2009

   · ETKİNLİK Giriş Sayfası

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TMMOB KADIN MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARI KURULTAYI GENEL BİLGİLER


TMMOB KADIN MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARI KURULTAYI  

21-22 Kasım 2009 - İSTANBUL

Erkek egemen sistemin ürettiği niteliklerle toplumsal kimlikleri oluşturulan kadın ve erkek bireylerin, iş dünyasında karşılarına çıkan "cinsiyetçi iş bölümü" anlayışına göre, erkeklerin fiziki güç ve teknik yatkınlık gerektiren işlere, kadınların ise tekrarlanan, sabır gerektiren, incelikli ama insiyatif  gerektirmeyen işlere yatkın olduğu var sayılmıştır. Eğitim düzeyleri yükselen kadınların, cinsiyetçi iş dünyasında daha fazla yer edinebilmelerine rağmen, yüksek öğrenim gerektiren mesleklerde cinsiyetçi iş bölümünden payına düşeni almaktadır. Mühendislik-Mimarlık ve Şehir Plancılığı, kuramsal olarak kadınlara açık olmakla birlikte; şantiyelerde, fabrikalarda vb. iş yerlerinde özellikle erkek işçileri yöneterek çalışmayı gerektiren işlerde, "yetersiz" kalacakları, evlenip çoluk çocuğa karışarak işi yarım bırakacakları, ev ve iş hayatını bir arada yürütmeye çalışırken işi ihmal edebilecekleri gibi erkekler için söz konusu edilmeyen gerekçelerle kadınlara vize uygulanan mesleklerdir.  Bu mesleklerdeki kadınların çoğunluğu, adeta gizli bir iş bölümü ile ofis içlerinde ifa edilebilecek, dikey hiyerarşide çok yükseklerde yer almayan işlere itilmektedirler.

Daha iş arama sürecinde çoğu iş ilanına salt cinsiyeti nedeniyle başvuru yapması engellenen kadınlar, erkek meslektaşlarından dolayısıyla mesleğin kendi sorunlarından ayrı, cinsiyetçi değerlerin kaynaklık ettiği özgül sorunlar yaşamaktadırlar. Öğrencilik, iş arama, uzmanlık alanı seçimi, vasfa uygun istihdam, ücretlendirme, mesleki gelişim ve kariyer süreçlerinde erkek meslektaşlarından farklı sorunlarla da karşılaşan kadın mühendis-mimar-şehir plancılarının, bu sorunların tespitinde ve çözümünde bir araya gelebilecekleri bir organa duydukları ihtiyaç ortadadır. Bu alanlarda çalışan kadınların, cinsiyet temelli mesleki sorunları ekseninde bir araya gelerek örgütlü bir şekilde yaşadıklarının politikasını yapmaları çözüm için zorunludur.

Son dönemde yaşanan krizle de en kolay işini kaybeden, daha düşük ücrete tabi olan ve kayıt dışı çalıştırılanların çoğunun yine kadınlar olduğu ortaya çıktı.

Mühendislik-mimarlık-şehir plancılığı alanında yaşanan cinsel ayrımcılığın somut biçimlerinin, yaşayanların ifade ve tanıklıkları ile aktarılmasının iyi bir başlangıç olacağı inancındayız.

Hem meslek grubu içerisinde hem de TMMOB karar süreçleri içerisinde sayısal olarak azınlık olan kadın üyelerin cinsiyetleri nedeniyle yaşadıkları özgül sorunların ortaya çıkarılması ve çözümüne yönelik kalıcı mekanizmaları önermek üzere TMMOB Kadın Mühendisler-Mimarlar-Şehir Plancıları Kurultayında bir araya geliyoruz.  

TMMOB, kadına cinsiyetinden kaynaklı olarak uygulanan her türlü olumsuz davranış ve politikalara karşı mücadele etmek, kadının desteklenmesi anlamında pozitif ayrımcı politikalara destek olmak amacıyla sekretaryasını EMO‘nun yapacağı "TMMOB Kadın Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı" gerçekleştirme kararı aldı.

Kurultay sürecinde bir taraftan kadınlara özgü  sorunlar değerlendirilirken, diğer taraftan da  kadın üyelerle tanışmak, dayanışmak ve TMMOB organları içinde örgütlülüğü güçlendirmeyi hedeflemekteyiz.

Bu doğrultuda tüm kadın üyelerimizi  kurultay sürecinde aktif olarak yer almaya, kurultay boyunca yapılacak yerel ve bölgesel çalıştaylara katılmaya davet ediyoruz....

 

Kurultayla ilgili görüş ve önerileriniz için ilgili mail adresimiz: tmmob.kadin.krtl@emo.org.tr

 

 

 
Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.