MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO 49. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI


EMO 49. DÖNEM

ÇALIŞMA PROGRAMI

 

1. GİRİŞ

Yakın tarihimizin ve meslek alanlarımızın zor koşullar altında olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Bir yandan dünyada ve bölgemizde sıcak çatışmalar artarken diğer yandan 2008 büyük ekonomik buhranını aşamayan sistem, tüm dünyada emeği ile geçinenlere; yoksulluk, yıkım ve baskı dışında ne yazık ki herhangi bir şey vaat edemiyor.

Savaşlar, işgaller, sermaye ihracı dolayımıyla merkez ülkelere aktarılan doğal ve beşeri kaynaklar, ekolojik yıkım, sermayenin küresel ekonomik döngüsü içerisinde yaşanan devrevi krizlerin yol açtığı işsizlik, açlık, yoksulluk gibi yakıcı gerçekler; sağlık, eğitim, barınma gibi temel insan haklarının ticari bir faaliyetin konusu haline getirilmesi sonucunda kahredici boyutlara varan sınıfsal uçurum vb. düşünüldüğünde, dünya kapitalist sisteminin ana ürünlerinden birinin "felaket" olduğunu söylemeyi mümkün kılıyor. İçinde bulunduğumuz dönemde bunun en yakıcı göstergelerinden birini, on yıllardır bir açık hava hapishanesinden farksız koşullarda ölüme mahkûm edilmiş, onur mücadelesi veren Filistin halkına yaşatılan zulmün, artık bir soykırım boyutuna varması oluşturuyor. Öyle ki; günümüzde Hitler`in meşrulaştırılmaya çalışıldığını, dünyanın daha büyük çatışmalara doğru tahrik edildiğini, hemen her ülkede parlamentoların işlevsizleştirildiğini ve toplumsal muhalefetin susturulmak istendiğine tanık oluyoruz. 

Sistem için felaketler aynı zamanda sermaye birikiminin devamlılığını ve derinleşmesini mümkün kılan birer fırsata dönüşüyor. Bizim ölüm gördüğümüz yerde onlar kâr görüyor; yıkım gördüğümüz yerde fırsat. Onlar için; yıkılan kentler, tarım alanlarının, doğal zenginliklerin yağmalanması ve inşaat şirketleri üzerinden yeni birikimlerin oluşturulması adeta bir lütfa dönüşüyor. Evsiz kalmış, göç etmiş, her türlü güvenceden yoksun kılınmış milyonlar, karın tokluğuna çalıştırılabilecek muazzam bir işgücü olarak değerlendiriliyor.

Diğer yandan bizim gibi ülkelerde mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığının gelişmişlik düzeyine uygun bilimsel-teknik adımlar ise ne yazık ki bile isteye atılmazken; tam olarak emperyalist bağımlılık zincirinin kahredici sonuçlarını ortaya koyuyor. Ülkelerin kırılganlık ölçüsünü ekonomik ve siyasi bağımsızlıklarının belirlediği, bu kapsamda meslek alanlarımızı oluşturan enerji ve telekomünikasyon politikalarının çok temel işleve sahip olduğu, özelleştirme ve piyasalaştırma programlarının da kırılganlığa yol açtığı biliniyor. Israrla sürdürülen özelleştirme politikaları halkı yoksulluğa mahkûm ettiği gibi, ülkemizi de kırılgan hale getiriyor.

Gelinen noktada, merkez ülkeler bizim gibi bağımlı ülkelerin sömürüsü vasıtasıyla elde ettikleri sermaye birikimi sayesinde insanlık toplumunun evrensel birikimine ve genel zekâsına uygun bir hayat sürüyor. Az gelişmiş ülke insanları için ise bu bir lüks haline geliyor. Bağımlı ülkelerde siyasal iktidarların; bilim insanlarının, hekimlerin, mühendislerin, öğretmenlerin doğası gereği temsil ettiği bu evrensel birikimle savaş halinde olduğu bütün açıklığıyla görünüyor.

Sonuç olarak; geçtiğimiz on yıllar içinde ulusal sanayiler ve kamu kurumları tasfiye edildi, mühendislik eğitimi değersizleştirildi, mühendisler tasarım sürecinden uzaklaştırıldı ve birbiri ardına plansız bir şekilde açılan üniversitelerle iş mühendisler büyük bir sorun haline geldi. Meslek alanlarımız, siyasi iktidarın yıllardır süregelen özelleştirmeye, piyasalaştırmaya, ranta dayalı politikaları sonucu hiç olmadığı kadar daraldı. Sanayi tesisleri, enerji santralları, iletişim alt yapısı, demir-çelik ve petrokimya tesisleri, tarım arazileri haraç mezat satıldıkça ülkenin mühendislik alt yapısı ve üretim yeteneğimiz aşındırıldı.

