MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KAZ DAĞLARI’NDAN ELİNİZİ ÇEKİN!


HABER


 
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun (İKK) da içinde yer aldığı İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 8 Ağustos2019 tarihinde Kaz Dağları’nda yapılan madencilik çalışmalarına ilişkin kitlesel basın açıklaması düzenlendi. Kanadalı maden şirketinin kestiği ağaçlara dikkat çekilen açıklamada, Çanakkale’nin içme suyunu sağlayan Atikhisar Barajı havzasının ağır metaller ve siyanür ile kirlenme tehlikesi altında olduğu vurgulandı.
 

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında "AKP elini doğamızdan çek" sloganlar atılırken, ortak basın açıklamasını Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Bilge okudu.

Açıklamada, Kirazlı Altın Madeni`nin Kaz Dağları`nın ekosistemi içinde yer aldığı belirtilerek, bölgedeki biyolojik çeşitliliğe vurgu yapıldı. Kaz dağlarında yer alan 800 civarındaki bitki türünden 79`un endemiktir olduğu bilgisine yer verilerek, "Bilimsel adı Abiesequi-trojani olan Kazdağı Göknarı adını Kaz Dağından alır ve dünyada sadece Biga Yarımadası üzerindeki lokal bölgede yayılış gösterir. Bu bölge 40 adet memeli türüne ek olarak, 15 amfibi (iki yaşamlı) ve sürüngen familyasından 34 türe ait 190 örnek ve 147 kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır" denildi. Orman amenajman planlarındaki bilgiler kullanılarak yapılan hesaplamalarda Kanadalı maden şirketinin bölgede 195 binin üzerinde ağaç kestiğinin anlaşıldığının belirtildiği açıklamada, proje alanının Çanakkale`nin içme suyunu sağlayan Atikhisar Barajı`na 14 km mesafede olduğu hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi:


"Maden sahasının Atiker Barajı su toplama havzasını da kapsadığı, patlayıcılarla yeraltında su kanallarının değişeceği, bu esnada kayaların oksitlenmesi ve yağmur suları ile etkileşimi sonrasında havzaya gidecek ağır metallerin olacağı göz ardı edilmektedir.

ABD`de bile sıkı önlemlere rağmen maden sahalarının yüzde 78`inden ağır metallerin suya karıştığı tespit edilmiştir. Ayrıca adeta dev kimyasal fabrika olan büyük siyanür havuzlarının orada açık olarak kalacağı, oluşacak buharlaşmanın çevreye etkisi, iklim değişikliğinin etkilerinin görüldüğü günümüzde aşırı yağışlar olması halinde olası bir taşkın sonucu bunların yer altı sularına karışması olasılığı dikkate alınmamaktadır."
Atık oranı yüksek olan altın madenciliği doğayı en fazla olumsuz etkileyen madencilik türü olduğunun ifade edildiği açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Açık işletme sırasında, yaklaşık 1.5 gr altın için 3-4 ton su kirletilerek kullanılmakta ve ağır metalleri (cıva, arsenik, molibden, kadmiyum, vb.) açığa çıkarılmış yaklaşık 2 ton atık (pasa) doğaya ve havzaya bırakılmaktadır. Bu atıkların nasıl bertaraf edileceği veya bertaraf etmemenin yaratacağı kamusal zararların kimlerce tazmin edileceği hiç tartışılmamakta, adeta gözlerden kaçırılarak, ‘ülke ekonomisine` katkı yapıldığı iddia edilmektedir.

Yukarıda belirtilen gerçekler göz önüne alınarak, Kaz dağlarında henüz siyanürle açık altın madenciliği ile onarılamaz tahribatlara neden olmadan, verilen izin iptal edilmesi, tıraşlanan orman alanının bir an önce ağaçlandırılarak eski haline kavuşturulması gerektiğini düşündüğümüzü kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz."
Açıklamada, tüm duyarlı kesimlere ormanlara zarar veren uygulamalara karşı direnme çağırısı yapılarak tamamlandı.



35. DÖNEM KURULLARI BELİRLENDİ

04.02.2024
 


Çok Okunanlar


SAYI 406: MESLEK ODALARI VAZGEÇİLMEZDİR!

EMO-GENÇ TEKNİK GEZİSİ

ADALET NÖBETİNE ÇAĞRI: #GEZİYEOZGURLUK

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARDA ZAMAN VE SENKRONİZASYON

ELEKTRONİK MESLEK DALI ÜYE TOPLANTISI

35. DÖNEM ŞUBE YÖNETİM KURULU`NDAN KURUM ZİYARETLERİ

YAŞASIN 8 MART!

EMO-GENÇ BUZ PİSTİ BULUŞMASI

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

KINIK`TA TERMİK SANTRALE İHTİYAÇ YOK!

Okunma Sayısı: 67


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.