MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

UYGUN ELEKTRİK TESİSATI VE UYGUN KAÇAK AKIM RÖLELERİ HAYAT KURTARABİLİR (ZAFER GAZETESİ, 13.06.2020)


 
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi kaçak akım rölelerinin ve denetimlerin hayati önemini belirtmek amacıyla açıklama yaptı.
 

 

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi kaçak akım rölelerinin ve denetimlerin hayati önemini belirtmek amacıyla açıklama yaptı.

Ankara`da 11 Haziran 2020 Perşembe günü etkili olan sağanak yağmurda; Yenimahalle İlçesi`nde bulunan kadın kuaförü dükkanının su altında kaldığını görerek eşyalarını kurtarmak isteyen Barış Canmercan ne yazık ki elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirmiştir.

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Teknik Görevlilerinin olayın meydana geldiği Bozkaya Sokak`ta bulunan iş yeri ve bina çevresinde yaptıkları genel incelemede; binadaki elektrik tesisatının eski olduğu ve kullanılamayacak derecede kötü durumda olduğu görülmüştür.

Elektrik kaynaklı çarpılmaları önlemek için hayat koruma amaçlı kullanılan artık akım anahtarının piyasadaki adı ile kaçak akım rölelerinin tesisatlarda bulunmaması veya fonksiyonlarını yerine getirmemesi sonucu bu tarz felaketler yaşanmaktadır.

İş yerinin kapalı tutulması nedeniyle detaylı inceleme mümkün olmamıştır. Su baskını sırasında suyun elektrik prizi seviyesine ulaştığı ancak devre kesicilerin işlevini yerine getirmemesi nedeniyle ne yazık ki elektrik akımına kapılan vatandaşımızın olay yerinde vefat ettiği görülmüştür.

Uygun Elektrik Tesisatı ve Uygun Kaçak Akım Röleleri Hayat Kurtarabilir

Kaçak akım röleleri (Artık Akım Anahtarları) elektrikten kaynaklanan iş kazaları ve yangınların engellenmesinde önemli rol oynamaktadır. Ülkemizde iş kazalarında elektrikle temas önemli bir risk oluşturmaktadır. Kaçak akım rölesi seçimi yaparken öncelikle kaçak akım rölesinin yapılan işe ve işletmeye uygun özelliklerde olması sağlanmalıdır.

Güvenilir markalardan gerekli standartları taşıyan kaçak akım röleleri kullanılmalıdır. Kaçak akım rölesi seçiminde öncelik fiyattan ziyade kalite ve güvenilirlik olmalıdır.

Binalarda ve işletmelerde can ve mal güvenliği açısından topraklamaların da Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği`ne göre yapılması ve senelik kontrollerinin aksatılmadan gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Özellikle eski binaların elektrik tesisatları yönetmeliklerde belirtilen standartlara uygun hale getirilmeli; eski, yıpranmış, ölüm saçan tesisatlar bir an önce denetlenerek revize edilmeli ve yenilenmelidir.

DENETİMSİZLİK ÖLDÜRÜYOR!

Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği Acilen Yenilenmelidir

Birçok yeni yönetmelikte, hatta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın proje ve kabul yönetmeliklerinde güncel standartlar referans alınırken Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği bu anlamda günün gerisinde kalmıştır.

Siyasi kaygılarla 1984 yılında Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği ile dönemin iktidarı tarafından "Fen

Adamları" olarak tarif edilen elektrikçi, teknisyen ve teknikerlere proje üretme, elektrik iç tesisi yapımı, muayene ve kabul, işletme ve bakım gibi mühendis yetkileri verilmiştir. Bakanlık, fen adamlarına verilmiş olan bu yetkilerin olası kaybı sonucu fen adamlarının yapacağı lobiden endişe duyduğundan hiçbir güncellemeye yanaşmamaktadır.

IEC 60364 Low-Voltage Electrical Installations Standardı harmonize doküman olarak Avrupa Birliği ülkeleri ile birlikte TSE tarafından da TS HD 60364 adıyla yayınlanmıştır. Topraklamadan, kablo seçimine, özel mahallerden, yedek enerji sistemlerine, elektrikli araç şarj istasyonlarından enerji depolama sistemlerine, UPS sistemlerinden hastane tesisatlarına kadar geniş bir yelpazede yayınlanan bu standart sürekli güncellenmekte ve yeni teknolojiler ile geçerliliğini sürdürmektedir. Ayrıca her ülkekendi koşullarına göre standardın ilgili maddelerinin uygulanması konusunda ülke koşullarına göreekleme yapabilmektedir.

Mevcut yönetmelikteki düzenlemeler konut binaları ve müstakil evler için yapıldığından atölyeler, fabrikalar ve endüstriyel tesisler için son derece yetersizdir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ivedilikle Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği TS HD 60364 standardı baz alınarak güncellenmeli, meslek odaları tarafından geçiş kılavuzları hazırlanmalı ve eğitimler verilmelidir.

Hem elektrik kaynaklı yangınların azaltılması, hem enerji verimliliğine uygun tesisatların yapılması, hem de güncel gelişmelere cevap verebilen yeni bir Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği`nin bir an önce yayınlanması gerekir. Bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bir an önce harekete geçmelidir.

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ENERJİ VE MÜHENDİSLİK ÇALIŞTAYI DÜZENLENECEK

HOŞ GELDİN ON BİR AYIN SULTANI ŞEHR-İ RAMAZAN

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜNÜN 103. YILI KUTLU OLSUN

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ KUTLU OLSUN!

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 38


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.