MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI ŞUBAT 2020 RAPORU YAYIMLANDI



 
Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi’nin (BİSAM), “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Şubat 2020 Raporu’nu yayımladı. Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye geneli için açlık sınırı 2 bin 292 TL olarak belirlenirken, İzmir’de 2 bin 475 TL olarak tespit edildi. İzmir’de Türkiye ortalamasına göre 183 TL, İstanbul’a göre 30 TL, Ankara’ya kıyasla 222 TL daha fazla harcama yapılmak zorunda kalındığı tespit edildi.
 

BİSAM`ın hesaplamalarına göre; asgari ücretin 2 bin 325 lira olduğu Türkiye`de dört kişilik bir ailenin açlık sınırında beslenebilmesi için, aylık 2 bin 292 TL`lik harcama yapılması gerekiyor. Açlık sınırının 444 TL olduğu 2003 Şubat dönemine göre rakamlar, 5,16 kat artış gösterdi. Açlık sınırı İzmir`de 2 bin 475 TL, İstanbul`da 2 bin 445 TL, Ankara`da 2 bin 253 TL olarak tespit edildi. Ankara`da açlık sınırı Türkiye ortalamasının altına şekillenirken, İstanbul ve İzmir`de ise ortalama değerler aşıldı. İzmir`de Türkiye geneline göre 183 TL, İstanbul`dan 30 TL, Ankara`dan ise 222 TL daha fazla harcama yapılmak zorunda kalınması dikkat çekti. Araştırma kapsamında yoksulluk sınırı ise Türkiye geneli için 7 bin 929 TL olarak belirlendi.

GÜNLÜK GIDA MALİYETLERİ - ŞUBAT 2020 (TL)

1. Grup

4-6 Yaş

10-18 yaş

Yetişkin erkek

Yetişkin kadın

Toplam

Süt, Yoğurt

2,04

2,63

2,34

2,34

9,34

Peynir, Çökelek

5,26

5,26

4,21

4,21

18,94

2. Grup

 

 

 

 

 

Et, Tavuk, Balık

1,71

4,28

4,28

4,28

14,56

Yumurta

0,39

0,19

0,19

0,19

0,97

Kurubaklagil

0,29

0,39

0,88

0,88

2,45

3. Grup

 

 

 

 

 

Sebze, Meyve

1,85

3,08

3,7

3,7

12,32

4. Grup

 

 

 

 

 

Ekmek

0,61

1,52

1,82

0,91

4,86

Pirinç,Bulgur, Makarna, Un

0,33

0,67

0,53

0,5

2,04

Katı Yağ

0,5

1,49

0,99

0,99

3,98

Sıvı Yağ

0,17

0,5

0,34

0,34

1,34

Yağlı Tohum

0,59

0,59

0,29

0,59

2,06

Şeker

0,16

0,21

0,16

0,16

0,7

Bal, Pekmez, Reçel vb.

0,63

0,95

0,63

0,63

2,85

Toplam

14,54

21,77

20,37

19,72

76,41

Araştırmaya göre; yetişkin bir kadının beslenmesi için gereken günlük harcama tutarı 19,72, yetişkin bir erkeğin 20,37, 10-18 yaş arası bir çocuğun 21,77, 4-6 yaş arası bir çocuğun ise 14,54 TL olarak belirlendi. Hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin beslenebilmesi için, günlük en az 76,41 TL harcama yapması gerekiyor.

Şubat 2020`de en yüksek maliyet grubunu peynir grubu 18.94 TL`lik harcama gereksinimi ile oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 14,56 TL oldu. Süt ve yoğurt için yapılması gereken harcama tutarı 9,34, sebze ve meyve için yapılması gereken harcama miktarı 13,32 TL, ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 4,86 TL`dir. Katı yağ 3,98 TL`lik, sıvı yağ ise 1,34 TL`lik masraf yapılması gereken ürün gruplarıdır. Yumurta için 0,97, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 3.55 TL harcama yapılması gerekmektedir.  

Araştırma Yöntemi
Açlık ve yoksulluk sınırı, BİSAM tarafından her ayın ilk haftasında, Türkiye İstatistik Kurumu`nun Tüketici Fiyat Endeksinin açıklanmasını takiben kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Araştırmada, BİSAM tarafından Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyabetik bölümünün hazırladığı Türkiye`ye Özgü Beslenme Kalıbı`nın dikkate alınıyor. Beslenme kalıbı her ay açıklanan TÜİK madde fiyatları ile değerlendirilerek, kişisel gıda harcamasının tutarı tespit edilmektedir. 4 kişilik ailenin sağlıklı beslenmek için yapması gereken minimum aylık gıda harcaması "açlık sınırı" olarak belirlenmektedir. Bu verinin hanehalkı tüketim harcamasına dağıtılarak ise "yoksulluk sınırını" oluşturmaktadır.

 



HÜKÜMETİN SALGINDAN DAHA ÖNCELİKLİ DERDİ: ODALAR VE BAROLAR SÖYLEŞİSİ - CANLI YAYIN KAYDI

23.05.2020
 


Çok Okunanlar


BİLGİSAYAR DESTEKLİ İÇ TESİSAT PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ-BAŞVURU

COVİD 19 PANDEMİSİ SONRASI YENİ DÜNYA DÜZENİ - CANLI YAYIN KAYDI

ÇEVRİMİÇİ SÖYLEŞİ : COVİD 19 PANDEMİSİ SONRASI YENİ DÜNYA DÜZENİ

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: NESNELERİN İNTERNETİ İÇİN BÜTÜNLEŞİK TAHMİNLEME - ÇİZELGELEME // KAYIT

EMO İZMİR ŞUBESİ MAYIS 2020 BÜLTENİ YAYIMLANDI

E-SERBEST MESLEK MAKBUZU ZORUNLUĞU BAŞLIYOR

ÇEVRİMİÇİ UV-C DEZENFEKTASYON SEMİNERİ - ONLİNE KAYIT

33. DÖNEM 1. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

TMMOB`YE BAĞLI ODALARDAN ORTAK TEPKİ

ÇEVRİMİÇİ SÖYLEŞİ: HÜKÜMETİN SALGINDAN DAHA ÖNCELİKLİ DERDİ: ODALAR VE BAROLAR

Okunma Sayısı: 251


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2020 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18


 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.