MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YAPAY ZEKÂ VE FELSEFE SEMİNERİ DÜZENLENDİ



 
Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO), Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi, ODTÜ Mezunlar Derneği ve Felsefeciler Derneği işbirliği ile 6 Nisan 2019 (Cumartesi) günü ODTÜ MD Vişnelik Tesislerinde, Doç. Dr. Yavuz Adugit ve Doç. Dr. Aziz Zambak tarafından, “Estetik Tufan: İnsansız Dünyaya Doğru` ve `Yapay Zekâ ve Çoklu Tekillikler” seminerleri düzenlendi.
 

Etkinliğin açılışını yapan BMO 4. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Gülin Onat Bayır, "Derneklerimiz ve Odalarımızın genel amacı üyelerine ve kamuoyuna bilgi kazandırmak ve farkındalık yaratmak. Biz bu ortak amaçlar doğrultusunda bir arayla gelerek bu seminerleri oluşturduk. Bu yeni teknolojileri işlerken bunların ahlaki ve felsefi altyapısı hakkında sorular geldi. Bununla ilgili çalışmalar yapmak amacıyla bu etkinliği düzenliyoruz." dedi.

Bayırın ardından konuşan ODTÜ Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Bayrak, "Seminerler dizisinin dördüncüsüne hoş geldiniz. Bu seminerlere ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Başarılı geçmesini umuyoruz." diye konuştu.

Etkinliğin bir diğer açılış konuşmasını EMO Ankara Şubesi 24. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Ömürhan Soysal yaptı. Soysal konuşmasında "Şimdiye kadar çok ses getiren etkinlikler yaptık. Bugün de bu tartışmaları felsefecilerle başka boyuta taşıyoruz. Bu etkinliklerimizi planlarken özellikle yapay zekânın üç boyutunu ele almak istedik. 1. Teknik ki bu konuyu ilk etkinliğimizde ele aldık. 2. Boyutu ise etik boyutu. Bugün burada sosyal bilimci hocalarımızla beraber bu meselenin sosyal bilimler açısını tartışmaya başlayacağız. Biz mühendisler, teknik insanlar çoğu zaman işin teorisine, uygulanmasına odaklandığımız zaman meselenin toplumsal boyutunu, insanlık boyutunu göz ardı edebiliyoruz. Dolayısıyla bu konuda sosyal bilimci hocalarımızın bize yön göstermesi oldukça önemli. Bir üçüncü boyutu da ilerde bu etkinlikleri sürdüreceğimiz zaman değerlendirmemiz gereken başlık Ekonomi Politik boyutu, bir yanıyla istihdam boyutu, bu konuyu bu boyutuyla beraber tartışmaya devam etmeliyiz. Türkiye`de yapay zekânın teknik boyutu ne kadar hızlı gelişse de işin etik boyutuna, insani boyutuna dair çok fazla hazırlığımız yok. Avrupa`da bu konuda yasalar çıkmaya başladı. Örneğin 2011de İngiltere`deki robot yasası bugün oldukça yoğun bir biçimde Avrupa`da bu boyutun tartışılmasına yol açtı. Yine AB`nin yapay zekâ komisyonlarının bu konuda çalışmaları var, bizim de Türkiye olarak bu konuda geri kalmamamız gerekir. Mühendislik açısından yapay zekânın teknik boyutu açısından evet fena olmayan bir yerdeyiz, bunu takip ediyoruz zaman zaman katkı da sunuyor akademisyenlerimiz. Bu işin, insanlığın geleceği ve faydası doğrultusunda yönlendirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Tartışmanın ilk adımlarını atıyoruz. 2019 sonbahar döneminde de bu konuları tartışmayla devam edeceğiz." dedi.

Soysal`ın açılış konuşmasının ardından söz alan BMO Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Küçükaras ise, "Yaşamlarımız çok ilginç bir döneme denk geldi. Pek çok gelişmeyi küçücük bir ömür içine sığdırmış bir kuşağız biz, hatta ötesine geçiyoruz gelecek kuşaklarında nasıl yaşayacağı konusunda hem öngörülerde bulunuyoruz hem de pek çok adım atarak belirleyici oluyoruz. Bu gelişmeler toplumsal ilişkilere, insani ilişkilere yön katarken gelecek kuşaklar için de merak duygusu katıyor. Yaşadığımız bu gelişmeler özellikle bilişim ve iletişim teknolojilerinin etkisiyle oluyor. Bizler bu güne kadar hep programlanan sistemler üzerinden işlerimizi yürütmüştük ama şimdi öğrenen sistemler günlük yaşamlarımızda daha belirleyici olacak gibi bir algımız ve bilgimiz var. Ama algımız bizler için daha neler öğrenmeli ve yapmalıyız sorularını beraberinde getirdi. Yapay zekâ bir programın sahip olmadığı çok önemli bir özelliğe sahip beklenmedik bir şeyi yapma yeteneği, bu beklenme diklik pek çok alanı da içine çekecek, geleceği tanımlarken bizleri aşacak, hukuk, etik, sağlık gibi toplumun diğer dallarından uzmanları işin içine katacak bir işe girdik. Az önce Ömürhan konuşmasını yaparken uluslar arası boyutta önemli çalışmalar yürütüldüğünü, yasalara yansıtmaya başladığını söylemişti. İngiltere öncülük üstlenmiş gibi gözüküyor. İngiltere`nin yapay zeka ile ilgili önerdiği beş ilke var bunlar;

1.      Yapay zekâ insanlığın ortak yararı ve çıkarı için geliştirilmelidir.

2.      Yapay zekâ anlaşılabilirlik ve adalet ilkeleri temele alınarak çalışmalıdır.

3.      Yapay zekâ bireylerin, ailelerin ya da toplulukların veri haklarını ve özel yaşamlarının gizliliğini kısıtlamak için kullanılmamalıdır.

