MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİĞİN %6.1`İ RÜZGARDAN GELİYOR (GÜNGÖR URAS- MİLLİYET)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ


Elektrik enerjimizin daha büyük kısmını ‘Yenilenebilir Enerji Kaynakları‘ndan temin etmek istiyoruz.
Rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle, barajlı hidrolik ve akar sulu elektrik kaynaklarına "Yenilenebilir Enerji Kaynakları" diyoruz. 2017 Haziran verilerine göre üretilen elektriğin yüzde 34‘ü yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ediliyor. Devlet yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini desteklemek için, yatırım yapacaklara belli bir süre için belli fiyatla alım garantisi verdi.

Kilovatsaat (kWh) başına alım garantisi fiyatı, rüzgar ve hidroelektrik santrallerde 7.3 cent, jeotermalde 10.5 cent, biyokütlede 13.3 cent idi. Bu rakamlara yerli ekipman kullanımına bağlı olarak 0.4 - 3.5 cent arasında değişen ilaveler de yapılabiliyordu.

1 milyar $ yatırım

Şimdilerde devlet, yenilenebilir enerji yatırımları için lisans verirken, yatırımcıdan; (1) Yatırımda kullanılacak malzemenin yerli olarak üretilmesini, (2) Elektrik alım garantisinde en düşük fiyatı vermesini istiyor. Geçen ay güneş enerjisi ile ilgili ihaleyi kazanan grup, elektrik üretmede kullanılacak panellerde yerli üretime geçmeyi ve düşük fiyatla elektrik satmayı kabul etti.

Geçen hafta 5 bölgede, Kayseri, Edirne, Ankara, Bilecik ve Eskişehir şehirleri çevresinde yapılacak Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) yatırımları için düzenlenen açık eksiltmeyi kazanan Alman Siemens firması ile Türk ortakları Türkerler, Kalyon grupları, bin MW gücünde RES yatırımı yaparken, yan şart olarak 100 milyon dolarlık bir yatırımla en az toplam 2.3 MW gücünde yılda 300 - 400 rüzgar türbini üretmeyi kabul ettiler.

Üretimde yerli katkı oranı yüzde 65 olacak. Ayrıca AR-GE yatırımı yapacaklar. Toplam yatırım 1 milyar dolar dolayında olacak.

Rüzgara ilgi çok...

Türkiye‘de elektrik enerjisinde kurulu güç 80.3 bin MW. Yılda 273 milyar kWh elektrik üretiyoruz.

Rüzgar enerjisinde kurulu güç haziran ayı sonu itibariyle 6.1 bin MW‘a ulaştı. Toplam kurulu güçte rüzgar enerjisi tesislerinin payı yüzde 7.7, güneş tesislerinin payı yüzde 1.5, jeotermal tesislerin payı yüzde 1.1.

Kurulu güçte payı yüzde 7.7 olan rüzgar santrallerinin elektrik üretimindeki payı haziran sonu itibariyle yüzde 6.1. Rüzgâr enerjisinde yakıt masrafı yok ama yatırım yüksek. Ve de daha önemlisi verim rüzgâra bağlı. Rüzgâr düzenli esmediğinde verim düşebiliyor. 1 MW rüzgar enerjisi santralinin ilk yatırım maliyeti 1.2 milyon euro dolayında. Kulelerin maliyeti 220 bin euro, türbinlerin maliyeti 800 bin euro dolayında.

1 MW gücündeki rüzgâr türbininin ortalama elektrik enerjisi üretimi yılda 2.200 bin - 2.500 bin kWh dolayında olabiliyor. Halbuki ithal kömür ve ithal doğalgaz yakan santraların ile 1 MW kurulu güç başı üretimleri rüzgar santrallarının 2 - 3 katına çıkabiliyor. Türkiye‘de ilk rüzgar enerjisi santralı yatırımı 1998 yılında İzmir‘de yapıldı.

2790 türbin ithal ettik

Halen 171 şirket ülkenin değişik yerlerinde 2.790 türbinde (yüksek kulelerin tepesindeki Rüzgar Gülü denilen pervanelerle) üretim yapıyor.

Bugüne kadar rüzgardan elektrik üreten 2.790 türbini 16 farklı firmadan satın aldık. En fazla türbin satanlar Nordex (Almanya), Vestas (Danimarka), Enercon (Almanya), GE (ABD) ve Siemens (Almanya) firmaları.

Son ihaleyi türbin satışında 5‘inci olan Alman Siemens ve Türk ortakları kazandı. Devlet ihaleyi kazanan gruba 15 yıl süre ile elektrik alım garantisi veriyor. Grup daha önceki yatırımlarda devletin kilovat saat başı verdiği 7.3 sentlik fiyatı, kilovat başına 3.48 sente düşürdü. Grubun yatırımları tamamlandığında, RES‘lerinde halen 6.1 bin MW olan kurulu kapasiteye, bin MW büyüklüğünde rüzgar enerjisi kapasitesi eklenmiş olacak.

(milliyet; 07.08.2017)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

1 MAYIS’TA ALANLARDAYIZ

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR (ENERJİGUNLUGU.NET)

MUTLU BAYRAMLAR

EPDK`DAN ENERJİ ŞİRKETLERİNE FAİZSİZ ÖDEME KIYAĞI! DESTEK DEPREMZEDEYE DEĞİL, ENERJİ ŞİRKETLERİNE (GÜNLÜK EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 34


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.