını yağmaya dönüştürmüş durumda olduğunu ifade etti.

Senoz Derneği Temsilcisi Burhan Kara, toptan HES‘leri red etme noktasında olmadıklarını, birinci iddialarının Senoz Vadisi‘nde yapılacak havza planlaması ile santral yapılabilir mi, yapılabilirse kaç tane yapılabilir bunun ortaya konulmasını istediklerini anlattı. "Projelerle bütün havza parsellenmiş vaziyette. Bu projelendirmenin vadinin ölüm fermanı olduğunun bilincindeyiz" diyen Kara, havza planlaması konusunda mücadeleye ağırlık verdiklerini, mahkemelerin de bu yönde karar vermiş olmasına rağmen idarenin konuyu "pas geçtiğini" söyledi. Kara, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Birileri sular boşa akıyor diyor, ama su akarsa oraya bir katkısı vardır. Bir bölümünden belki enerji üretmek için faydalanılabilir. Çevreye zarar vermeden biraz daha masraf gerektiren belki başka projeler olabileceğini düşünüyoruz. O bize de katkı koyardı. Toptan reddetmek işe yaramıyor. Birileri arkadan dolanıyor."

Emekli Öğretmen İsmail Karalıoğlu ise "Biz karşıyız. Derelerin akmasını istiyoruz. Burada biz yüzmeyi öğrendik. Bu su buradan alınırse Kaptanpaşa diye bir şey kalmaz. Buna karşı mücadele vermek istiyoruz" dedi. Çiftçi Cahit Küçük ise, "Biz inşaate gelip, yapmak isteyenleri buraya sokmayacağız. Yukarıda yaptıkları tahribatı gördük. Biz Çukurca‘dan Buzlupınar‘a kadar hiçbirşey yapılsın istemiyoruz. Biz derenin etrafından bir ağaç kesmedik ya. Onlar yüz yıllık ağaçları kestiler. Yazın ağustos ayında insanlar hep derede. Bizim denizimiz yok. Balığı dereden tutuyoruz. Çoluk çocuğumuz hep derede. Efendilikle olmazsa kavga edeceğiz. Bunlar yasa tanımıyor ki..." diye konuştu.

Muhtar Adnan Karal da "Bizim sesimiz halkın sesidir. Biz buna karşıyız. En büyük gücümüz de halk. Biz hizmete değil, katliama karşıyız" dedi.

Bu konuşmalar üzerine EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş da, "Bizim amacımız elektrik mühendisi olsak da insandan yana. Buradaki duyarlılığınızı saygıyla karşılıyoruz. Doğayı tahrip eden, yaşam alanlarını yok eden projelere evet demiyoruz. En az zarar veren, alternatif kaynaklarımızı planlı bir şekilde devreye sokabiliriz. Halkın duyarlılığının demokrasilerde karşılığı olmalı" diye konuştu.



TMMOB BAŞKANI EMİN KORAMAZ`IN ÜYELERİMİZE SESLENİŞİ

11.05.2020
 


Çok Okunanlar


EMO 48. DÖNEM IV. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

ÜYEMİZE MESLEKTE 25. YIL PLAKETİ TAKDİM EDİLDİ

ASANSÖR VE ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR KOMİSYONU TOPLANDI

RAMAZAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

EMO ANTALYA ŞUBESİ 16. DÖNEM I. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

TMMOB ANTALYA İL KOORDİNASYON KURULU SEKRETERİ ŞABAN TAT OLDU (26 MART 2024)

YANGINLAR ÖNLENEBİLİR AFETLERDİR (03 NİSAN 2024)

TELEFERİK KAZASI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

EMO VE MMO ANTALYA ŞUBELERİ ORTAK BASIN AÇIKLAMASI: “TELEFERİK KAZASI HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME”

Okunma Sayısı: 657


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.