MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

DENETİMİ ZAYIFLATMAK KAMU BİNALARINDA RİSKİ ARTIRDI


BASIN AÇIKLAMASI


 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 48. Dönem Yönetim Kurulu, Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda 1 öğrencinin yaşamını yitirdiği asansör kazasıyla ilgili yaptığı açıklamada, kamusal denetimin özelleştirilmesinin acı sonuçlarının yaşandığını bildirdi. Açıklamada, “Maliyetleri düşürme adına bakım, onarım ve kontrol temelli mühendislik hizmetlerindeki eksikler, can almaya devam ediyor” denildi. Açıklamanın tamamına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
 

 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI

 

Denetim Özelleştikçe Can Kaybı Olağanlaşıyor!

 

DENETİMİ ZAYIFLATMAK KAMU BİNALARINDA RİSKİ ARTIRDI

 

Aydın`da Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü`ne bağlı Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu`nda bu gece (26 Ekim 2023) yaşanan asansör kazası, kamu kullanımına açık toplu yaşam alanlarındaki güvenlik sorunlarını yeniden ülke gündemine taşıdı. Kazada hayatını kaybeden öğrencimizin ailesine, sevenlerine ve arkadaşlarına baş sağlığı dilerken, yaralı öğrencilerimize ise geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Öncelikle söz konusu kazanın asıl nedenleri, yürütülecek resmi soruşturma sonunda bilirkişiler tarafından belirlenecektir. Ancak söz konusu olay, kamusal denetimin özelleştirilmesinin ve özel sektör eliyle yürütülen bir ticari faaliyet alanı haline gelmesinin bu tip kazaların ana nedenlerinden biri olduğunu bir kez daha göstermiştir. Genel itibarıyla kamusal denetimin özelleştirilmesinin acı sonuçlarını yaşıyoruz. Maliyetleri düşürme adına bakım, onarım ve kontrol temelli mühendislik hizmetlerindeki eksikler, can almaya devam ediyor.

Diğer yandan asansörlerin yıllık periyodik kontrollerinin gerçekleştirilmesi belediye ve il özel idarelerinin görevleri arasındadır. Belediyelerin yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerinin de konuya ilişkin sorumlukları vardır. Söz konusu hizmetin özelleştirilmiş olması bu kurumların sorumluluklarını azaltmamaktadır. Bu hizmetin kamusal bir şekilde yapılması bir zorunluluk ve esas olmakla birlikte,  özel muayene kuruluşu tarafından kontrol edilmiş olsa dahi yurtlar, yüksek katlı yapılar gibi özellik arz eden binalarda kamunun yapılan kontrollerin sağlıklılığını ve sonuçlarını takip etmesi sosyal devlet anlayışının gereğidir. Tehlikeli asansörlerin etkin bir şekilde belirlenmediği, belirlenenlerin ise çalışmaya devam edebildiği bu sistemin can güvenliğini garanti altına aldığını söyleyemeyiz.

Kamu kullanımına açık binalardaki asansör, yangın algılama ve alarm sistemleri ile elektrik tesisatı yalnızca bina sakinlerine değil, farklı kullanım alışkanlıklarına ve güvenlik algısına sahip yurttaşlara hizmet etmektedir. Bakım ve periyodik kontrol işlem maliyetlerini düşük tutmak adına genel olarak öngörülen bakım ve periyodik kontrol sayılarındaki zorunluluklar bu binalar için yetersiz kalmaktadır. Kamu kullanımına açık, diğer yapılardaki benzerlerine kıyasla daha uzun saatler çalışan bir asansörün daha fazla arızalanacağı ve bu arızanın can kaybına dönüşeceği öngörülebilmelidir. Benzer şekilde insan hareketliliğinin yüksek olduğu yapılarda yangın çıkma ihtimalinin konutlara göre daha yüksek olduğu da gözetilerek, önlemlerin artırılması, kuralların ve zorunlulukların daha sıkı uygulanması için daha fazla kamusal denetim hizmetinin tanımlanması gereklidir.

Kentlerimizde bu tip binalarının belirlenerek, risk analizi yapılması ve bu analiz sonuçlarına göre, bakım ve kontrol işlemlerinin her bina için tam güvenlik sağlayacak şekilde yürütülmesi sağlanmalıdır. Kamu kuruluşu niteliğinde bir meslek örgütü olan Elektrik Mühendisleri Odası, uzman üyelerinin bilgi ve deneyimiyle mevzuat geliştirilmesi de dahil olmak üzere can ve mal güvenliğini sağlamaya yönelik her türlü teknik ve bilimsel çalışmaya katkı sağlamaya hazırdır.

 

 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI

YÖNETİM KURULU

26 Ekim 2023



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI - OLAĞAN GENEL KURULU! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 119


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.