MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ÇERNOBİL`İN YILDÖNÜMÜNDE RADYOAKTİF KİRLİLİK UYARISI



 
Çernobil felaketinin yıldönümünde Nükleer Karşıtı Platform (NKP) İzmir Bileşenleri, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, EGEÇEP, Gaziemir Çevre Platformu ve İzmir Yaşam Alanları Girişimi’nin çağrısıyla Gaziemir’deki eski kuşun fabrikasının bulunduğu bölgede kitlesel basın açıklaması düzenlendi. Mahalle halkının ve Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın da destek verdiği basın açıklamasında, bölgedeki nükleer atıkların bir an önce temizlenmesi çağrısı yapıldı.
 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi`nin sekretaryasını yürüttüğü NKP İzmir Bileşenleri, 26 Nisan 2019 tarihinde Gaziemir`deki eski kuşun fabrikasının sahasında basın açıklaması düzenledi. Mahalle halkının yanı sıra Gaziemir Belediyesi`nin de destek verdiği açıklamada ortak metni Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Helil İnay Kınay okudu. Çernobil`de 33. yıl önce yaşanan felaketin hatırlatıldığı açıklamada, şöyle denildi: 

"Çernobil‘de 33 yıl önce meydana gelen arıza sonrası yaşanan can kayıpları ve çevre felaketinin tam bir envanteri halen çıkartılamamıştır. Dünya nükleer santral yapımcıları tarafından gerçeklerin açıklanmaması için her türlü gayret gösterilmiş, Çernobil yasak bölge ilan edilmiştir. Bugün 260 bin metre kare arazi yüksek radyasyonla kaplı olduğu için hala insan girişine kapalıdır. Ukrayna‘daki bu santralın radyasyon yayması ve yeni ölümlere neden olmasını engellemek için tüm Avrupa Birliği ülkelerinin katkısı ile üzerine bir çelik kafes örülmeye çalışılmaktadır. Çernobil Felaketi nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü‘ne göre 2005 yılına kadar 4 bin kişi, Greenpeace‘e göre ise 200 bin kişi hayatını kaybetmiştir. 350 bin kişilik bir şehir nüfusu yerinden yurdundan edilerek başka yerlerde yeni hayatlar kurmak zorunda kalmıştır. Kazadan ülkemiz dahil geniş bir bölgede milyonlarca insan etkilenmiş, çevre koşulları yaşama elverişsiz hale gelmiş, çocuk yaşlardan itibaren yaygın kanserler ortaya çıkmıştır. Tüm bu bedeller elektrik üretiminin nükleer enerjiden elde edilmesi kararları neticesinde ödenmiştir."

Çernobil`in etkilerinin halen giderilemediğine vurgu yapılarak, ülkemizde yürütülen nükleer santral projelerine tepki gösterilen açıklamada, "Bir taraftan nükleer santral inşaatları her türlü hukuksuzluk ve çevresel yıkımla devam ederken; ülkemizde tesadüfen keşfedilen nükleer atıklara bile çözüm bulunamamış olması içerisinde bulunduğumuz kabusun en önemli göstergesidir. Bizler Çernobil felaketinin yıldönümünde İzmir`in Çernobil`i olan Gaziemir`i unutanlara hatırlatma sorumluluğunu taşıyoruz"

Nükleer Atık Yanyana Yaşıyoruz
Basın açıklamasında kurşun fabrikasına ve yarattığı kirliliğe ilişkin şu bilgilere yer verildi: 

"İzmir İli Gaziemir İlçesi Akçay Caddesi üzerinde etrafı konut alanları, okul ve ticarethanelerle çevrili bir alanda uzun yıllardır (1950`lerden bu yana) faaliyet göstermiş olan; atık akümülatörden ve tıp endüstrisi de dahil olmak üzere endüstriyel atıklarda  kurşun külçe üretimi yapmış olan Aslan Avcı Döküm San. ve Tic. A.Ş`nin bahçesinde 2007 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından; bahçesinde kül ve cüruf depolandığı tespit edilmiş, üstelik  malzemelerin ve cürufların Europium-152 ile bulaşmış olduğu ve bu maddenin nükleer santrallerde kullanıldığı anlaşılmış, bu maddenin nasıl ülkemize girdiği ve radyoaktif malzeme bulaşmış atıkların külçe kurşun haline getirilerek nerelere satılmış olduğu bulunamamıştır.

