MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 GAZİANTEP ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ADIYAMAN   GAZİANTEP   KAHRAMANMARAŞ   KİLİS 
 

 
FORMLAR
 
ŞUBEMİZ ÜYELERİNE FİRMALAR TARAFINDAN YAPILAN İNDİRİMLER VE SÖZLEŞMELER
 

EMO Gaziantep Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 7

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

OLUŞUM GAZETESİ RÖPORTAJ


BASIN AÇIKLAMASI


 
Şubemiz Yönetim Kurulu Başkanı İslim ARIKAN`ın Elektrik Tesislerinde Topraklamalar, Son günlerde yaşanan Siber Saldırılar, Elektrikte Kayıp Kaçaklar, Mühendislerin Özlük Haklarının İyileştirilmesi konu başlıklarında yaptığı röportaj yazımız devamındadır.
 

 

Gaziantep Elektrik Mühendisleri Odası (EMO)  Başkanı İslim Arıkan, Türkiye`nin siber saldırılarla karşı karşıya olduğunu dile getirdi. "Siber saldırılara karşı kendi savunma sistemlerimizi devreye sokmalıyız" diyen Arıkan, Gaziantep`te doğalgaz sistemine geçilmesiyle birlikte topraklama konusunun öneminin arttığına da değindi. Kaçak elektrik kullanımına ilişkin verileri Oluşum`a açıklayan  Arıkan, EMO olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde milletvekilleri ile bir araya geldiklerini kaydederek görüşmelerinin içeriğine dair bilgi verdi ve kayıp kaçak oranında nedeniyle Gaziantep`in birçok bölgesinde gerçekleştirilen revizelerin maliyetinin tüm Türkiye`de olduğu gibi vatandaşa ödetildiğini söyledi. 

 

"SİBER SALDIRI ALTINDAYIZ"

Oluşum`a özel açıklamalarda bulunan Arıkan, siber saldırı konusunda; "tr uzantılı web sitelerine yönelik siber saldırılar gündemde. Geçtiğimiz hafta başından bu yana siber saldırıların yoğunluğu gittikçe artıyor. edu.tr", "gov.tr" ve "com.tr" gibi "tr" uzantılı sitelere girişlerde sorunlar yaşandı. Türkiye`nin en büyük bankalarının internet servislerinde geçici kesintilere neden oldu. Internet bankacılığı çok fazla kullanılıyor, online bankacılıkta sorunlar yaşandı. Pos makinaları zaman zaman etkilendi. tr uzantılı sitelerin tahsisi yetkisi ODTÜ`de.`DNS (Domain Name System) sunucusu site isimlerini IP adresine yönlendiren bir  veri tabana sahip bilgisayar sunucusudur. DNS sunucularla IP adreslerine erişim sağlanıyor. Türkiye`nin DNS sunucusu ODTÜ elinde bulunuyor" dedi.

"SALDIRILARIN KAYNAĞI BELLİ DEĞİL!"

"ODTÜ gelen saldırıyı DNS yükseltme saldırısı olarak niteledi. DNS sunucularla IP adreslerine erişim sağlanıyor. DNS yükseltme, DNS sunucularına yoğun ağ trafiği yollanarak internet hizmetinin engellenmesi amaçlandı. Saldırılar yurtdışı kaynaklı. DDOS saldırıları deniyor. Tespit edilince Türkiye`ye yurtdışından gelen ağ trafiği kapatıldı, saldırıların kaynağı belirsizliğini koruyor.ODTÜ bu ülkenin en  önemli eğitim kurumlarından, Ülkemizin en prestijli Üniversitesinden biri. Durum böyle olunca ODTÜ`nün sorumluluğu tartışma yarattı.Risk ve sorumluluğu arttı" diyen Arıkan sözlerine şu şekilde devam etti.

