MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

“IRENEC 2019” BAŞLADI



 
“9. Uluslararası %100 Yenilenebilir Enerji Konferansı (IRENEC)”, İstanbul Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde 24 Nisan 2019 tarihinde açılış töreniyle başladı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek’in açılış konuşması yaptığı etkinlik, 26 Nisan 2019 tarihine dek devam edecek.
 

 

Türkiye Yenilenebilir Enerji Birliği`nce (EUROSOLAR Türkiye) düzenlenen "9. Uluslararası %100 Yenilenebilir Enerji Konferansı (IRENEC)", 24 Nisan 2019 Çarşamba günü Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi`nde başladı.

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek, açılışta yaptığı konuşmada, 2018 yılsonu itibarıyla ülkemizde toplam kurulu gücün 88.551 MW; toplam üretimin 303.3 Milyar kWh, tüketimin ise 303.9 Milyar kWh olduğunu belirtti. Geçen yıl elektrik üretiminin yüzde 37.3`ünün kömür, yüzde 29.8‘inin doğalgaz, yüzde 19.8‘inin hidrolik enerji, yüzde 6.6`sının rüzgar, yüzde 2.6`sının güneş, yüzde 2.5‘inin jeotermal enerji ve yüzde 1.4`ünün diğer kaynaklardan elde edildiğini aktaran İpek, şunları söyledi:

"Sonuç olarak, doğalgaz ve kömürden elde edilen enerji yüzde 67`den fazladır. İşin daha da sıkıntılı yanı doğalgaz ve ithal kömürden elde edilen enerji yüzde 50`lerin üstündedir. Dışa bağımlılığın azaltılması ve milli enerji politikalarının benimsendiği söylenmesine rağmen üretimimizin yüzde 50`si dövize endeksli ve dışa bağımlıdır. Hidrolik enerji yüzde 19.8; rüzgar, güneş ve jeotermalden elde edilen elektrik enerjisi üretimi ise yüzde 11.7 olarak görülmektedir. Görüldüğü gibi rüzgar ve güneş enerjisi potansiyeli istenen ölçüde kullanılamamaktadır."

Yenilenebilir enerji alanında hem yerli teknoloji üretimi hem de yenilenebilir kaynakların daha fazla devreye alınması için desteklerin artırılması gerektiğini belirten İpek, 2020`de biteceği açıklanan Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması`nın (YEKDEM) yerine nasıl bir sistem getirileceğinin halen belirsiz olduğunu kaydetti. Türkiye`nin bu alanda pazar değil, teknoloji üreticisi bir ülke olmak için biran önce harekete geçerek yol haritası belirlemesi gerektiğini vurgulayan İpek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılan 1000 MW kapasiteli güneş ve rüzgar ihaleleri yetersizdir. Daha geniş ve yaygın kullanımının önü açılmalıdır. Yenilenebilir enerji kaynakları temiz ve ekonomik olmaları ve sürdürülebilir enerji üretimine imkan sağlamaları nedeniyle yaşanabilir bir çevre ve dünyamızın geleceği için hayati önem taşımaktadır. Fosil kaynaklı enerji üretim sistemlerinin insan sağlığı, doğal bitki örtüsü ve atmosfer üzerinde yarattığı kirlilik göz önüne alındığında yenilenebilir enerji kaynaklarının bugün bir ‘tercih` değil, ‘zorunluluk` olduğu açıkça görülebilir."

 Nükleer ve kömürün yanında, güneş ve rüzgarın maliyetinin çok daha düşük olmasına rağmen uygulamada istenen gelişmenin bir türlü sağlanamadığını ifade eden İpek, Türkiye`den çok daha elverişsiz ve karasal alanı daha düşük olan Almanya, Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerin elektrik enerjisi ihtiyaçlarının önemli bir kısmını yenilenebilir enerji tesislerinden karşıladığını aktardı.

Enerjinin nasıl üretildiği, nasıl kullanıldığı, doğa ve topluma maliyetinin önemli olduğunu belirten İpek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Tüm enerji politikalarında olduğu gibi yenilenebilir enerji kaynakları konusunda da çevresel etkiler ve toplumsal yarar gözetilmelidir. Bu doğrultuda yerli kaynak kullanımını esas alan, kar değil, insan ve çevre odaklı, sürdürülebilir bir enerji politikasına ihtiyaç vardır. Türkiye, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için fosil yakıt tüketimini azaltarak ve giderek çevreye duyarlı, temiz yenilenebilir enerjiye ağırlık vermelidir. Dünyada özellikle gelişmiş ülkeler, %100 yenilebilir enerjiye geçiş programları yaparken, ülkemizde kömüre dayalı enerji politikalarına ağırlık verilmesi ve nükleer santralların yapımı konusunda izlenen politikaları yanlış buluyoruz. Nükleer ve kömüre yönelik teşvikler, alım ve fiyat garantileri de enerji sektörünün gelişmesinin önünde bir engeldir. Nükleer santral sevdasının yaratacağı güvenlik riskleri ve atık sorunları artık dünyaca kabul görmektedir. Yatırım maliyeti ve fiyatlar ise apayrı bir skandaldır. Türkiye hızla bu maceradan vazgeçmelidir.

Bir dönem Yap-İşlet ve Yap-İşlet-Devret modelleriyle yapılan satınalma garantili doğalgaz santralları bugün krizin içindedir. Enerji fiyatlarının yüksek seyretmesinde önemli bir etkendir. Sonuç olarak, ülkemizde % 100 Yenilenebilir Enerjiye Geçiş İçin Bir Master Plan hazırlanmalıdır. Biz, Elektrik Mühendisleri Odası olarak bu konuda yapılan çalışmaları destekliyoruz. Birlikte çalışmaya devam edeceğiz."

Açılışın ardından konferans oturumlarına geçildi. Konferans, İstanbul Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi`nde 26 Nisan Cuma gününe kadar devam edecek.

 



TELE 1- ANA HABER

05.02.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

MERSİN ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

Okunma Sayısı: 117


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.