2015 2013 2011 2009 2007 2005 2003 2001

   · ETKİNLİK Giriş Sayfası

VI. YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ


 

6. YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI SEMPOZYUMU

SONUÇ BİLDİRGESİ

TMMOB‘ a bağlı odalar, üniversiteler, yenilenebilir enerji kaynakları alanında çalışan araştırmacılar, uygulayıcılar,  yaşamı, doğayı ve çevreyi seven insanlar, çözümler üretmek, kamuoyu yaratmak için 6. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu‘nda bir araya geldiler. Elektrik Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ve Pamukkale Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen Sempozyum kapsamında 8 oturumda 29 bildiri sunumu gerçekleştirildi. Ayrıca 5 çağrılı konuşmacı, 1 özel sunum ve 1 panel yapıldı.

Sempozyumun açılışında Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Halil ALIŞ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Mustafa ÇETİN, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Proje Dairesi Başkanı Maksut SARAÇ, Jeoloji Mühendisleri Odasından Tahir ÖNGÜR ve Elektrik Mühendisleri Odasından Erdal APAÇIK çağrılı sunum yaptılar.

Türkiye‘nin hızlı nüfus artışı ve sanayileşmesine paralel olarak enerjiye olan gereksinimi artmaktadır. Bu durum gelecek yirmi yılda üretimin tüketimi karşılayamayacağı sonucunu doğuracaktır. Mevcut enerji üretimimizin büyük bir bölümü fosil yakıtlardan sağlanmaktadır ve dışa bağımlıdır. Bu nedenle potansiyel olarak oldukça iyi durumda olduğumuz yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının daha yoğunluklu olarak kullanımı enerji üretimimizin çeşitlendirilmesi açısından da çok önemlidir.

 Sempozyum sonunda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin oluşan değerlendirmeler aşağıdaki gibi özetlenmiştir:

1.      Dünyada yaşanan küresel mali krizler enerji talebi üzerinde geçici daralmalara yol açmaktadır. Ancak orta ve uzun vadede nüfus artışı, sanayileşme, kentleşme gibi unsurlar dikkate alındığında enerjiye olan talebin artacağı görülmektedir.

2.      Fosil yakıtların neden olduğu sera gazlarının küresel ısınma ve iklim değişiklerine yol açması insan sağlığını ve çevreyi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durum doğaya uyumlu, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeyi zorunlu kılmaktadır.

3.      Elektrik üretiminde kamusal planlamanın işlevsizleştirilmesi, kamusal denetimin azaltılması, kamu üretim tesislerinin düşük kapasitelerde çalıştırılması ve bir bölümünün özelleştirilmesi, elektrik üretiminde sürekli olarak özel sektöre ağırlık verilmesini içeren süreç ciddi sorunlar doğurmaktadır.

4.      Enerji tüketiminde enerjinin etkin ve verimli kullanımına gereken önem verilmeli, enerji tasarrufu konusunda çalışmalar yoğunlaştırılmalıdır.

5.      Ülkemizin enerji üretimi bugün yaklaşık yüzde 73 oranında dışa bağımlıdır. Oysa yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelimiz elektrik enerjisi üretimimizin önemli bir bölümünü karşılayacak düzeydedir.

6.      Elektrik enerjisinde kurumsal yapılanmalar çok parçalıdır. Bu durum kurumların güçsüzleştirilmesine ve uluslararası sermayenin taleplerine kolaylıkla uyum sağlamasına yol açmaktadır.

7.      Özel sektörün tercihlerine terk edilen yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretme işi, tesislerin merkezi ve bütüncül planlamadan uzak, piyasacı bir anlayışla yapılmasına neden olmaktadır.

8.      Hidrolik potansiyelin sadece piyasa koşulları tarafından değerlendirilmesi, projeler hazırlanırken birçok HES için gerekli ölçümlerin yapılmaması ve projelerin havza bütünlüğü içinde değerlendirilmeden şirketlerin karlılığı temelinden geliştirilmesi, doğal, tarihi ve kültürel yapıyı olumsuz etkilemektedir.

9.      Ülkemiz iletim ve dağıtım şebekesi göz önüne alınmadan plansız bir biçimde kurulan yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretim santralarının sistem bağlantıları sorunlara neden olmaktadır.

      Sempozyum‘da; ortaya çıkan bu değerlendirmeler sonucu aşağıdaki önermeler elde edilmiştir.

1.            Enerji üretiminde fosil yakıt kullanımını azaltacak yöntemler geliştirilmelidir.

2.            Enerji gereksinimimiz gelecek nesiller de dikkate alınarak olabildiğince yenilenebilir, temiz ve kendi öz enerji kaynaklardan karşılanması gerekmektedir.

3.            Türkiye öncelikli olarak yenilenebilir enerji kaynakları yatırımları artırılmalıdır. Bu amaçla yerli sanayi desteklenmelidir.

4.            Hidroelektrik santraller bilimsel ölçütlerle, havza planlaması temelinde, yerel halkın onayı da alınarak projelendirilmelidir.

5.            Enerji politikaları oluşturulurken ilgili oda, sendika, sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerine başvurulmalı kamu çıkarlarına hizmet eden politikalar geliştirilmelidir.

6.            Enerji kullanımında tasarruf yöntemleri konusunda halk bilinçlendirilmeli ve özellikle sanayide enerji verimliliğini arttırıcı projeler üretilmelidir.

7.            Üniversitelerde yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yapılacak olan akademik çalışmalar teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. Üniversitelerimizin, topluma örnek olması açısından, çevreye duyarlı,  iklim dostu yerleşke projeleri yapmaları ve örnek projeler üretmeleri gerekmektedir.

8.            Yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretim santralarının şebeke bağlantı sorunları ve çözümleri için üniversitelerle ortak çalışmalar yapılmalıdır.

9.            Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili yasal mevzuatlar, ilgili meslek odaları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınarak hazırlanmalı ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önünü açıcı biçimde düzenlenmelidir.

10.        Elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı çok başlı bir yapıdan kurtarılarak tek merkezden kontrol edilmelidir.

11.        Elektrik enerjisi üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına, hem araştırma geliştirme (AR-GE) anlamında hem de kullanım anlamında ciddi teşvikler sağlanmalıdır

12.        Jeotermal enerjinin, yerli, yenilenebilir, sürdürülebilir kaynak olması, hava kirliliğine yol açmaması ve sıfıra yakın emisyon değerleri, kapasitede konvansiyonel, yakıtta ise yenilenebilir olması gibi nedenlerle jeotermal enerjiye yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

 

                                                                          YEKSEM 2011 Yürütme Kurulu

 

 
Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.