MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

SERHAT ÖZYAR YILIN GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLLERİ VERİLDİ


SERHAT ÖZYAR YILIN GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜLÜ


 
“Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı 2016 Ödülleri”, 25 Nisan 2016 tarihinde ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Sevim Tan Amfisi’nde yapılan törenle sahiplerini buldu. Bu yıl 14.’sü verilen ödüle Dr. Vakkas Bozkurt ve Dr. Arife Yurdakul değer görülürken, Dr. Elif Küçüksayraç, Dr. Ayşe Özmen ve Dr. Yasemin Tezgiden Cakcak da “Serhat Özyar Onur Ödülü” aldılar.
 

 

Elektrik Mühendisleri Odası`nın etkin üyelerinden olan, bilimi yalnızca teknik bir uğraş olarak görmeyen, bilimsel yaklaşımın düşünsel yaşama egemen kılınmasını savunan Dr. Serhat Özyar`ın anısını yaşatmak üzere 2003 yılından beri düzenlenen Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü bu yıl da sahiplerini buldu. 24 Nisan 2002 tarihinde yitirdiğimiz Dr. Serhat Özyar`ın anısına Elektrik Mühendisleri Odası, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği ve Bilim ve Ütopya Kooperatifi tarafından düzenlenen Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödül Töreni`nin 14`üncüsü 25 Nisan Pazartesi günü ODTÜ`de gerçekleştirildi. Törene Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Hüseyin Önder ve Seçici Kurul`da EMO Temsilcisi olarak yer alan Haşim Aydıncak katıldı. 

Seçici Kurulu Üyesi Doç. Dr. Melek Dilek Yücel, ödül için çok sayıda başvuru olduğunu belirtirken, bir doktora tezini okumak ve değerlendirmenin kolay olmadığını, hakemlerin titiz değerlendirmesi sonucunda Seçici Kurul`a gelen raporları inceleyerek ödüle en yakın kişiyi belirlemeye çalıştıklarını anlattı. Yücel, Seçici Kurul Üyesi Prof. Dr. Namık Kemal Pak`ın geçen yıl yaşamını yitirmesinden dolayı üzüntüsünü dile getirirken, Pak`ın yakın arkadaşı olan Seçici Kurul Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tomak`a söz verdi.

"Serhat kadar mert, cesur bilim insanı bir kardeşimizi yitirdik" diyen Tomak, Namık Kemal Pak`ın yaşamı, çalışmaları ve geride bıraktığı eserler hakkında bilgi verdi. Genç bilim insanlarına Namık Kemal Pak`ı örnek almaları çağrısında bulunan Tomak, "İyi temel bilimci veya iyi mühendis olabilirsiniz ama iyi aydın, iyi mühendis ikisi birden olabilmek için çok daha fazla gayret göstermek gerekir. Sizi yoldan saptırmak isteyen şeyler olacaktır, onlara aldanmayın, bilimin aydınlığına hep sahip çıkın" dedi. 

Daha sonra ödül törenine geçildi. Dr. Vakkas Bozkurt "2 A GeV Enerjili 20Ne Demetinin 12C Hedef Üzerine Bombardımanıyla Gerçekleştirilen Reaksiyon ile Hafif Hiperçekirdekler (3 ΛH ve 4 ΛH) Spektroskopisi" başlıklı doktora teziyle Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü aldı. Ödülün gerekçesini Prof. Dr. Mehmet Tomak sundu ve Dr. Vakkas Bozkurt`a törenle ödülünü verdi. 

Dr. Arife Yurdakul da, "Otomotiv Sanayisinde Kullanılan Kaynak Pimleri için Hidrotermal Yöntemle Itriyum Tetragonal Zirkonya Polikristal Toz Sentezi" başlıklı teziyle "Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü"nü kazandı. Ödülün gerekçesini Prof. Dr. Ali Gökmen sunarken, Yurdakul ödülünü Prof. Dr. Nevzat Güneri Gençer`in elinden aldı. 

"Sürdürülebilirlik için Tasarım Alanında Aracı Kurumlar: Türkiye`de İnovasyon Destek Mekanizmaları Geliştirmek için Stratejiler" başlıklı teziyle Serhat Özyar Onur Ödülü kazanan Dr. Elif Küçüksayraç`ın ödül gerekçesini Prof. Dr. Erkan Erdil sundu. Küçüksayraç`a ödülünü ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Atalay verdi. 