Kamuda çalışan meslektaşlarımız düşük ve eşitsiz ücret, sözleşmeli istihdam, özlük hakkı kayıpları ve teknik personel ataması yapılmaması gibi sorunlarla yüz yüze bırakıldı. Serbest çalışan, küçük büro ve atölye sahibi meslektaşlarımızın pek çoğu artan maliyetler, iş hacminin azalması, artan borç yükü nedeniyle iş yerlerini kapatmak zorunda kalıyor. Ücretli çalışan meslektaşlarımızın tamamına yakını düşük ücretlerle ve asgari ücret denetiminin yapılmasının engellenmesi nedeniyle zor şartlarda çalışıyorlar.  Yeni mezun meslektaşlarımızın yüzde 40`ı işsiz. Birçok genç meslektaşımız, mesleki, maddi ve sosyal tatminsizlik nedeniyle geleceğini yurt dışında arıyor. İşsizlik, esnek çalışma, güvencesizlik, sağlıksız çalışma koşulları ve reel ücret kaybı gibi sorunlar ise tüm meslektaşlarımızı tehdit ediyor.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) olarak, yıllardır mesleğimizin kamusal niteliğini temel alarak ve Genel Kurullarımızda oluşan eğilim, kararlar gereğince; toplumun genel yararını ön planda tutarak, temel bilimleri, teknoloji geliştirmeyi ve nitelikli üretime dayalı bir sanayileşmeyi önceleyen,  eğitim, sağlık, enerji, ulaşım vb. hizmetlerin kamu eliyle verilmesini öngören bir kalkınmayı gerçekleştirebilecek, planlı bir ekonominin inşasını savunan çizgimizi her türlü baskı ve engellemeye rağmen kararlılıkla sürdürüyoruz.

Biliyoruz ki, meslektaşlarımızın ve halkımızın mutlu ve huzurlu olmasının yolu eleştirel düşüncenin savunulması ve bilimden geçmektedir. Siyasi iktidarların günü kurtaran yanlış politikaları nedeniyle ülkemizin içine düştüğü yıpratıcı sarmaldan, halkın ve toplumun genel yararını esas alan bilim, sanayi ve enerji politikaları oluşturarak çıkabiliriz. Üyemizin ve kamunun ortak çıkarını aynı anda korumaya çalışan bu çalışma ilkesini titizlikle korumaya devam edeceğiz.

2. YÜRÜTÜLECEK ÇALIŞMALAR

Yönetim Kurulumuz, 49. Olağan Genel Kurul`da dile getirilen görüşler ve alınan kararların yanı sıra, toplumumuza ve mesleğimize yararlı olacağını düşündüğümüz yukarıda bahsi geçen değerlendirmeler ışığında aşağıdaki çalışmaları yapmayı hedeflemektedir.

2.1. EMO 49. DÖNEM ETKİNLİKLERİ: KONGRE, KURULTAY, SEMPOZYUM VE SERGİLER

Üyelerimizin mesleklerini icra ederken ihtiyaç duyduğu bilgiler, akademik çalışmalardan elde edilen sonuçların mesleğin uygulayıcıları ile paylaşılması, meslek alanlarımıza yönelik kavramların tartışılması ve geliştirilmesi, bilgiye erişilmesi ve yaygınlaştırılması, bilim ve teknolojinin toplumun kullanımına ve bilgisine sunulması için gerekli tartışma ortamlarının yaratılması, meslek alanlarımıza bağlı alt disiplinlere yönelik detaylı tartışmalar yapılması, meslek alanımızla ilintili bilimsel, teknik ve kavramsal konuların tartışıldığı zeminlerde akademik çevrelerin, ilgili sektör temsilcilerinin bir araya geldiği etkinlikler her dönem olduğu gibi bu dönemde de devam edecektir.

