MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ENERJİDE KAMUYA DÖNÜŞ (CUMHURİYET, 17.02.2006)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

ENERJİDE KAMUYA DÖNÜŞ

Türkiye piyasayı hızla özel sektöre bırakırken Avrupa tam tersi bir tavır içinde. Sektörde 2007 yılına kadar serbestleşmenin tamamlanması planlanmıştı. Ancak tüm bunlara karşın ülkeler sektörde devlet kontrolünü koruma konusunda ısrarlı tavırlarını sürdürüyorlar. Daha fazla serbestleşmenin yarar sağlamayacağı görüşünü savunanların sayısı hızla artıyor. ÖZLEM YÜZAK'ın haberi

AKP hükümeti, piyasayı hızla özel sektöre bırakırken Avrupa tam tersi bir tavır içinde

Enerjide özel dönem bitiyor

**2007'ye dek sektörün tam rekabete açılarak fiyatların ucuzlamasını hedefleyen Avrupa Komisyonu'nun tüm baskılarına karşın enerjide hem güvenlik hem de pazar payını yitirmemek kaygısı hükümetlerin politikalarında önemli rol oynuyor.

ÖZLEM YÜZAK

Rusya'nın Ukrayna'ya verdiği gazı kesmesi ile gündeme gelen enerji sorunu birçok ülkenin enerji politikalarını yeniden gözden geçirmesine neden oluyor. Bugüne kadar piyasanın serbestleşerek tam rekabete açılmasını savunan AB ülkeleri, enerjide güvenlik kaygısı ön plana çıktıkça bu tavırlarından vazgeçiyorlar.

Stratejik bir sektör olan enerjinin geleceği ekonomi açısından yaşamsal önem taşıyor. Başta Çin ve Hindistan olmak üzere Asya ekonomilerinin gelişmesi ile enerji kaynaklarına olan talebin artması, petrol fiyatlarının istikrarsızlığı, küresel iklim değişiklikleri ve en son olarak da Rusya'nın Ukrayna'ya verdigi doğalgazı kesmesi ülkeleri enerji politikalarında da değişikliğe yöneltiyor.

Büyük ölçüde Rusya'dan aldığı doğalgaza bağımlı olan Avrupa, önümüzdeki 25 yılda enerjide1 trilyon Avro yatırım yapmak zorunda olduğunu açıkladı. Uzun süredir yeni nükleer santral kurmayan Avrupa ülkeleri ajandalarına bu konuyu yeniden aldı.

Enerji konusunda faaliyet gösteren şirketler birleşmeler ve yeni satın almalarla güçlerini pekiştirme gayreti içinde. En son örneği İspanya'dan en büyük doğalgaz şirketi Gaz Natural ile yine en büyük elektrik şirketi Endesa'nın 22 milyar Avro tutarındaki birleşmesi. Bu sayede oluşacak ulusal bir devin küresel rekabette daha güçlü olacağı belirtiliyor.

DEVLET KONTROLÜ

Avrupa Komisyonu, enerji piyasasını liberalleştirerek üretici ve dağıtıcıların serbest rekabet ortamında iş yapmasını ve bunun dolayısıyla fiyatların düşmesine neden olacağını savunuyor. Bu doğrultuda sektörde 2007 yılına kadar serbetleşmenin tamamlanması planlanmıştı. Ancak tüm bunlara karşın ülkeler sektörde devlet kontrolünü koruma konusunda ısrarlı tavırlarını sürdürüyorlar.

Daha fazla serbestleşmenin yarar sağlamayacağı görüşünü savunanların sayısı hızla artıyor. Çünkü enerjide uzun dönemli güvenlik ve fiyat istikrarının ancak devlet kontrolündeki bir yapılanma ile sağlanabileceği belirtiliyor. ABD'de Kaliforniya'da 2000-2001 yılında patlak veren enerji krizi hâlâ akıllarda.

Eskisi kadar yoğun olmasa da Fransa, Almanya ve İspanya'da devlet tekelleri hâlâ güçlü. Ülkeler, AB yükümlülüklerini en minimal düzeyde tutma çabası içinde. Gaz de France (GDF) ve Electricite de France (EDF) devlet tekeli, Almanya'da EON ve RWE... İngiltere ve İskandinavya ülkeleri tam serbestleşme olmasına karşın rekabetin kazanımlarından tüketici yararlanamıyor.

AB hedeflerinde yaşanan sapmanın bir diğer nedeni ise büyük şirketlerin rekabeti daha da arttıracak altyapı yatırımlarına ağırlık vermekteki gönülsüzlükleri. Elde etmiş oldukları imtiyazlı gücü daha fazla rekabetle yitirmek istemiyorlar.

Almanya'da hükümet hem Kartel Ofisi'nin hem de Tekel Komisyonu'nun tüm uyarılarına karşın elektrik devi EON ile Almanya'nın en büyük doğalgaz şirketi Ruhrgaz'ın birleşmesine onay verdi. Amaç ise tüm kıtada agressif biçimde büyüyen Fransız devlet tekeli EDF ve GDF'ye karşı bir güç oluşturabilmek.



ODA YONETIM KURULU BASKANI MAHIR ULUTAS YENICAG TV`DE EROL TOSUN`UN KONUGU OLDU

01.07.2025
 


Çok Okunanlar


TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ AKP`NİN ELEKTRİK ZAMMINI AYIPLU BULDU (TÜRKİYE`DE YENİ ÇAĞ GAZETESİ, 05.06.2025)

ELEKTRİKTE HAKSIZ ZAM HUKUKA TAKILDI (KARAR GAZETESİ, 05.06.2025)

ELEKTRIKLI ARAÇ SARJ ISTASYONLARI GUNCEL UYGULAMALAR PANELI DUZENLENDI

ELEKTRİK ZAMMI AYIPLI BULUNDU İADE YOLU AÇILDI (ZONGULDAK YENİ ADIM GAZETESİ, 05.06.2025)

TURKIYE ELEKTRIK ENERJISI ISTATISTIKLERI MAYIS 2025 YAYIMLANDI

MANISA BUYUKSEHIR BELEDIYE BASKANI MIMAR FERDI ZEYREK`I KAYBETTIK

ODA YONETIM KURULU BASKANI ULUTAS 25. SAAT PROGRAMINA KATILDI

ELEKTRIK MUHENDISLERI ODASI BASIN ACIKLAMASI: KAMU DENETIMI BITIYOR, DOGA SERMAYEYE TESLIM; ENERJI BAHANESIYLE “SUPER” TALAN

EMO TV:ITU`DE YASADIKLARIM

DISK-KESK-TMMOB-TTB: TORBA YASA DEGIL, TORBA TALAN! YASAMI HEDEF ALAN BU YASA DERHAL GERI CEKILMELIDIR!

Okunma Sayısı: 2808


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2025 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.