Onur Ödülü`ne değer bulunan Dr. Ayşe Özmen`in "Değişik Sektörlere Uygulamalarıyla Birlikte Sağlam Konik Optimizasyon ile Eğri Modelleri ve Ağların Sağlam Tanımlanmasındaki Gelişimler" başlıklı teziyle ilgili gerekçeyi Prof. Dr. İnci Gökmen anlattı ve Özmen`e ödülünü sundu. 

"Öğretmen Adaylarını Pasif Teknisyen Olarak mı, Düşünen Uygulayıcı Olarak mı, Dönüştürücü Entelektüel Olarak mı Yetiştiriyoruz?" başlıklı teziyle Onur Ödülü kazanan Dr. Yasemin Tezgiden Cakcak`ın ödül gerekçesini de Seçici Kurul`da EMO temsilcisi olarak yer alan Haşim Aydıncak sundu. Cakcak ödülünü Prof. Dr. Levent Gürel`in elinden aldı. 

"Her yıl yeni Serhatlar kazanıyoruz" 

Ödül töreninin tamamlanmasının ardından Prof. Dr. Levent Gürel, Serhat Özyar ile ortaokul sıralarında başlayıp ODTÜ`ye uzanan ve sonrasında da devam eden arkadaşlıklarını ve anılarını anlattı. 

Serhat Özyar`ın babası Aydın Özyar da, "Serhat`ı kaybedeli 14 yıl oldu ama bana dün gibi geliyor. Serhat`ı kaybettik, ama burada her yıl yeni Serhatlar kazanıyoruz. Bu sene 5 Serhat geldi. Hepinize çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu. 

Seçici Kurul 

Bilimi ülke yaşamında maddi bir güç haline getirmeye katkıda bulunarak yaşatmak amacıyla oluşturulan Serhat Özyar ödülleri, alan kısıtlaması olmaksızın doktorasını Türkiye`de bir üniversitede tamamlamış, bu çalışmasıyla ülkemizin bilim gündemindeki temel sorunlardan birinin çözümüne yönelik sonuçlar elde etmiş ve daha önce bu ödüle aday olmamış genç araştırmacılara veriliyor. 

Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü 2016 yılı Seçici Kurulu şu isimlerden oluşturulmuştu: 

"Haşim Aydıncak, Prof. Dr. Işık Bökesoy, Arş. Gör. Dr. Burak Büyükcivelek, Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu, Doç. Dr. Melek Diker Yücel, Prof. Dr. Erkan Erdil, Yrd. Doç. Dr. Ceren Ergenç, Prof. Dr. Nevzat Güneri Gençer, Prof. Dr. Ali Gökmen, Prof. Dr. İnci Gökmen, Prof. Dr. Çağatay Keskinok, Prof. Dr. Semih Koray, Aydın Özyar, Nilüfer Özyar-Koca, Prof. Dr. Mehmet Tomak ve Prof. Dr. Fatoş Yaraman Vural." 

Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü Gerekçeleri 

Dr. Vakkas Bozkurt: Niğde Üniversitesi Fizik Bölümü`nde, Prof. Dr. Sefa Ertürk yönetiminde yaptığı "2 A GeV Enerjili 20Ne Demetinin 12C Hedef Üzerine Bombardımanıyla Gerçekleştirilen Reaksiyon ile Hafif Hiperçekirdekler (3 Λ H ve 4 Λ H ) Spektroskopisi" başlıklı doktora tezi ile 2016 yılı Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü`nü almaya hak kazanmıştır.

