MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 GAZİANTEP ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ADIYAMAN   GAZİANTEP   KAHRAMANMARAŞ   KİLİS 
 

 
FORMLAR
 
ŞUBEMİZ ÜYELERİNE FİRMALAR TARAFINDAN YAPILAN İNDİRİMLER VE SÖZLEŞMELER
 

EMO Gaziantep Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 7

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

BASIN AÇIKLAMASI



 
Şube Başkanımız Sn. İslim ARIKAN` ın `GES Üretimlerimizi Kontrol Edebiliyor Muyuz?` konulu basın açıklaması aşağıdaki gibidir.
 

Şube olarak yenilenebilir kaynaklı elektrik santrallerinin önemini yıllardır vurgulamaktayız.  Ülkemizin yatırımcıları haklı olarak buna ciddi şekilde ilgi göstermektedir. Bu vizyon ve güncellenen yönetmelikler, yenilenebilir enerji kaynaklı santrallerin hızla büyümesine sebep olacaktır.

Şube olarak, özellikle Güneş Enerji Santrallerinin (GES) planlanması, kurulumu ve işletilmesi konusunda birçok önerilerimizi sunmuştuk.

Santrallerin gerçek üretimlerini sürdürebilmesi için, bakımın ne kadar önemli olduğunun altını tekrar çizmek isteriz.

Yaptığımız saha uygulamalarında, temizlik konusunun genellikle göz ardı edildiğini görüyoruz.

Panellerde; tozlar, yapraklar, polenler, endüstriyel hava kirlilikleri, kuş atığı, deiyonize edilmemiş sularla yapılan temizleme sonucunda meydana gelebilecek kireç izleri gibi bir kısmı kimyasal, bir kısmı organik yapıya sahip kirlilikler görmekteyiz.

Unutulmamalıdır ki, yalnız bir panelin üzerindeki kirlilik, yaklaşık kendisi ile beraber çalışan 20 civarında panelide üretim dışı bırakmaktadır.

Daha önce belirttiğimiz gibi, paneller arasında temizliğin yapılabilmesi için, gerekli koridor boşluğunun bırakılmadığını, panellerin aralıksız dizildiğini görüyoruz. Bu durum panellerin düzgün temizlenme imkanını ortadan kaldırmaktadır. Her ne kadar robotla temizlik yapılsa da, yürüme koridorları; panellerde temizlik ve panel bakımının, arızanın etkili bir şekilde giderilmesi için vazgeçilmez bir unsurdur.

Diğer taraftan, Çatılarda, yürüme koridorlarının yetersizliğinden dolayı, arızalı veya robotla temizlenemeyen kirli panellere, panel üzerinden yürüyerek ulaşım sağlanmaktadır. Panellerde kırılmalar ve mikro çatlaklar oluşabilmektedir. Bu durum santralin ekonomik ömrünü azaltmakla beraber, kısa vadede arızaların hızla büyüyüp çoğalmasına sebep olacağından, üretim kayıplarını ciddi boyutlara uğratacak ve panellerin ömrü 25-30  yıldan çok daha kısa sürelere düşebilecektir.

Ayrıca, çeşitli sebeplerden dolayı panel arası ve altlarında biriken kirli maddeler,  zamanla panelin verimini etkileyecek, yangın riskleri oluşturabilecektir.

GES`ler kurulurken, birçok prosedür gerçekleşmekte, trafo kapasiteleri sorunu ile karşılaşılmaktadır. Trafo kapasitesi tahsis edilen bir arazi veya çatı GES verimli çalıştırılmalıdır. Bilindiği üzere, GES panelleri yapısından kaynaklı yıllık %1 verim kaybı yaşarlar. Bu kaybı göz önüne alarak, GES dizayn güç üretiminin yıllık %1`den fazla azalmamasına dikkat etmeliyiz. 

Kirlilik faktörü, verimliliği düşürdüğünden, EPC (Engineering Procurement Construction) firmaları tarafından yapılan GES`ler,  EPC firmalarını da zora sokmakta, taahütlerini yerine getirmiyormuş gibi görülebilmektedir.

 

Sonuç olarak; GES`ler anlaşılması ve çalıştırılması kolay gibi gözükse de, kompleks ve ince detayları olan santrallerdir. Santral sayıları istenilen düzeye gelmemişken bile, bazı santrallerin şebeke ile uyumsuzluk yaşadığı (harmonik, kapasitif gibi) görülmektedir. Konunun ehil kişilerce projelendirilmesi, kurulumunun ve bakımının yaptırılması gerekir. Sahada çalışan elemanların yanı sıra, planlayacak, yönetecek ve sonuçlarını değerlendirecek Elektrik, Elektronik Mühendislerinin görevlendirilmesi santralin verimlilik ve güvenliği açısından önemlidir. 

Konunun önemini vurgularız. 

 

 

İslim ARIKAN

Elektrik Mühendisleri Odası

Gaziantep Şube Başkanı  



GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2021 TAMAMLANDI

06.12.2021
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 172


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.