MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

KİTAP: İSTANBUL`UN 700 YILLIK KARAKUTUSU: GALATA



 
Şubemiz söyleşiler dizisinde konuğumuz olan değerli yazar Turan Akıncı`nın büyük emekle hazırladığı Galata adlı kitabı yayınlandı. Kendisini bu değerli çalışması için bir kez daha tebrik ediyoruz.
 

 GALATA`YA DAİR


"1267 yılında Bizans devleti Galata`yı Cenevizlilere tahsis etti.  Onlar da burada bir ticaret kolonisi kurdu. 1303 yılı itibariyle kendi güvenlikleri için Galata`nın etrafına surlar örmeye başladılar. Zaman içinde de bağımsız bir devlet oluşturup, Galata`yı kendi kültürlerine göre imar ettiler. Cenova`dan gönderilen podesta ismi verilen valiler ve seçilen meclis ile koloni devleti kendini yönetti. Galata Limanı ve Sakız Adası eksenli Karadeniz ve Akdeniz limanları arasında bir ticaret ağı kurdular. Bu düzen 186 yıl devam etti.


1453 yılında Fatih Sultan Mehmet İstanbul`u fethetti. Galata`da yaşayan Cenevizlilere 1 Haziran 1453 tarihinde bir Ahitname vererek Galata`nın özerkliğini tanıdı. Galata halkına dini, ticari ve yönetim özgürlüğü verdi. Galata`da Magnifica Comunita di Pera isimli devlet 350 sene devam ederek 1805 yılına kadar yaşadı. Galata`nın bağlı olduğu Cenova şehri önce Fransız sonra da Sardunya işgaline uğrayınca Galata`daki devlet de son buldu. 1858 yılında Beyoğlu Belediyesi kurulunca Galata surlarını yıkıp bu alanları sattı ve bu sayede belediyenin masrafları ödendi.


Osmanlı maliyesinin gelirleri 1750 yılı itibariyle giderlerini karşılayamıyordu. Bu süreçte maliye kullandığı çeşitli yöntemler ve iç borçlanma ile bu dönemi atlattı ama sonunda Galata`da borç alınacak sarraf kalmadı zira hazine hepsini emmişti. 1854 yılından itibaren Osmanlı devleti yurt dışından borç almaya başladı. 1854 – 1914 yılları arasında hazine 41 defa borç alarak 347 milyon altın borçlandı ama devletin eline 222 milyon lira geçti. İtfa oranı yüzde 64 idi. 1875 yılına gelindiğinde hazinenin borçları 230 milyon Osmanlı lirasına ulaşmış ve hazine tıkanmıştı. Devlet bu dönemde borçlarını ödeyemeyerek moratoryum ilan etti. Bu borçlanma eylemlerinin hepsi Galata`daki bankalar, bankerler ve Dersaadet Tahvilat Borsası`nda yaşandı. Daha sonra Avrupa devletlerinin baskısıyla Düyun-u Umumiye İdaresi kuruldu ve ödenmeye başlanan dış borçlar 1954 yılına kadar devam etti.


1838 yılında Baltalimanı Anlaşması, 1839 yılında Tanzimat fermanı, 1856 yılında Islahat fermanı ile Osmanlı devleti Avrupalı ticaret adamlarına kapıları açtı. Bu dönem itibariyle Beyoğlu, Galata, İzmir, Selanik gibi liman şehirlerine 50 bin Levanten göçtü. Aynı dönemde Galata`da yabancı bankalar, sigorta şirketleri, denizcilik şirketleri, ithalatçı ve mühendislik firmaları kuruldu. Limanından dolayı bu bölge Osmanlı`nın en önemli ticaret merkezi haline geldi. Galata`daki ticaretten büyük kazanç elde eden Levantenler için Beyoğlu da bir konut bölgesi haline geldi. Dolayısıyla Levanten hayatının unsurları olan pasaj, lokanta, birahane, kokteyl salonu, pastane, kafe, tiyatro, opera, varyete, sinema, mağaza, fotoğrafçı gibi mekanlar kuruldu. Diğer bir deyişle Galata`daki sermaye Beyoğlu`nu kurmuş oldu.


Galata, 750 senelik zaman diliminde İstanbul`un hep para ve ticaret merkezi oldu."

Turan Akıncı



TORBA YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEK

17.11.2020
 


Çok Okunanlar


İSTANBUL İKLİM BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

İSTANBUL İKLİM BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

43. DÖNEM ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE RAYLI SİSTEMLER KOMİSYONU BİLGİLENDİRMESİ

679. GÜNÜNDE ADALET NÖBETİ`NDEYDİK

665. GÜNÜNDE ADALET NÖBETİ`NDEYDİK

KVKK V2.0 SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

TİP ŞİŞLİ İLÇE YÖNETİM KURULU`NDAN ŞUBEMİZE ZİYARET

YAŞASIN 8 MART

NÜKLEER FELAKETLER ÜLKESİ OLMAK İSTEMİYORUZ! İLERİ HABER

693. GÜNÜNDE ADALET NÖBETİ`NDEYİZ

Okunma Sayısı: 212


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.