Tez, üç kuarktan oluşan baryonların ve acayip kuark içeren hiperonların nasıl etkileştiğini deneysel olarak incelemektedir. Deneyler Almanya`da GSI nükleer araştırma merkezinde ağır iyon çarpışması sonucunda oluşan hiperçekirdekler (en az bir hiperon içeren çekirdekler) üzerine yapılmıştır. Tez, HypHI projesi kapsamında yapılan 20Ne +12C reaksiyonu deneyi ve elde edilen verilerin analizine dayanmaktadır. Deneyde, nükleon başına 2 A GeV enerjili ve yoğunluğu 3 x 105 1/s olan 20Ne demeti, kalınlığı 8.84 g/cm2 olan karbon 12C hedefi üzerine gönderilmiş ve reaksiyon sonucu oluşan Λ-hiperonu, 3 Λ H ve 4 Λ H hafif hiperçekirdeklerin spektroskopileri incelenmiştir. Reaksiyon sonucu oluşan parçacıklar ve bozunumlar momentum, uçuş zamanı ve kütle spektroskopisi yöntemleriyle incelenmiştir. Bu spektrumlar yardımıyla da kütle ve ortalama ömür hesaplanmıştır. Uluslararası işbirliği gerektiren tez, hiperçekirdek fiziği alanında Türkiye`den katılımla yapılan ilk deneysel çalışmadır. Bilimsel bağlamda ise, bu çalışma hiperçekirdek spektroskopisinin, ağır iyon çarpışması deneylerinin yardımıyla incelenmesini mümkün kılması ve 3 Λ H hiperçekirdeğinin ortalama ömrünün hesaplanması bakımından önemlidir. 

Dr. Arife Yurdakul: Dumlupınar Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü`nde ve Prof. Dr. Hasan Göçmez yönetiminde yaptığı "Otomotiv Sanayisinde Kullanılan Kaynak Pimleri için Hidrotermal Yöntemle Itriyum Tetragonal Zirkonya Polikristal Toz Sentezi" başlıklı doktora tezi ile 2016 yılı Serhat Özyar Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü`nü almaya hak kazanmıştır. 

Otomotiv sanayisinde kullanılan metal esaslı somun kaynaklama pimlerinin yerine zirkonya (zirkonyum dioksit-ZrO2) seramiklerinden kaynak pimi üretimi, bütün dünyada yeni bir uygulamadır. Zirkonyanın mekanik özellikler açısından kendisine "Seramik Çelik" denecek kadar popüler olması, çatlak ilerlemesine karşı direnç gösteren bir faz dönüşüm toklaştırması sergilemesinden kaynaklanmaktadır. Ülkemizde dünya standart ve ölçütlerine göre zirkonya toz sentezi yapan ve bu tozları kullanarak kaynak pimi üreten bir kurum ya da kuruluş bulunmamakta, zirkonya tozu ve kaynak pimleri yurtdışından ithal edilmektedir.

Bu çalışmada, zirkonya toz sentezi ve kaynak pimlerinin üretim süreçleri açıklığa kavuşturulmuş, nano boyutlu zirkonya tozu sentezlenmiş ve bu toz kullanılarak kaynak pimlerinin pilot çapta üretimiyle, yeni bir ileri teknoloji ürününün ülkemizde üretilebilirliği ispatlanmıştır. Tez bulgularının uygulamaya aktarılması durumunda bu alanda dışa bağımlılığın azalması söz konusu olacaktır. Çalışma ayrıca, zirkonya kaynak pimlerinin daha ekonomik üretilmesi ve kalitesinin geliştirilmesi açısından da önem taşımaktadır. 

Serhat Özyar Onur Ödülü Gerekçeleri 

Dr. Elif Küçüksayraç: İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Delft Teknoloji Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümleri ortak doktora programında Prof. Dr. Semra Aydınlı ve Prof. Dr. Han Brezet yönetiminde yaptığı "Sürdürülebilirlik için Tasarım Alanında Aracı Kurumlar: Türkiye`de İnovasyon Destek Mekanizmaları Geliştirmek için Stratejiler" başlıklı doktora tezi ile 2016 yılı Serhat Özyar Onur Ödülü`nü almaya hak kazanmıştır. Tez çalışmasının temel amacı Türkiye`de tasarım alanındaki aracı kurumlar için inovasyon destek mekanizmaları geliştirmek ve bu doğrultuda stratejiler ortaya koymaktır. Çalışmada, Türkiye`deki firmaların tasarım ve sürdürülebilirlik ile ilgili destek ihtiyaçları, bu ihtiyaçların nasıl giderilebileceği ve sürdürülebilirlik için tasarım yaklaşımının Türkiye`de sanayiye nasıl yayılabileceği sorgulanmıştır. Beş farklı ve birbiriyle ilişkilendirilmiş görgül çalışma, nitel bir yaklaşım ve çoklu metottan faydalanarak yürütülmüştür. Saha çalışmalarının bulguları üzerinden geliştirilen temel teorik katkı, inovasyon sistemi aktörlerinin sadece etkileşimde bulunmadığı, aynı zamanda rollerini değiştirdiğidir. Bu teorik katkıya ek olarak çalışma, siyasa yapıcılar, aracı kurumlar, firmalar, üniversiteler ve tasarımcılar için siyasa önerileri geliştirmiştir. Tezin, bulguları itibarıyla teorik ve uygulamalı yazına katkı yapma potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir. 

