2019 2017

   · ETKİNLİK Giriş Sayfası

TURİNG`DEN GELECEĞE YAPAY ZEKA


09.12.2017 - 09.12.2017 (Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi)

 

Videolar

YAPAY ZEKA KONFERANSI PROGRAMI YAYINLANDI-ONLİNE KAYIT 15.11.2017

    

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi`nin `Geleceğin Teknolojileri Konferansları` dizisi kapsamında ilk yapay zeka çalışmaları ile tanınan ünlü biliminsanı Alan Mathison Turing`in anısına düzenlediği `Turing`den Geleceğe Yapay Zeka` başlıklı konferans 9 Aralık 2017 Cumartesi günü Tepekule Kültür ve Kongre Merkezi`nde gerçekleştiriliyor. Programa ve online kayıt için gerekli bilgileri yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

Genel Bilgiler

 

Oline Kayıt için: https://goo.gl/forms/JIlEV6i2xcNnpkHw2 

Yapay Zekâ ile ilgili ilk bilimsel çalışmalar, 20. yüzyılın ilk yarısında Alan Mathison Turing tarafından başlatılmıştır. Turing, geliştirmiş olduğu çeşitli makineler aracılığıyla İkinci Dünya Savaşı boyunca Almanların şifrelerini çözerken Heath Robinson, Bombe ve Colossus gibi ilk örneksel bilgisayarların da yaratıcısı olmuştur. Yine kendi geliştirdiği Turing testi ile makinelerin ne denli düşünme yetisine sahip olduklarını sorgulayan bir kıstas ortaya çıkarmıştır. Düşünebilen makineler konusunda ilk çalışmalar Turing ile başlamış olsa da, Yapay Zekâ kavramı ilk olarak 1956 yılında Stanford Üniversitesi`nden Profesör John McCarthy tarafından ortaya atılmıştır. McCarthy`ye göre Yapay Zekâ (Artificial Intelligence, AI), makineleri zeki yapan mühendislik ve bilim dalıdır. Turing ve McCarthy`nin çalışmalarına süreç içinde Claude Elwood Shannon, Marvin Minsky, Allen Newell ve Herbert Alexander Simon gibi bilim insanları da katılmış ve bu alanda onların da yadsınamaz katkıları olmuştur.

Son yıllarda sıklıkla duymaya başladığımız ve gelecekte de bilim dünyasının gündemini yoğunluklu olarak işgal edecek olan Yapay Zekâ kavramı, toplum içinde bireylerde de çok farklı çağrışımlar yapmaktadır. Yapay Zekâ uzmanlık alanlarına göre farklı tanımları içerebilmekte olduğundan tek bir tanım altında toplanması çok güçtür.  Günümüzde, Yapay Zekâ alanında çok sayıda bilim dalı altında çalışmalar sürdürülse de güçlü Yapay Zekâ hedefine ulaşılması henüz araştırmacıların uzun dönem hedefleri içinde yer almaktadır. Konu ile ilgili adımlar atıldıkça da Yapay Zekâ`nın insanlık için büyük tehlikelere neden olabileceği de öne sürülmektedir. Bu konudaki gelişmelere temkinli yaklaşan ünlü fizikçi ve evrenbilimci Stephen Hawking, düşünen makinelerin gelecekte bir gün kendi  iradelerini kazanmaları durumunda, bununla insanoğlunun iradesine egemen olmaya çalışabileceklerini, bir anlamda insanoğlunu köleleştirebileceklerini gündeme getirmiştir.

Günümüzde, gelecek teknoloji dünyasında çok geniş bir alanı kapsayacak olan Yapay Zekâ ile ilgili yanlış yargılar ve çekinceler söz konusudur. Konu ile ilgili yeterli bilgilenmenin olmadığı tespitinden hareket ederek, bu alanda uzman kişilerin düzenlenecek bir etkinlikte bir araya getirilerek bir nebze de olsa bilgi dağarcığımıza katkıda bulundurabileceği düşüncesi doğdu. Önümüzdeki yıllarda da başka alanlarda düzenlenmesi planlanan ve ilki 9 Aralık 2017 tarihinde İzmir`de gerçekleştirilecek olan Geleceğin Teknolojileri Konferansı`nın ana konusu Yapay Zekâ olarak belirlenmiştir. ‘Turing`ten Geleceğe Yapay Zekâ` temasıyla gerçekleştirilecek konferansta yurtdışı ve yurtiçinden yetkin bilim insanları ve bu alanda çalışan uzmanlar, konu hakkında bizleri aydınlatacaklar, sorularımıza yanıt vermeye çalışacaklardır.

Sizleri etkinliğimize katılmaya ve katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

Saygılarımızla…

Yürütme Kurulu  

 


English 

The first scientific studies on ‘Artificial Intelligence‘ were initiated by Alan Mathison Turing in the first half of the 20th century. Turing was also the creator of the first exemplary computers, such as Heath Robinson, Bombe and Colossus, while deciphering the Germans‘ passwords during World War II through various machines that he developed. Also with the Turing test developed by him, a criterion questioning how much the machines have ability to think was revealed. Although the first studies on thinking machines began with Turing, the concept of ‘Artificial Intelligence‘ was first put forward by Professor John McCarthy of Stanford University in 1956. According to McCarthy, ‘Artificial Intelli-gence‘ (AI) means engineering and science that makes machines intelligent. Addition to Turing and McCarthy, the scientists, GİBİ Claude Elwood Shannon, Marvin Minsky, Allen Newell and Herbert Al-exander Simon joined their studies and they had also made obvious contributions in this field.

The concept of ‘Artificial Intelligence‘, which we has been started to be heard often in recent years and will intensively occupy the agenda of the scientific world in the future, makes different connota-tions among individuals in society. It is difficult to make a unique definition of ‘Artificial Intelligence‘ because it might have different meanings according to different categories. Nowadays, although many studies are continuing in many scientific disciplines in the field of ‘Artificial Intelligence‘, the goal of strong ‘Artificial Intelligence‘ has not been achieved yet. However, it is within the long-term goals of researchers. As the steps are taken towards the targets, it is suggested that ‘Artificial Intelli-gence‘ could lead to enormous danger for humanity. Famous physicist and cosmologist Stephen Hawking, who is cautious about the developments in this subject, has brought to mind that if thinking machines gain their self control someday in the future, they will be able to have the control of humanbeings and enslave them in a sense.

Today, especially within societies, there are false judgments and hesitations about ‘Artificial Intelli-gence‘ which will cover a very wide area in the future of technology. Since, there is not enough in-formation about the subject, we thought to organize an event to bring experts together to contribute to our knowledge to some extent. The main topic of the Technologies of the Future Conference, which was decided to be organized in other areas in the upcoming years and which will be held in İzmir on 9 December 2017, was determined as ‘Artificial Intelligence‘. Experienced scientists from abroad and working in the field of "Artificial Intelligence from Turing to the future", will enlighten us on this issue and will try to answer our questions.

We invite you to join and contribute to our event.


 
 
 
 
    
GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİ KONFERANSI
 
Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.