MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

10. YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI SEMPOZYUMU BAŞLADI



 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi’nin düzenlediği “10. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu”, 12 Aralık’ta Nazım Hikmet Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı. Sempozyumun açılış konuşmalarında, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine dikkat çekilerek, Türkiye’nin bu yarışın gerisinde kalmamak için bir an önce harekete geçmesi ve sahip olduğu zengin potansiyeli değerlendirmesi gerektiği vurgulandı.
 

 

"10. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu ve Sergisi"nin (YEKSEM 2019) açılış töreninde ilk olarak YEKSEM Yürütme Kurulu Başkanı ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şubesi Başkan Yardımcısı Şaban Tat söz aldı. Ulusal ve uluslararası düzeyde hızla artan dünya nüfusunun enerji tüketimini yükselttiğine işaret eden Tat, şunları söyledi:

"İnsan için daha güzel bir dünya yaratacaksınız ama bunu yaparken insanın var olması için gereken asgari şartları yok edeceksiniz. Doğal kaynakları tüketerek ürettiğimiz enerji, dünyanın dengesini bozarak sıcaklık artışlarına, mevsimsel farklılıklara, su seviyelerinin yükselmesine, bu değişimler ise ölümcül sonuçlara sebep olacak. Bu sadece ülkemizi değil tüm insanlığı ilgilendiren hayati bir konu. Bugüne kadar enerjiyi yerin altında aradık. Doğal kaynakları atığa dönüştürerek hem yerin altını hem de üstünü kirlettik. Artık kafamızı kumdan çıkarmalı, yukarılara bakmalıyız. Çözüm orada çünkü. Dünyaya 1 yılda vuran güneş ışını 174 bin terawatt gücünde. Bütün dünyanın enerji ihtiyacı ise 15 terawatt. Bu 1 saatte dünyaya vuran güneş enerjisi miktarına denk. 1 saatte dünyaya gelen enerji tüm insanlığın 1 yıllık enerji ihtiyacını karşılıyor."

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özen, çevresel sorunların yaşamı tehdit eder boyutlara ulaştığına dikkat çekerek, sera gazı salınımına yol açan fosil yakıtların kullanımına alternatif olarak güneş, hidrojen, rüzgar gibi alternatif enerji kaynaklarına yönelmenin bir zorunluluk olduğunu söyledi. Türkiye`de, yenilenebilir enerji alanında yapılacak yatırımların enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, güçlü bir ekonomi, yeni iş ve istihdam imkanı, yenilenebilir enerji teknolojisi alanında pazar payı, temiz ve yaşanabilir bir çevre için önemli olduğunu vurgulayan Özen, yenilenebilir enerji payının artırılması gerektiğini kaydetti.

EMO Antalya Şube Başkanı İlhan Metin, ilk elektrik bulunduğunda 1 milyar insanın yaşadığı dünyada bugün 8 milyar insanın yaşadığını ve enerji kaynaklarının da hızla tükenmeye başladığını kaydetti. Yenilenebilir enerji kaynaklarının bir umut olduğunu, bu kaynakları kullanmanın bir yaşam kültürü haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Metin, şunları söyledi:

"Dışa bağımlı enerji politikaları içerisinde yenilenebilir enerjinin ekonomik olarak ülke ve dünya açısından vurgulanacağı bir seminer gerçekleştiriyoruz. Yapılan bir çalışmada, 2040 yılında dünyadaki enerji tüketiminin yüzde 40`nın yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılanacağı vurgulanıyor. Özellikle son 5 yıl içerisinde yenilenebilir enerji kaynaklarına sanayide yatırımın çok hızlı olacağı öngörülüyor. Dışa bağımlı enerji kaynaklarıyla enerji kullanımının olduğu ülkemizin, yerli ve yenilenebilir enerji açısından inanılmaz bir potansiyeli var. Hızlı gelişimde bizde bu yarışın bir parçası ve öncüsü olmalıyız. Yeşil enerji devrimine seyirci kalma lüksümüz yok."

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Ali Bahar, Peter Drucker`in "Kültür stratejiyi kahvaltıda yer" sözünü hatırlatarak, öncelikle stratejilerin kültürü oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Bahar, "Eğer kültürü oluşmamış bir stratejiyi açıklarsak neler olabileceğini ülkemizde çok net görüyoruz. Biz bir şeyin kültürünü, altyapısını oluşturmamışsak ve bunun stratejisini açıklayarak bunu onlarca kez yapıyorsak, biz strateji ishali olmuşuz demektir. Bu Türkiye`de çok olan bir şey. Onun için bir strateji açıklıyorsak muhakkak bunun kültürünü oluşturmalıyız" diye konuştu.

AOSB olarak Türkiye`deki organize sanayi bölgelerinin çatılarına özgürlük istediklerini vurgulayan Bahar, "tüm OSB`lerin çatıları yenilenebilir enerjiyle dolmalı" dedi.

"Yüzde 100 Yenilenebilir Enerji Master Planı"

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek, enerji politikalarını eleştirirken, kapasite raporundaki hedefin termik santrallar, doğalgaz ve ithal kömürden ibaret olduğuna dikkat çekti. Satın alma garantileriyle, yatırım ve teşviklere işaret ederek, Türkiye`nin ihtiyacı olmadığı kadar enerji üretimine doğru sürüklendiğini vurgulayan İpek, 2019`da geçen senenin altında bir tüketim olduğunu dile getirdi. Dağıtım kayıplarını anımsatan İpek, "EPDK`nın dağıtım firmaları üzerinden aldığı kayıplara baktığımızda 20 kilowattsaat kayıp. Türkiye`nin çok ciddi bir kayıp kaçağı var" dedi.

Dağıtım firmalarının borçlarına değinen Gazi İpek, 21 firmanın iflasın eşiğinde olduğunu söyledi. Nükleer santral kararının enerji politikası gereği değil, politik bir tercih olarak alındığını belirten İpek, nükleer santrallar da içinde olmak üzere ekolojik denge, çevre ve insanı yok sayan tüm projelerden vazgeçilmesini istedi.

Türkiye`de enerji verimliliğinin çok fazla dikkate alınmadığını ifade eden İpek, "Türkiye`de yatırım yapılacaksa, bu yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılmalı. Yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçişin mastır planı yapılmasını öneriyoruz. Artık, güneşi ve rüzgarı dikkate almalı, çevre ve doğaya zarar veren hiçbir enerji projesini desteklememeliyiz" diye konuştu.

Mesleki sorunlara da değinen İpek, Odanın üyelere yönelik eğitim hakkının ellerinden alınmak istendiğini, buna müsaade etmeyeceklerini söyledi. EMO`nun 5 bin üyesinin katılımıyla yapılan ankete dikkat çeken İpek, işsizlik oranının yüzde 32 ile 42 arasında değiştiği bulgusuna ulaştıklarını kaydetti. İpek, "Herkes zor durumda. Gençler açısından mezun olmak sıkıntı kaynağı. Keşke mezun olmasak diye bakıyorlar" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından çocuklarda yenilenebilir enerji kaynakları ile yenilenebilir enerjinin ülke ve dünya açısından önemi konularında farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen resim yarışmasında dereceye giren 5 öğrenciye ödülleri verildi. Daha sonra, hep birlikte sergi alanı gezildi.

14 Aralık`a dek sürecek Sempozyum kapsamında 14 oturumda 65 sözlü, 6 poster olmak üzere 71 akademik bildiri sunulacak. Ayrıca 30 davetli konuşmacının yer alacağı 6 panel gerçekleştirilecek.



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 221


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.