Bu çerçevede aşağıda yer alan etkinliklerin gerçekleştirilmesi planlanmıştır;

  • TMMOB Enerji Sempozyumu
  • Bitirme Projeleri Sergisi ve İlk Bildiriler Kongresi
  • EMO Genç Öğrenci Kurultayı
  • Ücretli Çalışanlar ve Mühendisler İşsizliği Kurultayı
  • Kamu Çalışanı Mühendisler Kurultayı
  • ELECO Uluslararası Sempozyumu
  • ELECO Ulusal Sempozyumu
  • Elektrik Tesisleri Ulusal Kongresi
  • EEMKON
  • Geleceğin Teknolojileri ve Teknoloji Politikaları Konferansı
  • EMO Nükleer Enerji Sempozyumu
  • Raylı Ulaşım Sistemleri Sempozyumu
  • Ulusal Aviyonik Sistemler Sempozyumu
  • Otomotiv Sempozyumu
  • Bakım Mühendisliği Sempozyumu
  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri Çalıştayı
  • Güneş Enerjisi Sempozyumu
  • Akıllı Şebekeler Çalıştayı
  • Elektronik Sanayi Sempozyumu
  • Elektrikli Araçlar Çalıştayı
  • ATEX Sempozyumu
  • Asansör Sempozyumu
  • Rüzgâr Enerjisi Sempozyumu

Öte yandan; etkinlik faaliyetleri kapsamında, "Sinyal ve Görüntü İşleme Konferansı" hazırlık çalışmaları yapılacaktır. Konferansın, dönem içinde etkinlik takviminin oluşturulamaması halinde, takip öden çalışma döneminin başında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.  

Özellikle uzun yıllar boyunca tekrarı yapılamamış veya bu dönem ilk defa gerçekleştirilecek aşağıdaki etkinliklerin Odamız ve mesleğimiz açısından anlamlı bir birikimi oluşturacağına inanıyoruz:

  • Geleceğin Teknolojileri ve Teknoloji Politikaları Konferansı

Dönem içerisinde "Geleceğin Teknolojileri ve Teknoloji Politikaları Konferansı" düzenlenerek hem genç meslektaşlarımızın mesleki ilgisini çekecek ve Oda-üye ilişkilerini iyileştirecek hem de mesleğimizin geleceğinin tartışıldığı geniş vizyonlu bir etkinlik camiamıza kazandırılacaktır.

  • EMO Nükleer Enerji Sempozyumu

Geçmişte olduğu gibi nükleer karşıtı mücadelede daha etkin bir rol üstlenmeye devam edilecek ve dönem içerisinde "Nükleer Enerji Sempozyumu" yapılacaktır.

  • Bitirme Projeleri Sergisi ve İlk Bildiriler Kongresi

EMO Genel Merkezi tarafından, "Bitirme Projeleri Sergisi ve İlk Bildiriler Konferansı" düzenlenecektir.

  • EMO Genç Öğrenci Kurultayı
  1. Dönem içerisinde, "EMO Öğrenci Kurultayı" düzenlenerek geleceğin Oda üyelerinin sorunlarına birlikte çözüm aranacak, örgütlenmeye dönük sistemli bir çaba içinde olunacaktır.
  • Ücretli Çalışanlar ve Mühendis İşsizliği Kurultayı

Üyelerimizin çok büyük bir kısmının ücretli çalışan emekçi mühendislerden oluştuğu bilinciyle, üyelerimizin grevli-toplu sözleşmeli sendika mücadelesine daha önceki dönemlerin üzerinde destek verilecektir. Bu çerçevede dönem içerisinde "Ücretli Çalışan ve Mühendis İşsizliği Kurultayı" yapılacaktır. Bu genel anlayış çerçevesinde Oda üyesi çalışanlarımızın sendikal örgütlenmeleri konusunda da gerekli adımlar atılacaktır. Ücretli çalışan meslektaşlarımızın, TMMOB`un belirlediği mühendislik asgari ücreti üstünden ücret almalarının, SGK primlerinin gerçek ücret üstünden ödenmelerinin takipçisi olunacaktır.

  • Kamu Çalışanı Mühendisler Kurultayı

Kamuda çalışan meslektaşlarımızın diğer kamu çalışanı kariyerlere göre yıllar içinde gelir seviyesinin değişimi ile özlük haklarındaki kayıpları, istihdam yöntemleri ve ihtiyaçlarını araştırmak ve iyileştirme için yapılacakları belirlemek üzere "Kamu Çalışanı Mühendisler Kurultayı" düzenlenecektir.

Planlanan etkinliklerde, kamusal faydayı ve mülkiyeti öne çıkaran EMO yaklaşımının vurgulanması, EMO adına yapılan açılış konuşmaları, panel konuşmaları ve sonuç bildirgelerinde bu noktanın vurgulanması hedeflenecektir. Kamusallık kavramının yakın tarihte yok edilen kamu üretimleri üzerinden değerlendirilmesi için panel/forum tarzı etkinlikler yapılacaktır.

