MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 GAZİANTEP ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ADIYAMAN   GAZİANTEP   KAHRAMANMARAŞ   KİLİS 
 

 
FORMLAR
 
ŞUBEMİZ ÜYELERİNE FİRMALAR TARAFINDAN YAPILAN İNDİRİMLER VE SÖZLEŞMELER
 

EMO Gaziantep Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 7

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRİK İLE İLGİLİ FEN ADAMLARININ YETKİ, GÖREV VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK



 
Elektrik ile İlgili Fen Adamlarının Yetki, Görev ve Sorumlulukları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Şubemiz Görüşü
 

Elektrik ile İlgili Fen Adamlarının Yetki, Görev ve Sorumlulukları Hakkında Yönetmelik ve Yönetmelikle ilgili birtakım değişiklikler gündemdedir. Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube görüşümüz aşagida belirtilmistir. Görüşümüzün bir bütün olarak dikkate alınmasını bekler, bu surecin takipcisi olacagimizi bildiririz.

Ilgililere duyurulur.

 

Elektrik Mühendisleri Odası

Gaziantep Şubesi

Yönetim Kurulu


Yönetmelik değişikliği konusunda Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubemizin esastan görüşüdür:

• Alçak gerilim (AG) elektrik tesislerinde; kısa devre akımları, gerilim düşümleri, yangın, haberleşme sistemlerinin proje ve tesisatları, ısıtma, soğutma sistemleri, motor güç hesapları, kompanzasyon, harmonik ölçüm ve hesapları, kablo, sigorta, röle, bara ve diğer bağlı ekipman seçimleri ancak ve ancak mühendislik eğitimi almış kişilerce yapılabilir.

• 36 kV gerilimde çalışan bir tesiste, en küçük güçteki şalterlerin bile kısa devre akımında açma zamanı, tesiste bulunan kabloların direnç hesabı, gerilim düşümleri hesabı, trafo kısa devre akımları hesabı, aşırı akımların yaratabileceği zararlar, OG akım ve gerilim trafoları seçimi, koruma röleleri seçimi, OG` de sigorta seçimleri, 36 kV`un bulunduğu ortamda havanın, benzeri gazların ve ekipmanların delinme gerilim ve direnç hesabı, trafonun kısa devrede, aşırı yükte ne kadar süre ile dayanabileceği, trafoların aşırı akım ve gerilim testlerinin yapılabilmesi, kullanılabilecek sektöre göre trafo tiplerinin belirlenmesi, trafoların paralel çalıştırılması, harmonik hesapları gibi konular ancak ve ancak mühendislik eğitimi almış kişilerce yapılabilir.

• Topraklama tesislerinin yapım işi, yere bir topraklama levhası veya topraklama çubuğu montajından ibaret değildir. Topraklama tesisleri, tesisteki gerilimleri ve akımları vektörel olarak stabil ve güvenilir kılmak, aşırı akıma dayanıklılığı arttırmak için yapılır. Doğru topraklama, doğru ölçüm, tesise uygun topraklama sisteminin ve şeklinin belirlenmesi, kullanılacak elektrot sayısı, iletken kesitinin tespiti bir mühendislik hesabı ve projesidir.

• AG - OG tesislerinin bakımları ve onarımları için, yalnızca görsel kontroller yeterli değildir. Gerçek durumun belirlenmesi ancak ölçümler, testler ve değerlendirmeler ile mümkündür. Bu da mühendislik eğitimi almış kişilerce yapılabilir. Aydınlatmada güç hesabı, aydınlatma projesinde işin sadece küçük bir bölümüdür.

Aydınlatma tekniğinin teorisini almakla birlikte pek çok etkenin göz önüne alınmasını gerektirir. Bu hesaplamalar yüksek matematik yöntemleri ile hesaplanabilir. Bu da ancak ve ancak mühendislik eğitimi almış kişilerce yapılabilir.

• Projeler sadece sigorta akımlarına, kablo kesitlerine veya kullanılan armatürlere göre sınıflandırılamaz.