4.      Bütün yurttaşlar, yapay zekâ konusunda ve yapay zekâlı bir yaşamda nasıl yaşayacaklarını zihinsel ve duygusal olarak eğitilerek kavramalıdır, bu hakka sahiptirler.

5.      İnsanları incitmek, yok etmek ya da aldatmak için kullanılacak bir güç asla yapay zekaya sahip olmamalıdır.

Bu temel ilkelere göre pek çok yasa ya da standartlar oluşmaya başlamış gözüküyor. Bu ilkeler ülkemizdeki çalışmalar için de bir gösterge olsun, tüm kesimleri kapsayan böyle bir belgemiz olsun." diye konuştu.

Etkinliğin son açılış konuşmasının Felsefeciler Derneği Genel Başkanı Ülkü özet yaptı. Özet konuşmasında şunları söyledi; "Teknoloji zaman zaman önemli sorunları da beraberinde getiriyor, bu sorunlar çok yönlü oluyor ve tek bir yanıyla incelediğimizde mutlaka eksik kalıyor bu anlamda 4 örgütün bir aradalığı bizim için ayrı bir anlam taşıyor. Felsefenin bir yanıyla sorun çözme etkinliği olduğunu düşünürsek felsefecilerin de kendi çağlarının sorunlarına felsefi düşünce aracılığıyla müdahale eden kişiler olduğunu söyleyebiliriz. Teknolojinin yarattığı sorunlara felsefe ile bakmak felsefenin amacı olarak karşımıza çıkıyor. Felsefeci bakış açısıyla yapay zekânın ne olacağının tartışmak istiyoruz bugün. Çünkü olağanüstü bir hızla ilerliyor ve doğrudan hatamızın müdahale ediyor, biz de belirsizlik korku gibi kaygılar yaratıyor. Biz de hocalarımıza bu konuyu tartışmak istiyoruz. Değerli hocalarımıza sunumları siz değerli konuklarımıza da katılım için teşekkür ediyoruz."

 

Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Yavuz Adugit "Estetik Tufan: İnsansız Dünyaya Doğru" seminerini gerçekleştirdi ve katılımcıların konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

Seminerler dizisinin öğleden sonraki bölümünde Doç. Dr. Aziz Zambak, "Yapay Zekâ ve Çoklu Tekillikler" seminerini gerçekleştirildi ve katılımcıların sorularını yanıtladı. 

EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömürhan Soysal, seminerlerin ardından hocalara katılım belgesi ve çeşitli hediyeler sundu.

 

 

 

 

 

Doç. Dr. Yavuz ADUGİT

1973`te Van`da doğdu. Ankara Üniversitesi DTCF Felsefe Bölümünü bitirdi. Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümünde hazırladığı "Postmodern Etik Üzerine Bir İnceleme" adlı teziyle yüksek lisans derecesini, "Etikte Akıl ve Duygu İkilemi" adlı teziyle doktor unvanını aldı. Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 2009 yılında doçent unvanını alan Adugit, Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölümünde öğretim üyesidir. Etik, estetik, özgürlük felsefesi, postmodernizm ve sinema teorisi üzerine çalışmalar yapmaktadır.

Kitapları: Şeyler ve İnsanlar (deneme), Etikte Akıl ve Duygu Çatışması: Akılcı Perspektif (felsefe), Çocuklara Bırakmak Aşkları (şiir), Var Olma Krizi (sinema, yayına hazırlanmaktadır).

 

Doç. Dr. Aziz ZAMBAK

 

Lisans derecesini ODTÜ Felsefe Bölümünden, yüksek lisans ve doktora derecelerini Katolik Leuven Üniversitesi Felsefe Enstitüsünden aldı. ODTÜ Felsefe Bölümünde öğretim üyesi olarak Mantık, Bilim Felsefesi, Eleştirel Düşünce ve Formal Ontoloji üzerine dersler vermektedir. Yaş ve eğitim düzeyi farklılık gösteren birçok grupla çalışmalar yaptı. 12-15 yaş arası çocuklarla yapay zekâ felsefesi üzerine çalışarak onlara sorgulayıcı yönlerini keşfettirmeyi amaçlamaktadır. Doktora düzeyinde ileri düzey mantık ve analitik çözümleme seminerleri vermektedir. 

 

 



“SANAL ÇALIŞANLAR GELİYOR” RPA: ROBOTİK SÜREÇ OTOMASYONU BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

21.07.2023
 


Çok Okunanlar


ENERJİ VE MÜHENDİSLİK ÇALIŞTAYI DÜZENLENECEK

HOŞ GELDİN ON BİR AYIN SULTANI ŞEHR-İ RAMAZAN

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜNÜN 103. YILI KUTLU OLSUN

18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ KUTLU OLSUN!

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

Okunma Sayısı: 832


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.