Ayrıca şubelerimiz tarafından denk bütçesi Oda Yönetim Kurulu tarafından onaylanmak kaydıyla, meslek alanımızı veya toplumu yakından ilgilendiren konularda ilgilileri bir araya getirecek yerel etkinlikler yapılabilecektir.

Dönem içinde Oda ve Şubelerce yapılan etkinliklerin yanı sıra TMMOB`nin, diğer odaların, meslek alanımızdaki veya meslek alanımızı ilgilendiren konularda kamu kurum ve kuruluşların, emek ve meslek örgütlerinin, kamu yararı doğrultusunda çalışan sivil toplum örgütlerinin yaptıkları etkinliklere katılım ve destek sağlanacaktır.

Meslek alanlarımızı içeren birçok konudaki atölyelere, çalıştaylara, sempozyumlara, panellere katılım sağlanarak Odamız görüşleri aktarılacak, yapılan çalışmalardaki görüşler Oda`ya taşınarak kendi içimizde tartışılması sağlanacak ve güncel gelişmelerle ilgili ortak açıklamalar yapılacaktır.

2.1. ODA ÖRGÜTLÜLÜĞÜNÜ GELİŞTİRMEYE DÖNÜK DÜZENLEMELER

EMO`nun 70 yıllık tarihsel birikimiyle içselleştirdiği ve titizlikle korunması gereken Oda Merkezi`nin, şubelerin hukukuna, şubelerin de EMO hukukuna uyduğu demokratik merkeziyetçi yapı güçlendirilecektir. Yalnızca çoğunlukçu değil, çoğulcu ve demokratik bir yönetim anlayışını daha da geliştirerek hem üyelerimizin mesleklerini eşitlikçi koşullarda yapmasına olanak sağlayacak, hem de birikimi ve potansiyeli olan üyelerimizin çalışmalara katılımı desteklenecektir. Coğrafi ve maddi zorluklar nedeniyle EMO işleyişine katkı vermekte zorlanan birimlerin ve organların güncel teknolojiler üzerinden katkıları alınacaktır.

 

Komisyonlar: Oda komisyonlarımızı şubelerimizin önerileri doğrultusunda yeni bir anlayışla yeniden yapılandırarak komisyon çalışmalarının daha fazla katılımlı ve daha üretken bir yapı ve işleyişe kavuşması sağlanacaktır. Komisyon çalışmalarında meslek alanlarımızı yakından ilgilendiren konularda ve üyelerimizin mesleklerini icra ederken karşılaştıkları sorunlara yönelik ihtisas komisyonları kurularak hem güncel gelişmeler izlenecek, hem de çözüm yolları aranacaktır.

Üye Buluşmaları: Dönem içerisinde her şubemizde en az bir kere Oda Merkez Kurullarının da katılacağı üye buluşmaları düzenlenecektir. Bu buluşmalar ile üye ile Oda Yönetim Kurulu arasındaki iletişimi daha canlı hale getirip eleştirileri ve beklentileri karşılıklı olarak doğrudan almak hedeflenecektir.

EMO Danışma Kurulu: Danışma Kurulu aktif bir organ haline dönüştürülerek Ana Yönetmelikte tanımlandığı haliyle Oda Danışma Kurulu her yıl bir defa toplanacak ve Genel Kurul kararlarını ve dileklerini hayata geçirmek için Yönetim Kurulu`na tavsiye kararları oluşturacaktır.

EMO TV: Geçmiş dönemlerde oluşturulan EMO TV bu dönem içinde; daha işlevli, düzenli, meslek alanlarını ve toplumu ilgilendiren konularda dikkate alınan bir anlayışla yeniden kurgulanarak EMO ve TMMOB çalışmalarını üyelerimize, TMMOB Örgütlülüğüne ve topluma aktaracaktır.

Web Sayfaları: İnternet teknolojilerinin yaygınlaşmasının hemen ertesinde EMO`nun dünyaya açılan yüzü olarak üyelerimize ve topluma hızlı ve detaylı bilgiler aktarabildiğimiz, etkinliklerimizi duyurabildiğimiz Web sayfaları bu işlevini hala etkin biçimde yürütmektedir. Web sayfalarında daha fazla teknik etkinlik ve bilgi paylaşımı, sektör istatistikleri, güncel gelişmeler ve uygulamalar, meslek alanımızla ilgili haberler gibi konularda içerik zenginleştirmesi yapılacaktır.