Dr. Ayşe Özmen: ODTÜ Uygulamalı Matematik Enstitüsü Bilimsel Hesaplama Bölümü`nde Prof. Dr. Gerhard Wilhelm Weber yönetiminde yaptığı "Değişik Sektörlere Uygulamalarıyla Birlikte Sağlam Konik Optimizasyon ile Eğri Modelleri ve Ağların Sağlam Tanımlanmasındaki Gelişimler" başlıklı doktora tezi ile 2016 yılı Serhat Özyar Onur Ödülü`nü almaya hak kazanmıştır. Bu tezde, kontrolsüz değişimin varlığı ve veri belirsizliği altında, birbirlerine bağımlı sistem modellerinin güvenilirlik düzeyini yükseltmek amacıyla, sağlam konik optimizasyon ile eğri modellemesi yapılmaktadır. Çalışmada, sağlam (konik) çok değişkenli uyarlanabilir regresyon eğrileri (R(C)MARS) yaklaşımı, sağlam optimizasyon aracılığı ile standart konik karesel programlama (CQP) kullanımına olanak veren çok düzlemli belirsizlik altında çözülmektedir. Çalışmanın en önemli katkılarından biri, bağımsız değişkenlerin rastsal olarak alınmasıyla, verilerdeki belirsizlikleri işleyebilen sağlam optimizasyon tekniklerinin geliştirilmesidir. Bu suretle, kestirimlerdeki varyansın azaltılmasının yanı sıra, klasik optimizasyon algoritmalarında görülen karmaşıklık da daha alt düzeye indirgenmektedir. Geliştirilen yöntemler, finans sektörü, meteoroloji alanı ve enerji sektöründeki gerçek veriler üstüne uygulanmış; etki faktörü yüksek dergilerde yayımlanan pek çok bilimsel makaleyle evrensel bilime katkı sağlanmıştır. 

Dr. Yasemin Tezgiden Cakcak: ODTÜ Yabancı Diller Eğitimi Bölümü`nde Prof. Dr. Hüsnü Enginarlar`ın yönetiminde yaptığı "Öğretmen Adaylarını Pasif Teknisyen Olarak mı, Düşünen Uygulayıcı Olarak mı, Dönüştürücü Entelektüel Olarak mı Yetiştiriyoruz?" başlıklı doktora tezi ile 2016 yılı Serhat Özyar Onur Ödülünü almaya hak kazanmıştır. Eğitimsel hedeflere ulaşmada en önemli etkenlerden biri, eğitim sisteminin temel ögesi olan öğretmenlerin niteliğidir. Bu çalışma, öğretmen yetiştirilmesi ve ilgili politikalar konusunda alanyazında ulusal ve uluslararası düzlemdeki tartışmaları ele almakta; konuyu eleştirel pedagojinin kuramsal merceğinden inceleyerek belli bir alan üzerinden temellendirmelere gitmektedir. Tezden yapılan çıkarımlara göre, yabancı dil öğretmen eğitimi programları eleştirel uygulamalı dilbilim konularına, İngilizce öğretiminin politik ve ekonomik boyutlarına değinmeli; öğretmen özerkliği, toplumsal adalet, eşitlik ve özgürlük konularına yer vermelidir. Daha düşünsel ve dönüştürücü öğretmenler yetiştirilebilmesi için üniversitelerin öncelikle kamu kurumları ve şirketlerin etkisinden özgür olmaları gerekmektedir. Çalışma, öğretmen yetiştirme sistemimizin tarihsel dönüşümlerine ışık tutan boyutu, günümüz uygulamalarına ilişkin bulguları ve içinden geçtiğimiz dönemin belirgin sosyo-politik özellikleriyle öğretmen yetiştirme sistemi arasındaki ilişkiyi başarıyla ortaya koyması nedeniyle önem taşımaktadır. 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU HAZİRUN LİSTESİ ASKIYA ÇIKIYOR

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 1189


Tüm Serhat ÖZYAR Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.