"EMNİYET TEDBİRLERİNİN ALINMASI GEREKİYOR"

"Normalde, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu`nda, "İnternet alan adları tahsisini yapacak kurum veya kuruluşun tesbiti ile alan adı yönetimine ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir" hükmü gereğince,  bu kapsamda Bakanlık tarafından alan adlarıyla ilgili düzenleme ve denetleme yetkisi BTK`ya verilmiştir.  BTK`nın yasal, hukuki anlamda sorumluluğu var. BTK bünyesinde gerekli emniyet tedbirlerinin de alınması gerekiyor.Olası siber saldırılarda, Türkiye`deki muhataplar, "tr" uzantılı adresleri yöneten ODTÜ, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB)bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) , Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)  ve Türkiye`nin internet omurgasının oluşturan Türk Telekom. Bu dört kurumun Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) koordinatörlüğünde bir araya gelmeleri, saldırılar gerçekleştiğinde kamuoyunu bilgilendirmek için siber saldırı hakkında bilgi vererek,  ortak tedbirler almaları gerekmektedir. 4 kurumun iletişimini mutlaka arttırması gerekiyor.  Bu tür siber saldırılar daha önce ABD ve birçok Avrupa ülkesinde de yaşanmıştır. Sistematik ve kademeli bir şekilde kendi savunma sistemimizi kurmamız gerek."

GAZİANTEP TOPRAKLAMA KONUSUNU ELE ALMALI

Gaziantep`te artan doğalgaz kullanımı neticesinde topraklama konusunun da önemle ele alınması gerekir.Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği" ve Elektrik Tesislerinde Topraklama Yönetmeliği`nin  gereği, topraklama  tesislerinin muayene, ölçme ve denetlemelere tabi olması ve Elektrik Mühendisleri tarafından ölçme ve raporlamanın yapılması gerekir."

"KAÇAK AKIM RÖLESİ KULLANILMALI"

 "Topraklama Tesisatının yönetmelikler çerçevesinde tesisatlandırılması, test ve ölçümlerinin yapılması ile Kaçak Akım Rölesi`nin kullanılması ve kontrollerinin yapılmasını önemsiyor, bu konuda ilgili kuruluşlarla sürekli görüşme halindeyiz.  İlgili kuruluşların abonelerine sürekli bilgilendirme yapmaları, denetlemeleri, kamu yararıdır, yönetmelik gereğidir, onların katkıları, daha güvenli yapıların, ortamların  oluşmasına katkı sağlayacaktır.  Bizlerde Elektrik Mühendisleri Odası olarak, bu ölçümü yapan meslektaşlarımızla sürekli toplantılar, eğitimler gerçekleştirerek, İlgili kuruluşlarla toplantılar yaparak, kamuoyunu bilgilendirerek bu işin doğru yapılması için  çalışıyoruz."

"DENETLEMELER YAPILMALI"

"Sanayi ve ticaret merkezlerinin topraklama tesisat kontrolü, parlayıcı, patlayıcı tehlikeli ve zararlı maddelerle çalışılan ortamların topraklama tesislerinin muayene, ölçme ve denetleme periyotları yılda bir yapılmalı. Elektrik Mühendisleri Odası üyeleri ile bu hizmeti veriyor.

Doğalgazın hayatımıza girmesi ile de topraklama konusu meskenlerde önemini arttırdı.

Elektrikten kaynaklanan iş kazası,  yangınların, elektrik çarpmalarının engellenmesi için topraklama tesisatının düzgün yapılması ve kontrolü, kaçak akım rölesi önemli rol oynuyor."

MİLLETVEKİLLERİ İLE NE KONUŞULDU?

"Bizler gerek şehrimizin enerji sorunlarını, gerekse üyelerimiz, üye olmayan meslektaşlarımızda dahil tüm mühendislerin temel sorunlarını tespit ettik ve Ankara`da  ilgililerle paylaştık. Şubemiz Yönetim Kurulu olarak Meclis ziyaretinde bulunduk. Gaziantep Milletvekillerimizi ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı`nı ziyaret ettik. Mühendis ve Mimarlarımızın hak ettikleri saygı ve değeri görmelerini konusunda çabalıyoruz, ziyaretimizin temel sebebi bu."