Otomasyon Programı ve Network altyapısı: Odamız ihtiyaçlarını günümüz teknikleri ile daha iyi karşılayan, artan üye sayısına ve ihtiyaçlara cevap verebilecek bir otomasyon programına ihtiyaç olduğu bir süredir bilinmektedir. Bu doğrultuda yapılan ön çalışmalar 49. Dönem içinde sonuçlandırılacaktır. Diğer yandan, Oda Merkezi ve şubelerdeki bilişim ağı altyapısının aksayan tarafları da giderilecektir.

  1. Yıl Özel Sayısı: Odamızın kuruluşunun 70. Yılı olan 2024 Aralık ayında; 70 yıllık yolculuğumuzun kilometre taşları, önemli etkinlikler, değerlerimiz, örgütsel gelişim gibi konuların bir araya getirileceği Elektrik Mühendisliği Dergisi özel sayısı çıkarılacaktır. Çıkarılacak özel sayı, 70 yılın özeti şeklinde kurgulanacaktır.

Çevrimiçi Katalog, EMO Ansiklopedisi ve Sanal Müze: Dönem içinde Oda Web sayfası dışında bir veya birden fazla portal oluşturularak servisler üyelerimize ve meslek alanımızın ilgililerine sunulacaktır. Bu kapsamda:

  • Her 2 yılda bir güncellenecek çevrim içi sektör firmaları kataloğu ile meslek alanımızda faaliyet gösteren firmaların zengin bir listesi oluşturulacaktır. Katalog içinde firmalar, çalışma konularına göre gruplandırılacak, bunun dışında firma adı veya çalışma alanındaki anahtar sözcükler yardımıyla arama yapılabilecek ve firmalara görülme istatistiklerini veren özellikler bulundurulacaktır.
  • Elektrik, Elektronik ve Biyomedikal Mühendislikleri alanlarında sık kullanılan mesleki terimler, kavramlar sözcükler bir sürekli gelişen bir ansiklopedi gibi çevrimiçi olarak servise alınacaktır. Ansiklopedi içinde sözcük bazlı aramalar, aranma istatistikleri gibi temel özellikler bulunacaktır.
  • Geçmiş yıllarda hedeflenen ancak yapılamayan meslek alanımızda kullanılan sistemlerin ve cihazların görsellerinin bulunduğu ve kısa açıklamaların verildiği bir kısım olarak kurgulanacaktır.

Akademik Kamp: Daha önceki dönemlerde gerçekleştirilen ve Odamıza büyük bir prestij ve birikim katan "Akademik Kamp"lar düzenlenecektir.

Bölüm Başkanları Konseyi: Üniversitelerimizde EMO meslek disiplinlerini kapsayan eğitim veren bölümlerle ilişkilerimiz geliştirilecek ve bu bölümlerden sağlanacak katılımlarla "Bölüm Başkanları Konseyi" yeniden inşa edilecektir. 

EMO Bilimsel Dergi: EMO Bilimsel Dergi`nin uluslararası alan indekslerine girmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır.

2.2. HEDEFLENEN ÇALIŞMA KONULARI

Elektronik, biyomedikal, kontrol ve haberleşme alanlarının kapsamlı olarak tanımlanması, kamu nezdinde buna uygun yasa ve yönetmeliklerin çıkarılması ve bu mevzuatın uygulanması, bu alanlarda çalışan meslektaşlarımıza yeni iş alanları açılması için gerekli çalışmalar yapılacaktır. 

Üyelerimizin çok büyük bir kısmının ücretli çalışan emekçi mühendislerden oluştuğu bilinciyle, üyelerimizin grevli- toplu sözleşmeli sendika mücadelesine daha önceki dönemlerin üzerinde destek verecek, bu çerçevede dönemimiz içerisinde Oda üyesi çalışanlarımızın sendikal örgütlenmeleri konusunda da gerekli adımlar atılacaktır. Ücretli çalışan meslektaşlarımızın, TMMOB`nin belirlediği mühendislik asgari ücreti üstünden ücret almalarının, SGK primlerinin gerçek ücret üstünden ödenmeleri takip edilecektir. 

Toplumun her alanında, kadına yönelik, cinsiyet ayrımcılığının, mobbingin ve her türlü tacizin karşısında olunacaktır. Kadına yönelik pozitif ayrımcılık savunulacak, kadın meslektaşlarımızın çalışmasını kolaylaştıran kreş vb. uygulamaların yaygınlaştırılması için çaba gösterilecektir. İş yerlerinin, kadın mühendisleri ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi, işe alımlarda ve ücret uygulamalarında eşitliğin yerleşmesi için gereken politikaları üretilecektir. 