• PROJEDE VE ABONELİK ESNASINDA BELİRTİLEN TALEP GÜCÜ, BAĞLANTI GÜCÜ GİBİ KAVRAMLAR PROJE YAPMA YETKİSİ KRİTERLERİ OLMAYIP, BAHSİ GEÇEN KAVRAMLAR ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN ALTYAPI YATIRIMLARININ OLUŞTURULMASI KONUSUNDA ÖNERİ NİTELİĞİNDEDİR.

Sonuç olarak;

Yukarıda meslek alanımız ile ilgili sadece birkaç konudan bahsedilmiştir. Bu konularda çok küçük güçlerde bile, fen adamlarının aldıkları eğitimlerle yetki ve sorumluluk alamayacağı, bu konuların tamamının bütünsellik içinde, mühendislik eğitimi ile çözülebileceği bilinmelidir.

MÜHENDİSİN MESLEKİ İCRA YETKİLERİ, ALINAN GEREKLİ EĞİTİMLER VE EDİNİLEN KAZANIMLAR SONUCUNDA KANUNLA VERİLİR. EĞİTİM VE UYGULAMA SONUCUNDA KANUNLA VERİLMİŞ OLAN BİR HAK, EĞİTİMİNİ ALMAMIŞ KİŞİLERE, YETKİSİ OLMAYAN KİŞİLERE YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİKLERİ İLE VERİLEMEZ.

MÜHENDİSLİK YETKİLERİNİN, KÜÇÜK BİR KISMININ DAHİ OLSA, KAMU YARARI AÇISINDAN FEN ADAMLARINA VERİLMESİNİ, ESKİ VE ÖNERİLEN YENİ TASLAĞI KABUL EDİLEMEZ BULUYORUZ. HUKUKİ VE TEKNİK GEREKÇELERE DAYANMAYAN BU YETKİ DEVRİ VE KULLANIMININ YÜZBİNLERCE MESLEKTAŞIMIZIN ÖZLÜK HAKLARININ KAYBOLMASINA VE MÜHENDİSLİK EĞİTİMİNİN ÖNEMİNİ KAYBEDECEĞİNE SEBEP OLACAĞI BİLİNMELİDİR.

ELEKTRİK/ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSİ OLARAK MEZUN OLMUŞ MESLEKTAŞLARIMIZIN 1 KW DAHİ OLSA, PROJE YAPMASI İÇİN, PROJE İLE İLGİLİ AKADEMİK DERSLERİ ÜNİVERSİTELERDEN ALMIŞ OLMASI GEREKİYOR.

Diğer taraftan; elektrik uygulamaları için fen adamlarına verilen yetkilerin benzerleri, diğer mesleki alanlarda bulunmamaktadır. En küçük, basit yapıların dahi mimari projesi mimarlar tarafından, statik hesapları inşaat mühendisleri tarafından, mekanik ve sıhhi tesisat makine mühendisleri tarafından projelendirilmektedir. Bu meslek alanlarında fen adamları proje yapamamaktadır.

Bunların dışında kalan diğer meslek disiplinlerinden, diş teknisyeni diş hekimlerinin yetkilerine, hemşire hekim yetkisine, mahkeme kâtibi avukat yetkisine, eczacı kalfası eczacı yetkilerine sahip değildir.

Elbette ki, fen adamlarının almış oldukları eğitim gereği, fen adamlarına, mühendis gözetiminde, elektrik tesislerinde kullanılan ekipmanların montajında ve benzeri işlerde, uygulama sahasında her zaman ihtiyaç bulunmaktadır.

Fen Adamları sıfatı ile nitelendirilen kişilerin, yukarıda belirttiğimiz gerekçelerle hiçbir şekilde proje yapmamaları gerektiğini, mühendislerin uygulama alanlarında, mühendis denetiminde ve olurunda çalışmalar yapması gerektiği görüşündeyiz. Bu konuda diğer meslek alanlarında rastlanmayan, bilimsel ve adil olmayan bu uygulamanın bir an önce kanuni düzenleme ile durdurulmasını ve kaldırılmasını istiyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2021 TAMAMLANDI

06.12.2021
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 265


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.