MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

PANDEMİ DÖNEMİNDE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARTTI



 
EMO Kadın Komisyonu’nca 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü nedeniyle yapılan açıklamada, karantina ve izolasyon koşullarında kadınlara ve çocuklara yönelik psikolojik, ekonomik, dijital, fiziksel ve cinsel şiddetin arttığına dikkat çekildi. Açıklamada, “Kadına yönelik şiddet davalarında uygulanan iyi hal indirimleri ve cezasızlık her gün erkekleri cesaretlendirmeye devam etmektedir. Devletin görevi şiddet uygulayanları ayıplamak değil, gerekli önleyici ve caydırıcı tedbirleri almak ve hayata geçirmektir” denildi.
 

 EMO KADIN KOMİSYONU

 

25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI DAYANIŞMA VE MÜCADELE GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

 

PANDEMİ DÖNEMİNDE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARTTI

 

Hayatımız, yaşama hakkımız için mücadele etmekle geçiyor. Bu yıl, bir taraftan bütün dünyayı etkisi altına alan küresel COVID-19 salgını ile mücadele ederken, bir taraftan da salgın sürecinde artan kadına yönelik şiddetle ve bu şiddetin önlenmesinde önemli bir yeri olan 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna ve İstanbul Sözleşmesi`ne karşı yapılan saldırılarla mücadele ettik.

Salgın sürecinde evde kalan kadınlar, kendilerine şiddet uygulayan erkeklerle bir arada yaşamaktan başka seçenekleri olmadığı için daha çok şiddete maruz kaldılar. Yapılan araştırmalar, karantina ve izolasyon koşullarında yaşayan kadınlara ve çocuklara yönelik psikolojik, ekonomik, dijital, fiziksel ve cinsel şiddetin arttığını gösteriyor.

Birleşmiş Milletler`in "COVID-19 Kadınlara Yönelik Şiddetin Sonlandırılması" başlıklı raporu geçtiğimiz aylarda yayımlanmıştı. Buradaki verilere göre; erkek şiddeti pandemi sürecinde yüzde 27,8‘lik artış gösterdi. Fransa`dan Arjantin`e, Singapur`dan Kanada`ya kadar dünyanın dört bir yanında ev içi şiddet şikayetlerinin, acil sığınak taleplerinin, çağrı ve acil yardım merkezlerine yapılan başvuruların büyük oranlarda arttığı belirtilmekte.

Ülkemizde de kadına yönelik şiddet pandemi ile birlikte artarken, bunun bir göstergesi olarak kadın örgütlerinin yardım hatlarına gelen yardım çağrılarında da yüzde 80‘lik artış oldu. Kadınlar ev içi şiddete ve hane içi bakım hizmetlerini sürdürmeye mahkum edildi. Pandemi koşullarında derinleşen ekonomik kriz, var olan cinsiyet eşitsizliğini de derinleştirirken, ne yazık ki artan kadın şiddetine, işsizliğe ve yoksulluğa dair hiçbir önlem alınmadı.

Kadınların şiddete uğradıklarında başvurabileceği mekanizmalar hızla çalıştırılmalıyken; sığınabilecekleri danışma ve dayanışma merkezlerinin yetersiz olması, pek çok ilde sığınma evlerinin olmaması,  ilgili yasayı uygulaması gereken kolluk kuvvetlerinin görevlerini yapmaması, koruma ve tedbir kararlarına uyulmaması gibi nedenlerle bu yıl da yüzlerce kadın yaşamdan koparıldı.

Kadına yönelik şiddet davalarında uygulanan iyi hal indirimleri ve cezasızlık her gün erkekleri cesaretlendirmeye devam etmektedir. Devletin görevi şiddet uygulayanları ayıplamak değil, gerekli önleyici ve caydırıcı tedbirleri almak ve hayata geçirmektir.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ortadan kalkmadan, kadın cinayetlerinin, kadınlara yönelik fiziksel ve psikolojik, ekonomik ve cinsel tacizin önüne geçmek mümkün değildir. Biz kadınlar hayatın her alanında evde, işte, sokakta, okulda ve de pandemide cinsiyet ayrımcılığı ve şiddete karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz, YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI!

 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI

KADIN KOMİSYONU

25 Kasım 2020



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEKİN

23.11.2020
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 75


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.