Emekli üyelerimizin genç meslektaşlarıyla birlikte dayanışma içinde olacağı ve her alanda birlikte mücadele edeceği bir ortam yaratılacaktır. Ağır geçim sıkıntısı içerisinde olan, sosyal ve ekonomik yaşamın dışına itilmeye çalışılan meslektaşlarımızla aktif bir dayanışma içerisinde bulunulacaktır.

Depremden etkilenen bölgelerdeki meslektaşlarımızla dayanışma içinde olmaya devam edilecek ve kentlerimizi, yaşam alanlarımızı "deprem dirençli" hale getirmek için mimarlık, mühendislik ve şehir plancılığının gelişmişlik düzeyine uygun bilimsel-teknik adımların atılması için sistemli bir çaba içine girilecektir.

Depremin temel sebeplerinden birisi kamusal bir hizmet olması gereken yapı denetimi sürecinin ranta açılmasıdır. Bu alanda çalışan meslektaşlarımızın ve alanın sorunları ve çözümleri için pek çok çalışma yapılmıştır fakat sorunlar artarak devam etmektedir. Gerek yapı denetim hizmetinin kamusallaştırılması gerekse bu alandaki meslektaşlarımızın sorunlarının giderilmesi için diğer paydaş meslek odaları ile ortaklaşarak çalışmalar yapılacaktır.

MİSEM eğitimlerini yeni ve gelişen meslek alanlarımızın ihtiyaçları ve güncel standartlar doğrultusunda yeniden düzenleyerek geliştirilecektir. MİSEM kapsamı genişletilerek yeni mezun üyelerimize, çalıştığı alan dışındaki alt disiplinlere ilgi duyan üyelerimize ve EMO Genç üyelerimize yönelik bilgilendirme sunumları ile daha geniş bir çerçevede teknik bilgi dağarcığı oluşturulacaktır.

Mesleki denetimin yaygınlaştırılması için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak çalışmalar gerçekleştirilecektir. Oda Merkezi`nde oluşturulacak teknik büro marifetiyle hem üyelerimizin ve birimlerimizin günlük sorunlarını giderecek, hem de şubelerimizin yeni seçilen yerel yönetimlerle ortak protokoller vasıtasıyla yapacakları iş birlikleri koordine edilecektir.

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (İSGÜM) ile 48. Dönem içerisinde yürütülen çalışmalar sonuçlandırılarak üyelerimizin EKİPNET sisteminden kaynaklı sorunlarının çözümü yönünde sonuç alıcı çalışmalar yapılacaktır.

Elektrik Tesisleri ve tesisatlarının deprem güvenliğinin tasarım ve uygulamasının güncel standartlar doğrultusunda yapılması için çalışmalar yürütülecektir.  Bu çerçevede, daha geniş bir anlayışla meslek alanlarımızı doğrudan veya yakından ilgilendiren konularda, mevcutlar gözden geçirilecek ve yeni standartlaşma çalışmaları başlatılacaktır.

Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu hizmetinin tüm ülkede eksiksiz yapılabilmesi için kamu kurumları ve dağıtım şirketleriyle sürekli bir çalışmayı sağlayacak; Elektrikli Araçlar Şarj İstasyonları, Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve İletişim Teknolojileri başta olmak üzere, meslektaşlarımız için yeni iş alanları yaratılması için yoğun bir çalışma yürütülecektir. 

  1. Dönemde altyapısı tamamlanan Oda Otomasyon Sisteminin yenilenmesi çalışmalarını sonuçlandırarak yeni teknolojilerle daha uyumlu ve üyeye daha hızlı ve verimli bir hizmet veren bir Oda yapısı inşa edilecektir. EMO hizmetlerini geliştirmek ve kolaylaştırmak için başta yapay zekâ olmak üzere tüm teknolojik gelişmeler kullanılacaktır.

Mevcut yönetmelikler gerek ulusal gerekse uluslararası standartları gözeterek güncellenecektir ve ihtiyaç halinde yeni yönetmelikler hazırlanacaktır. 

Kentlerimize, doğamıza, yaşamımıza yapılan sistematik saldırılara karşı halktan yana, kamudan yana çözümler üreten, mücadeleyi yükselten, meslek alanlarından doğru katkı koyan aktif bir yönetim anlayışı geliştirilecektir. 

