MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

GÜVENLİ VE GÜVENCELİ ÇALIŞMA HAKKIMIZ!


BASIN AÇIKLAMASI


 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 47. Dönem Yönetim Kurulu, 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, iş cinayetleri ve kazalarının önlenmesi için yapılması gerekenlere dikkat çekti. Açıklamada, “İş cinayetlerinin hesabının sorulması ve iş kazası adı altında katliamlara son verecek her türlü düzenlemenin yaşama geçirilmesi” istendi.
 

 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI

 

GÜVENLİ VE GÜVENCELİ ÇALIŞMA HAKKIMIZ!

 

Zonguldak Kozlu`da 30 yıl önce 3 Mart 1992 tarihinde yaşanan ve 263 madencinin yaşamını yitirdiği maden kazası, ülkemizin en büyük maden facialarından biri olarak tarihe geçmiştir. TMMOB, iş cinayetlerine dikkat çekebilmek, insan hayatının, işçi sağlığının ve iş güvenliğinin önemini vurgulamak için 3 Mart tarihini "İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü" olarak ilan edilmiştir.

Güvencesiz koşullarda ve kayıtdışı çalışma ülkemiz için bilinmeyen bir gerçek değildir. Ülkemizin uzun süredir içinde bulunduğu ekonomik kriz ve işsizlik koşullarında insanlarımız açlık sınırında ücretlere ölümü pahasına çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Ekonomik Kalkınma Örgütünce (OECD) belirlenen haftalık çalışma süresi en fazla 40 saat iken, Türkiye`de yasal haftalık çalışma süresi 45 saattir.  Yasal olarak bile OECD`den fazla olan bu çalışma saatlerinin fiili olarak aşılıp çok daha yukarılara çıktığı ve yüksek çalışma saatlerinin iş kazalarının meydana gelmesindeki en önemli faktörlerden biri olduğu da bilinmektedir. Yaygın biçimde uygulanan taşeronlaşma ise işçilerin haklarını arayabilecekleri örgütlenme önünde bir engel; iş yasaları ve kurallarının uygulanmaması için bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Son dönemde zirveye ulaşan yandaş korumacılığına dayanan vahşi kapitalizm, hak-hukuk tanımamakta; işçilerin yaşam hakkını yok etmektedir. Şirketlerin kâr odaklı "ne pahasına olursa olsun, maliyeti düşürme ve üretimi kesintisiz sürdürme" anlayışı bugüne kadar pek çok felakete yol açmış, yaşanan iş cinayetlerinde emekçiler hayatlarını kaybetmişlerdir. Kapitalizmin yarattığı güvencesiz ve denetimsiz koşullarda emekçilerin birer birer iş cinayetlerinde ölmeleri gündem dahi olmamaktadır. Her iş cinayetinde kazaya ilişkin teknik açıklamalar yapılarak ve çalışanlar suçlanarak, katliamın üstü örtülmeye çalışılmaktadır. Oysa şirketlerin yanı sıra bu sistemi yaratanlar ve denetim sorumluluklarını yerine getirmeyenler de yaşanan iş cinayetlerinden birinci derecede sorumludur.

Bunun son örneği geçtiğimiz günlerde sonuçlanan Hendek Patlaması davası olmuştur. 7 kişinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin yaralandığı bu patlamada işyeri sahiplerine olası kasttan ceza verilmemiş olması kamu vicdanını yaralamıştır.

İşçi cinayetlerinin durdurulması için öncelikle işçi sağlığı ve iş güvenliğine kaynak ayırmayan, önlem almaktan kaçınan ya da bu önlemlere işgücü ve maliyet hesabıyla yaklaşan işverenlerin yaşanan kazalardan ve meslek hastalıklarından sorumlu tutulacağı bir işleyişe geçilmesi şarttır.

Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller tüm emekçiler için kaldırılmalıdır.

İş cinayetlerini seyrederek olan biteni kadere, fıtrata bağlayan açıklamalar yapan siyasi iktidar sorumluluğunun bilinciyle hareket ederek, denetleme ve düzenleme görevlerini tam olarak yerine getirmelidir.

İnsan yaşamı ve emeğe değer veren yaklaşımların iş cinayetleri ve kazalarını büyük ölçüde önleyeceğinin bilinciyle, güvenli ve güvenceli çalışma hakkımız, mesleğimiz için sesimizi yükseltiyoruz. İş cinayetlerinin hesabının sorulmasını, iş kazası adı altında katliamlara son verecek her türlü düzenlemenin yaşama geçirilmesini talep ediyoruz.

 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI

47. DÖNEM YÖNETİM KURULU

3 Mart 2022

 

 

 



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

TELE 1- SABAH PUSULASI

EMO HASAN BALIKÇI ONUR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ MÜCELLA YAPICI OLDU

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

GÜNEŞ VAR ETTİ, SANTRALI YOK EDECEK (BİRGÜN)

NİTELİKLİ YAĞMA (GÜNLÜK EVRENSEL)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

YAPICIYA EMO`DAN ÖDÜL, TÖREN 26 NİSAN`DA (CUMHURİYET)

Okunma Sayısı: 65


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.