MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO İSTANBUL ŞUBESİ: HER 10 ÖĞRENCİDEN 1`İ İNTERNETE ERİŞEMİYOR



 
Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından 25 Nisan Cumartesi günü üniversite öğrencilerinin internete erişimi ile ilgili yapılan anket sonuçları basın ve kamuoyu ile paylaşıldı. Korona salgını günlerinde 260 kişi ile yapılan anket sonucunda üniversite öğrencilerinin internete erişmekte zorluklar yaşandığı görülürken açıklamada eşit, nitelikli, parasız ve ulaşılabilir eğitimin hak olduğu vurgulandı.
 

Resim

Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından yapılan açıklamada korona salgını ile beraber toplumsal yaşamın dönüşümüne tanık olunduğu ifade edildi. Söz konusu dönüşümün halka ait olanı koruduğunun tartışılır bir durum olduğu, bilim dışı savunuların yaygınlaşması, çalışanların hak kayıpları, salgın önlemlerinin tartışılır olması esasında somuta dair verilerin sunulmasını tartışmanın buradan yürümesi gerektiği vurgulandı. Eğitim kurumlarında uzaktan eğitime geçişi sürecinin toplumun katmanları tarafından sıkıntılar yarattığı ve bu durumun odamıza kayıtlı öğrenci üyelerden gelen şikâyetlerle de doğrulandığı, gelen şikâyetleri incelemek amacıyla öğrencilerle anket yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada üniversitelerin salgın öncesinde de uzaktan eğitimi faal olarak kullandığı, bazı derslerin öğrenciye bu şekilde sunulduğu ancak ilgili derslerin hangileri olacağı ile uzaktan eğitimin ihtiyacı karşılayıp karşılamadığı, okulu kazanan öğrencilerin buna teknik olarak hazır olup olmadığı ise hiçbir şekilde tartışmadığı belirtildi. Açıklamada "Bununla birlikte öğrenci temsilciliği gibi resmi kurumların işlememesi bir yana üniversitelerde demokratik talepleri için mücadele eden öğrencilere uygulanan baskılar, eğitim sürecinde öğrencinin karar mekanizmasına ciddi anlamda katılamamasına ve ilk mağdurun da kendisi olmasına yol açıyor. Dönem sonuna dair YÖK planları da ayrıca bir tartışma konusudur" denerek üniversitelerin demokratik kimliğinden uzaklaştığına dikkat çekildi.

Uzaktan eğitim sürecinin öğrenciye ekonomik koşulları dayatırken evlerine gitmeyi zorunlu kıldığını bununda coğrafi olarak eşitsiz olan internet erişim hizmetinin farklı mağduriyetler oluşturmasına sebep olduğu söylendi. Üniversiteyi kazanan öğrencinin akademinin nimetlerinden faydalanabilmesi için bilgisayar ve ücretli internet hizmeti alması dışında seçeneği kalmadığı mühendislik eğitimi alan öğrencilerin dahi çoğunlukla bilgisayar sahibi olmadığı belirtildi.

Tüm bu durumların bilinç ve farkındalık eksikliği gibi bahanelerle açıklanmasının akla aykırı olduğu ifade edilirken devletin eğitim kamusal bir hak olduğu barınma, yemek, kitap vb. ihtiyaçlar için ödeme yapmak zorunda olduğu vurgulandı. 

Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından yapılan Üniversite Öğrencilerinin İnternete Erişim Anketine İstanbul merkezli 260 kişi katılmış olup öğrencilere eğitim gördükleri okullar, internete erişim kaynakları ve erişip erişemedikleri soruldu. Anket sonucunda ortaya çıkan sayısal verilerin her on öğrenciden birinin internete erişmekte ve bunu kullanmakta bariz sorunlar yaşadığı gösterdiği belirtildi. Öğrencinin yaşadığı yerde internet altyapısının olmaması, olsa da bunu kullanacak bir akıllı cihazı alamayacak ekonomik durumda olmasının bu durumun temel sebebi olduğu söylenirken mevcut internet erişimin uzaktan eğitimin ihtiyacını karşılayacak hızdan uzak olduğu da vurgulandı.  

Yapılan açıklamada kapitalist yapılaşma ve eğitim sürecini piyasaya teslim etmenin neticelerinin söz konusu dar kapsamlı anketle bir kez daha kendini gösterdiğini, laboratuvar vb. olanakların eşitsiz ve çoğu yerde yetersiz olduğu, tüm bu süreçler ele alındığında eğitimin sadece hak olarak tanımlanmasın yetmediği belirtilirken korona sürecine üniversitelerin hazırlıksız yakalandığı ifade edildi. 

EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu olarak ilgili anketin daha geniş ve daha kapsamlı olarak yeniden öğrencilere sunulacağı belirtilirken eğitimin her öğrenciye eşit, parasız ve nitelikli olarak sunulması talebinin uzaktan eğitim döneminin ihtiyacı ve yeni dönemin gereği olarak bir kez daha ve daha yüksek sesle talep edildiği vurgulandı.

EMO İstanbul Şubesi yaptığı basın açıklamasının sonunda eğitimde eşitlik talebi ile her öğrenciye ücretsiz internet, ücretsiz bilgisayar, tüm eğitim kaynaklarına ücretsiz erişim gibi talepleri birleştirdiklerini belirterek eşit, nitelikli ve parasız ve ulaşılabilir eğitim haktır, üniversite öğrencileri yalnız değildir, iletişim haktır, satılamaz dendi.

 

 

Resim 

Resim

 

Basın açıklaması ek‘te yer almaktadır.

 

Dosyalar

(141 KB)



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


19. İLTEK GÜNLERİ`NDE ŞUBEMİZ STANDI AÇILACAK

IŞIK ÜNİVERSİTESİ`NDE `NESNELERİN İNTERNETİ VE OTOMASYONU` SEMİNERİ

ŞUBEMİZDEN İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ`NE ZİYARET

ŞUBEMİZ ESKİ YÖNETİCİLERİNDEN İBRAHİM AKSİN VEFAT ETTI

ADALET NÖBETİ`NDE 700. GÜN

ŞUBE KOORDİNASYON KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ŞUBEMİZDEN İKİTELLİ OSB`YE ZİYARET

Okunma Sayısı: 157


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.