Oda`nın mali yapısını, yenilenmesi gereken idari organizasyona uygun şekilde düzenleyerek, her türlü mali kararın şeffaf olması sağlanacaktır. Oda gelirleri, üye gelirleri, etkinlikler, eğitim ve organizasyonlar, mesleki denetim gelirleri ve kamusal işbirlikleri düzleminde yeniden tanımlanacaktır. 

Personel yapısı Oda`nın yeni dönemindeki ihtiyaçlarına uygun olarak yeniden düzenlenecektir.  Personel tercihlerinde görev tanımına tam uygunluk, liyakat ve iş disiplini esas alınacaktır. Bu çerçevede mümkün olan her birimde diğer odalarla mekânsal ve işgücü ortaklıkları yaratılmasının olanakları araştırılacaktır.

2.3. ODA YAYIN ÇALIŞMALARI

Odamızın temel yaklaşımı olan bilim ve tekniğin toplumun yararına sunulması anlayışından taviz verilmeksizin, üye, melek ve toplum yararına yayın faaliyetleri sürdürülecektir. Yayınlarımız, meslek alanlarımızda toplumsal faydanın ve refahın artmasına yönelik gelişen ve yeni teknolojilere önem verecektir.

  • Odamızın önemli bir yayın aracı olan Elektrik Mühendisliği Dergisi örgütçe içselleştirilmiş biçim ve ilkelerini koruyarak yayınlanmaya devam edecektir.
  • Odamızın 70. Kuruluş Yılı olan 2024 Aralık ayında, EMO`nun 70 yıllık yolculuğunu konu alan bir özel sayı çıkarılacaktır.
  • Kadın Bülteni geçmiş dönemlerdeki içerik ve anlayışla çıkarılmaya devam edecektir.
  • Bilimsel Dergi yayınları ilkeleri doğrultusunda yayınlanmaya devam edecektir.
  • Yapılacak olan dönemsel etkinlikler, etkinliğe özel basılı ve/veya elektronik yayınlar haline getirilecektir.
  • Dönem içinde yapılacak olan veya geçmiş dönemlerde yapılan panel/forum tartışmaları e-kitapçıklar haline getirilerek, tartışmaların daha geniş kitlelere ulaşması sağlanacaktır.

2.4. TMMOB ÖRGÜTLÜLÜĞÜ İLE İLİŞKİLER

Odamızın TMMOB örgütlülüğüne ve çalışmalarına katkıları her zaman olduğu gibi hem mali yükümlülükler hem de etkinlikler anlamında aksatılmadan sürdürülecektir. Danışma kurulları, dönemsel komisyonlar ve etkinlikler konusunda verilen görevler titizlikle yerine getirilecektir. TMMOB IKK Sekreterliği bulunan birimlerde, her dönem olduğu gibi çalışmalara katkı verilmeye devam edilecektir.

Her dönem TMMOB adına yapılan Enerji Sempozyumu 49. Dönemde de güncel gelişmeleri ve tartışmaları kapsayacak şekilde en geniş kurumsal katılım gözetilerek gerçekleştirilecek, kamu kurumları, akademi ve ilgili sektörel organizasyonlar davet edilecektir.

2.5. KAMU KURUM VE KURULUŞLARI İLE İLİŞKİLER

Kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olarak EMO`nun meslek alanına ve üyelerine yönelik çalışmalarındaki önemli bir yer tutan Enerji Bakanlığı, EPDK, EPİAŞ, Belediyeler, Merkezi ve Bölgesel Dağıtım Şirketleri gibi kamu kurumları ile var olan ilişkiler güçlendirilerek sürdürülecek, bu bağlamda güncel sorunların çözümlerine yönelik iş birlikleri için çaba harcanacaktır.

Bu çerçevede;

Odamızla ilgili konularda faaliyet gösteren kamu kurumları ve yerel yönetimlerin ilgili birimleri ile düzenli ziyaretler ve ortak çalışmaları ile üyelerimizin karşılaştığı veya topluma yansıması olan konularda çözümler üretilecektir.

Odamız tarafından gerçekleştirilecek etkinliklerde, kamu kurumlarının aktif katılımı ile etkinlik konularının en geniş taraflara ulaşması sağlanacaktır,

Oda görüşlerinin kamu kurumlarına aktarılması, kamu kurumlarındaki bakış açısı ve görüşlerin ilgili Oda komisyonlarında tartışılması ile ortaklaşılabilecek konular tespit edilerek iş birlikleri genişletilecektir.

