Şubemiz Yönetim Kurulu`nun 19 Ocak 2021 tarihinde ki `Elektrik Kesintilerine` ilişkin basın açıklaması
ELEKTRİK KESİNTİLERİNİN RÖNTGENİNİ ÇEKTİK
Mesleki alanlarımıza ilişkin her konuda olduğu gibi, elektrik kesintilerini de, bilimsel doğrular çerçevesinde hareket ederek, tespit yaparak ve çözüm önerileri sunarak ele alıyoruz. 19 Ocak 2021 tarihinde yağan kar esnasında ve sonrasında yaşanan elektrik kesintilerini takiben Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubemizin konusunda uzman meslektaşları ile yaklaşık bir hafta süren saha çalışmaları, değerlendirmeleri yaptık.
İlk Tespitimiz, 19 Ocak 2021 tarihindeki elektrik kesintisinin, bakımsız, betona gömülen, yanlış budanan ağaçların karda ve rüzgarda elektrik hatlarının üzerine düşmesi ve elektrik tellerini koparması idi. Elektrik kesintisinde ağaç yıkılmalarının ne kadar etkili olduğu hususundaki tespitimizin ne kadar doğru olduğunu gözlemliyoruz. Ağaç budama programları çerçevesinde kesintiler de yaşandı.
Ancak; zaman zaman elektrik kesintileri veya enerji kalitesi açısından şikayetler almaktayız. Yaptığımız saha çalışmaları sonucunda tespitimizi paylaşmak isteriz.
Bilinmelidir ki; kaliteli, sürekli, güvenli bir elektrik enerjisini tüketime sunmak; kısa, orta ve uzun vadeli öngörü ve planlama gerektirir. Bunların en başında imar planları, şehre elektrik temin eden trafo merkezlerinin yerleri, bu trafo merkezlerinden aboneye giden kablo güzergahları, kablo güzergahlarının şekli, nitelikleri ana unsurlardır.
Yapılaşması bitmiş mahallelerde, bağımsız bölümler, özellikle dükkanlar, zamana bağlı olarak gelişme göstererek, market, etüt merkezleri, beyaz eşya, v.s gibi elektrik tüketimleri yüksek olan işyerlerine dönüşmektedir. Yapılaşması tamamlanmış yapılarda, yapılara proje dışı yükler binmekte ve projede öngörülen ana kolon kabloları yetersiz kalabilmektedir ve bina sigortalari atabilmekte, trafolar, proje kapasitesinin üzerinde yüklenerek devre dışı kalabilmekte, tüm bunların sonucunda da binalar elektriksiz kalabilmektedir. Abonenin mevcut elektrik gücü incelendiğinde, abonede güç artışı görülmekte ve abonenin elektrik bağlantı kablosu değişerek çözümler üretilmektedir. Ancak bu uygulama sürdürülebilir bir çözüm değildir. Bu durumda elektrik alt yapı sistemi bozulabilmektedir. Elektrik ruhsat projesi, uygulanırken, onaysız değişirse, uygulaması ana projeye göre yapılmazsa, sonrasında o bölgenin, o apartmanın, o işyerinin proje dışı güç artışları olursa, o bölgedeki abonelerde elektik sorunlarının yaşanması kaçınılmazdır. Yanlış uygulamalar tespit edildiğinde dağıtım şirketlerini de eleştirdiğimiz konular olmaktadır. Ancak, bu işi ister kamu, ister özel sektör yapsın bu anlayışla devam edildiği sürece her zaman problem çıkacaktır. Her konuda yaptığımız açıklamalar gibi, tespitlerimizle birlikte, önerilerimiz de sunmak isteriz.
Altını çizerek vurgulamak isteriz ki; RUHSAT VE UYGULAMA PROJELERİ AYNI OLMAK ZORUNDADIR. Elektrik sayacına kadar olan bağlantılar, dağıtım şirketinin, yapının iç tesisat uygulaması yapı denetim firmalarının kontrolü altındadır. Sorun bellidir.
Son yıllarda güç aşımı gerçekleştirilen abone sayılarını, en çok güç aşımı yaşanan bölgeleri, hem şehrimizde, hem Ülkemizde merak etmekteyiz. Rakamlar bizlere yön verecektir.
Çözüm birçok kuruluşun (Dağıtım şirketi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, Denetim firmaları, Belediyeler) ortak çözmesi gereken sorundur. Tek sorumlusu yoktur. Özellikle meslek odalarımızın sürece dahil edilmesi, denetim komisyonlarında yer alması, sürecin çözümünde hız kazandıracaktır. Esas itibariyle özellikle hemen her kurumda yer alan meslektaşlarımızın ve tüm paydaşların bu konuya hassas ve kararlı yaklaşımları sorunun çözümüne önemli katkılar sağlayacaktır.
Bu durum şehrimize özel bir durum değildir. İncelendiğinde; özellikle nüfus yoğunluğu yüksek, ticari abonelerin yüksek olduğu İllerde karşımıza çıkacaktır.
Ayrıca; projelendirme aşamasında, ana kolon kablolarının yüksek kesitli seçilmesi, gerilim düşüm hesaplarının tekrar gözden geçirilmesi, bunun için de yönetmelik değişimlerinin gerekliliği konularında çalışmalarımızı yürütmekteyiz.
Hiçbir vatandaşımız, hiçbir zaman, özellikle de bu kış gününde elektriksiz kalmayı hak etmemektedir.
Bilinmelidir ki; elektrik çalışma alanı, en riskli alanlardan biridir. Gerek kurum, kuruluş, gerek özel sektörde, sahada çalışan meslektaşlarımızın, fen adamlarının bu kış gününde ne kadar zorluklar çektiğini görüyoruz, işin içinde olanlar olarak biliyoruz. Tüm paydaşlardan konuya sağduyu ile yaklaşmalarını bekliyor, bu konuda gerek dağıtım şirketi, gerek diğer kamu kurumlarına, Elektrik Mühendisleri Odası olarak her türlü teknik desteği vereceğimizi belirtmek istiyoruz.
Saygılarımızla
Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Yönetim Kurulu
|
Fotoğraflar |
|
|
|
|
|