Atıkların tespitinden itibaren; merkezi ve yerel  idareler tarafından alanını çok hızlı bir şekilde atıklardan temizlenmesi, sağlıklı ve güveni koşullarda  rehabilitasyonunun sağlanması ve atıkların bertarafına yönelik süreçlerin yürütülmesi beklenirken, diğer taraftan; ülkemize girişi yasak olan ve kaçak yollarla giriş yapmış olan nükleer atıklarla ilgili sürecin sorumluları ve bu atığın nasıl ve hangi yollarla bu noktaya geldiğine ilişkin inceleme ve değerlendirmelerin yapılarak sorumluların bulunması, 2007 yılından beri yasal tespitleri yapılmış olan süreçte bugüne işlem yapılmış olması ve çevre ve hak sağlığı ile ilgili yaratılan risklerle ilgili firma ve diğer sorumlular ile ilgili çalışmalarının ivedilikle gerçekleştirilmesi ve kamuoyunun şeffaf ve sağlıklı şekilde bilgilendirilmesi gerekirdi. Ancak; nükleer atıkların tespit edildiği 2007 yılından bugüne geldiğimiz 12 yıl içerisinde alanda çalışma yapılmadı ve İzmir halkı nükleer atıklarla yaşamaya devam ediyor."

İlgili merkezi ve yerel idarelerin sorumluluk almadığına vurgu yapılan açıklamada,  "Güvenlik kültürünün gelişmediği ülkemizde, İzmir Gaziemir`deki eski kurşun fabrikasından kaynaklanan radyoaktif kirlilik halen temizlenmemiştir. Manisa Köprübaşı ve Aydın Kisir`daki terk edilmiş uranyum madenlerinin saçtığı tehlikeye yıllardır önlem alınmamıştır. Nükleer santralle karşılaştırıldığında radyoaktivite yönünden çok daha az risk oluşturan bu tesisler ve sahalarda önlem alınmaması, endişelerimizi doğrulamakta ve arttırmaktadır" ifadelerine yer verildi. Açıklamada yetkilere aşağıdaki sorulara yanıtlama çağrısına yapıldı:

 "-Gaziemir`de depolandığı anlaşılan radyoaktif ve zehirli maddelerin bölgeden uzaklaştırılması konusunda neler yapılmıştır?
-Ülkemize girişi yasak olan nükleer atıkların bölgeye nasıl geldiği konusunda çalışmalar nelerdir?
-Bölgeden uzaklaştırılacak atık miktarı nedir nerede bertaraf edilecektir?
-Firmaya kesilen Çevre Cezası ile ilgili süreç nedir?
-Bölgede sağlık taraması ve izleme çalışması yapılmış mıdır?"

Ortak açıklamanın ardından söz alan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ise NKP bileşenleri başta olmak üzere bölgedeki nükleer atıkların temizlenmesin talep eden tüm kurumlara duyarlıkları için teşekkür ederken, konunun takipçisi olacağını vurguladı. Emrez Mahallesi Muhtarı Ramazan Arslanalp ise mahalle halkının yaşadığı sağlık sorunlarına değinerek, atıkların temizlenmesi için kamuoyuna destek çağrısı yaptı. 



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 406: MESLEK ODALARI VAZGEÇİLMEZDİR!

EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

2024`ÜN EN ÖNEMLİ SİBER GÜVENLİK TEHDİTLERİ - SEMİNER

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

ELEKTRONİK MESLEK DALI ÜYE TOPLANTISI

35. DÖNEM ŞUBE YÖNETİM KURULU`NDAN KURUM ZİYARETLERİ

8 MART DÖVİZ ATÖLYESİ

YAŞASIN 8 MART!

EMO-GENÇ BUZ PİSTİ BULUŞMASI

Okunma Sayısı: 386


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.