"MÜHENDİS MAAŞLARINA DEĞİNDİK"

"Ziyarette Yönetim Kurulu Üyelerimiz  TMMOB-SGK Protokolü çerçevesinde en az Mühendis Asgari Ücretinin verilmesinin sağlanması bunun da SGK sisteminde mühendislerin maaşlarının sorgulanır hale getirilmesi ve kontrolünün bu şekilde yapılmasıyla mümkün olabileceğini dile getirdik."

"TAŞERONLAR KADROYA ALINMALI"

"Üniversitelerde Mühendislik Fakültelerinin puanlarının birçok yardımcı hizmet grubunun altına düşmesi, ister istemez kaliteli mühendis-mimar yetişmesinin önünde en büyük engel olmaktadır. Ülkemizde kaliteli mühendisler yetişmesi açısından üniversitelere girişte mühendislik bölümlerinin puanlarının yükseltilmesi, YG tesislerinde işletme sorumluluğunun uygulamasında yaşanan aksaklıkların giderilmesi, kamuda çalışan işçi, sözleşmeli ve taşeronda çalışan mühendislerin kadroya geçirilmesi, konularında sorunları dile getirdiler ve çözümü için destek istedik."

KAYIP KAÇAK GERÇEĞİ…

"Elektrik üretiminde ithal kaynakların payı % 65 gibi çok yüksek bir oranda. Birde kayıp, kaçaklar eklenince enerji darboğazı yaşıyoruz.21 dağıtım şirketi mevcut. EPDK tarafından 2011-2015 yılı için yıl yıl belirlenmiş kayıp kaçak oranları var. Gaziantep için 2014 te %8 olarak belirlenmişti, ancak revize ile %12 ye yükseltildi."

VATANDAŞA ÖDETİLİYOR!

"Gaziantep`te birçok bölgede revizeler yapıldı, bu revizeler, artışlar ile, dağıtım şirketleri ek finansman imkanı yakalamıştır. Hedeflerin revize edilmesiyle, maalesef vatandaşlara ödettirilmektedir. Bu revizeler ile, kayıp ve kaçakla mücadeleden de uzaklaşılmış olunuyor maalesef. Umuyoruz bir daha bu revizeler ile karşılaşmayız, kayıp kaçak ile mücadele kararlı bir şekilde devam eder. Türkiye genelinde, 2011-2015 uygulama döneminde  ortalama % 15 olduğu söyleniyor.  Şu anda şirketler ne ile kapattı, İlimiz ne ile kapattı  açıklamaları bekliyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nın 2015-2019 Stratejik Planı`nda kayıp kaçak oranının 5 yıl içinde yüzde 10`a düşürülmesi öngörülüyor. Bu oranlar, teknik ve teknik olmayan kayıpların toplamıdır. Henüz bunun ayrıştırması yapılamıyor."

DÜNYADA KAYIP KAÇAK ORANLARI NE?

"Dünyada yüzde 8, AB`de yüzde 6, Türkiye`de ise yüzde 15.ABD`de yüzde 7 olan kayıp kaçak seviyesi, Japonya`da yüzde 4,5 civarlarında. Karayip denizindeki ada ülkesi Haiti`de kayıp kaçak oranı yüzde 54`le dünya rekoru kırdı. Irak toplam elektriğinin 3`te 1`inden fazlasını kayıp ve kaçakta kaybetti. Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan`da kayıp kaçak elektrik yüzde 21 seviyesinde gerçekleşti."

"UZUN SOLUKLU BİR SÜREÇ"

"Kaçak elektrik kullanımı, ülkemiz ekonomisine  yönelik tehlikeli  bir durum. Kaçak kullanım veya borcunu ödememe gibi seçenekler, kimsenin tercihi olmamalıdır. Bununla mücadele bir günlük çalışma ile yapılacak bir durum değildir. Kayıp ve kaçak ile mücadele, Kaçağa eğilimlerin azaltılması, eğitimden, refah düzeyinin iyileştirmesine kadar, doğru projelendirmeden, kaliteli malzeme kullanımından, otomasyona geçirilmesine kadar  uzanan uzun soluklu bir süreç."

 

Bağlantılar

www.gaziantepolusum.com/default.asp?page=haberdetay&haber=58689524
 


GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2021 TAMAMLANDI

06.12.2021
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 186


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.