2009

   · ETKİNLİK Giriş Sayfası

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

MARMARA BÖLGE ÇALIŞTAYI - TMMOB KADIN MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARI KURULTAYI


21-22 Kasım 2009 tarihleri arasında yapılacak olan TMMOB Kadın Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı için öngörülen hazırlık çalışmalarının ilki olan Marmara Bölge Çalıştayı 76 kişilik katılımla, 7 Haziran 2009 tarihinde Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi‘nde yapıldı.

Çalıştaya İstanbul, Bursa ve Kocaeli‘den Çevre, Elektrik, Fizik, Gıda, Harita ve Kadastro, İnşaat, Jeofizik, Jeoloji, Kimya, Maden, Makina, Metalurji, Orman, Tekstil ve Ziraat Mühendisleri, Mimar, Peyzaj Mimarı ve Şehir Plancıları ile YTÜ, İTÜ, Mimar Sinan, Işık ve Maltepe üniversitelerinden akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Çalıştay, kurultay sekreterliğini yapan Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi YK yazmanı ve Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Boran Başak Koç‘un açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra, katılımcıların yer aldığı, "Mühendislik/Mimarlık/Şehir Planlama eğitiminde Cinsiyetçilik", "Cinsiyetçi İşbölümü/İşyeri Pratikleri", "Kapitalist Krizin Kadın Mühendis, Mimar, Şehir Plancılara Etkisi" ve "TMMOB‘de Kadın Örgütlenmesi" başlıklarını içeren 4 atölye çalışması gerçekleştirildi.

"Mühendislik/Mimarlık/Şehir Planlama eğitiminde Cinsiyetçilik" atölyesi YTÜ Şehir Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Asuman TÜRKÜN moderatörlüğünde, çoğunluğu akademisyen ve öğrencilerin oluşturduğu bir katılımla gerçekleşti. Atölyede; eğitim öncesi eğitimde ve toplumsallıkta cinsiyet ayırımından, üniversite eğitiminin kurgulanmasında ve üniversite akademik kadronun oluşumunda cinsiyetçi ayırımdan ve öğrencilerin karşılaştığı cinsiyetçi tavırlar ve koşullardan bahsedildi. Bu konularda araştırmaların yapılması ve kurultaya kadar tespitlerin saptanması konusunda çalışmaların devam edebileceği de konuşuldu.

"Cinsiyetçi İşbölümü/İşyeri Pratikleri" atölyesi KESK / Tarım Orkam Sen İstanbul Şube Başkanı Ziraat Mühendisi Şenay ELHÜSEYNİ moderatörlüğünde, çoğunluğu özel ve kamu çalışanlarının oluşturduğu bir katılımla gerçekleşti. Atölyede; iş hayatında kadınların işe alınmada, iş hayatında ve işten çıkarılmada yaşadığı zorluklardan bahsedildi. Özellikle ücret eşitsizliği, kendini kanıtlamak için fazla çalışma veya erkek tavırları gösterme ve işyerindeki duygusal taciz (mobbing) konularında kadınlar yaşadıklarından örnekler verdiler, farklı kadın-erkek dağılımlarına sahip mühendislik alanlarına dair gözlem ve yorumlarını aktardılar. Kurultay öncesinde, daha somut önerilerin tartışıldığı bir forum yapılması gerektiği vurgulandı.

"Kapitalist Krizin Kadın Mühendis, Mimar, Şehir Plancılara Etkisi" atölyesi MMO İst. Şube Kadın Komisyonu ve Kadın Mühendisler e-platformu üyesi Behice ÇAĞLAR‘ın moderatörlüğünde, çeşitli mühendislik dalları ve diğer kadın çalışmalarında yer alan kadınların katılımıyla gerçekleşti. Atölyede; krizden en çok etkilenenlerin kadın olduğu konusundan ve kadınların sosyal hak ve güvenceleriyle ilgili kararların çıkarılmasında TMMOB‘nin üzerine düşen görevlerden bahsedildi. Bu sosyal hak ve güvenceler detaylandırıldı. Ayrıca direnişteki kadın işçi ve mühendislere destek amaçlı bir ziyaret önerisi de yapıldı.

"TMMOB‘de Kadın Örgütlenmesi" atölyesi İst. İKK Kadın Komisyonu Başkanı Y. Mimar Aynur SAVAŞ ULUĞTUĞ‘un moderatörlüğünde, TMMOB‘ye bağlı odaların üyeleri kadınlar ve oda yönetimlerinde yer alan kadınların çoğunlukta olduğu bir katılımla gerçekleşti. Atölyede; özerk kadın hareketinin nedenleri ve TMMOB‘de örgütlenme amaçlarını belirten bir manifesto hazırlanması gerektiği ve kadına yönelik suçların yaptırımını sağlamak üzere bir yönetmelik çalışması yapılması gerektiği belirtildi. Ayrıca TMMOB içinde kadın çalışmalarına yönelik yapılması gerekenlerle ilgili öneriler de dile getirildi.

Çalıştay sonunda,  4 atölyenin çalışmalarının sunumu yapılarak, sonuçları değerlendirildi.



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


ESKİŞEHİR ŞUBESİ GELENEKSEL GECESİNE KATILIM SAĞLANDI

Okunma Sayısı: 3178


Tüm Sempozyum Haberleri

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.