MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 TRABZON ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ARTVİN   GİRESUN   GÜMÜŞHANE   KARS   RİZE   TRABZON   BAYBURT   ARDAHAN   IĞDIR 
 

 
ŞUBE BÜLTENİ
 
EN AZ ÜCRET TANIMLARI 2011
 
	

ELEKTRİK TESİSLERİ GENEL TEKNİK ŞARTNAMESİ VE UYGULAMA ESASLAR
 

EMO Trabzon Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2015.2

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ŞEHRİMİZDEKİ ELEKTRİK KESİNTİLERİ VE ENERJİ DAĞITIM SİSTEMİ ALTYAPI SORUNLARI


BASIN AÇIKLAMASI

Şehrimizde son zamanlarda meydana gelen elektrik enerjisi kesintileri nedeniyle TMMOB Elektrik Mühendisleri odası Trabzon şubesi olarak aşağıdaki bilgilendirmeleri kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı hissettik.

Gelişmekte olan ülkemizin sanayisi gelişmekte, buna paralel olarak şehirler de her geçen gün büyümektedir.  Bu büyüme ve gelişme enerjiye olan talebi daha da artırmaktadır. Ülkemizin yıllık enerji ihtiyacı yaklaşık 228 milyar kWh‘tır. Bu enerji ihtiyacı ağır kış koşullarının devam ettiği günümüzde ısınmanın bir kısmının da elektrik enerjisi ile yapılması nedeniyle yaklaşık 229 milyar kWh‘a ulaşmıştır. Ülkemizin enerji üretimi ise yaklaşık 228 milyar kWh‘tır. Bu durum zamanında gerekli tedbirler alınmadığı için oluşan enerji açığının gezdirilmesine neden olmaktadır.  Diğer bir ifade ile her gün ülkemizin belirli bölgeleri karanlığa gömülmektedir. Elektrik enerjisi üretiminde birincil yakıt olarak %60‘a yakın fosil yakıt kullanılmaktadır. Bu fosil yakıtın yaklaşık %50‘si doğalgazdır. Bu doğalgazın yaklaşık %90‘ı dışarıdan ithal edilmektedir. Son günlerde ağır kış koşullarının devam etmesi nedeniyle ısınma için kullanılan doğalgaz ihtiyacı oldukça artmıştır. Bunun yanında ülkemize doğalgaz sağlayan ülkelerin verdikleri gaz miktarında azaltmaya gitmeleri, ülkemizde kullanılan gaz miktarını karşılamayınca elektrik enerjisi üretiminde kullanılan doğalgazda kısıtlamaya gidilmiştir. Bu da elektrik enerjisi üretiminde kullanılan doğalgaz santrallerinin ya tamamen devre dışı kalmasına ya da düşük güçte çalışmasına neden olmuştur. Doğalgaz santrallerinin devre dışı kalmasıyla diğer santrallerde üretilen elektrik enerjisi ülkenin ihtiyacını karşılayamayacak hale gelmiştir. Yapılması gereken enerjide yakın ve uzun vade de ülkenin gerçek enerji ihtiyacını belirleyip yeni kalıcı çözümler üretmesidir. Özellikle dışa bağımlılık oranının oldukça azaltılması çok büyük önem arz etmektedir. Bunun için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan azami ölçüde yararlanmamız gerekmektedir.  Özellikle Çoruh vadisinde bulunan santrallerin bir an önce tamamlanarak ülkemizin enerji arzına katkısı sağlanmalıdır.

Trabzon‘da yaşanan durum da Ülkemiz genelinden farklı değildir. Dün İstanbul‘da yaşananlar bugün şehrimizde yaşanmaktadır. Bilindiği gibi uzun yıllardan beri Trabzon şehri 160 MW‘lık tek bir trafo merkezinden beslenmektedir. Bu güç her gün büyüyen Trabzon Şehrine yeterli gelmemektedir. Diğer taraftan tek bir trafo merkezinden bu kadar büyük bir şehrin beslenmesin de ana hatta bir arıza olduğunda tüm şehrin elektriksiz kalmasına neden olmaktadır. Halbu ki, bir büyük şehrin elektrik enerji beslemesinin bir ring sisteminden yapılması gerekmektedir.  Akyazı Beldesinde yapılması planlanan ve 2012 yılı yatırım bütçesine alınan Trafo Merkezinin biran önce yapılarak Büyük Şehir olma yolundaki Trabzon‘un bu dar boğazdan kurtarılması gerekmektedir. Bu anlamda Trabzon‘lu siyasetçilere ve Trabzon Kamuoyuna büyük görevler düşmektedir. Diğer taraftan elektrik dağıtım sisteminin eskimiş olması, altyapı çalışması yapan Kurum ve Kuruluşlar arasında yaşanan koordinasyonsuzluklar güzel şehrimizin karanlığa gömülmesindeki diğer etkenlerdendir.  Yakın geçmişte yaşamış olduklarımız, aslında iyi bir planlama yapılmamasının bir sonucudur.  Bu da günümüz Türkiye‘sine yakışmamaktadır. Bu sorunun giderilmesi için çok hızlı bir şekilde şehri besleyecek alternatif trafo merkezlerinin inşa edilmesi, inşa halinde olan trafo merkezlerinin de bir an önce bitirilip devreye alınması kaçınılmazdır.

Diğer taraftan Bölgemizdeki mevcut dağıtım şirketinin özelleştirilmesi, bu özelleştirmeden dolayı birçok yetişmiş elemanın başka kurumlara geçmesi veya emekli olması, bir anda kurumun tecrübe hafızasını zayıflatmıştır. Bu durum dağıtım sisteminde ortaya çıkan sorunlara hızlı ve doğru müdahaleyi engellemektedir.

Kamuoyunun bilgilerine saygılarımızla arz ederiz.02.03.2012

Doç. Dr. Hasan KARAL

Elektrik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu a.

Başkan


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 1518


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.