Kamu kurumlarında çalışan veya emekli olmuş birikimli üyelerimizin deneyim ve birikimlerinin eğitimler yolu ile üyelerimize aktarılması sağlanacaktır.

Dönem içinde Odamız tarafından çeşitli konularda hazırlanacak yayınların, süreli yayınlarının, basın duyurularının Odamız meslek disiplininde yer alan ve TBMM`de milletvekili olarak görev yapan ve yerel yönetimlerde önemli görevlerde bulunan meslektaşlarımıza sürekli olarak gönderilmesi sağlanacaktır. Odamız tarafından oluşturulan yayın (mesleki, söyleşi, etkinlik, seminer vb.) ve Oda süreli yayınlarının TBMM Kütüphanesi`ne gönderilmesi, özellikle çalışma yapan milletvekili ve danışmanlarının kullanımına açılması sağlanacaktır.

2.6. DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTLERİ VE KURULUŞLAR İLE İLİŞKİLER

Meslek örgütü olduğu kadar demokratik bir yapı olarak, demokratik refleksi olan kitle örgütleri, toplumsal tabanı olan Nükleer Karşıtı Platform (NKP) gibi platformlar ve sendikalarla birlikte geçmiş dönemlerdeki birliktelikler ve ortak çalışmalar sürdürülecektir.

Toplumun genelini ilgilendiren konularda üyelerimizin ve toplumun genelinin faydasını gözeten çalışmaların içinde yer almaya devam edilecektir. Üyelerimizin büyük bir kısmını ilgilendiren diğer yandan kamu çalışanı, özel sektörde ücretli çalışan, işsiz, emekli, yapı denetçisi olarak çalışan vb. üyelerimizin de yaşam standartlarına ve iş yaşamlarına yönelik çalışmalar yapan sendikalar ve kitle örgütleri ile ortak çalışmalar yapılacaktır.

Meslek alanımızdaki kitle örgütleri ve sendikalarla birlikte, nükleer politikalarına karşı platformlarda, kamusal mal ve hizmet üretimini savunan oluşumlarda, savaş karşıtlığı bağlamında ortak çalışmalara katılarak üyelerimizin ve toplumun çıkarları en güçlü şekilde savunulacaktır. 

2.7. TEKNİK OFİS KAPSAMINDAKİ ÇALIŞMALAR

Meslek alanlarımızla ilgili konularda düzenlenmesi gereken teknik yönetmelikler uyumlu, uygulanabilir, bilim ve teknik esasları göz önüne alınarak güncellenecektir. Yönetmelik güncellemelerinde elektrik, elektronik ve biyomedikal mühendisliği ana ve alt disiplinlerine yönelik sorunların açıklığa kavuşturulması için çaba harcanacaktır.

Geçmiş dönemlerde "Enerji Birim Koordinatörlüğü" kapsamında yapılan çalışmaların yanı sıra, asansör ve elektromekanik taşıyıcılar, meslek alanımızı ilgilendiren konularda gelişmekte olan elektrikli araçlar ve şarj istasyonları gibi konular, meslek alanları ile ilgili yönetmelik konuları, yasalaşma sürecindeki konular da teknik müdürlük ofis çalışmaları çerçevesinde izlenecek ve gerekli aksiyonlar alınacaktır.

Diğer taraftan, sıklıkla gündeme gelen kuvvetli akım tesisleri, patlayıcı ortamlar, enerji kalitesi gibi konularda var olan çalışmalar güncel konuları da içine alacak şekilde genişletilerek sürdürülecektir. Yanı sıra; Yüksek Gerilim (YG) İşletme Sorumluluğu, Yapı Denetimi, Mesleki Denetim gibi güncelliğini yitirmeyen ancak sürekli olarak izlenmesi ve gerekli düzenlemelerin konunun ilgilisi kuruluşlarla iletişim içinde gündemleştirilmesi çalışmaları teknik ofis kapsamında ele alınacaktır.

Son zamanlarda kamuoyuna yansıyan ve özellikle kamu yurtlarında can kayıplarına yol açan asansör kazaları başta olmak üzere, Alçak Gerilim (AG) işletme sorumluluğu,  YG işletme sorumluğu, yapı denetimi, topraklama test ve ölçümleri, doğalgaz hatlarındaki test ve ölçümler, ışık ve gürültü kirliliği, elektrikli araç şarj istasyonları, yangın önleme, yangın alarm ve uyarı, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanma, tesisat uygulamaları, denetim ve kabul testleri, test ve devreye alma, güvenlik sistemleri, kartlı geçiş sistemleri, kamera ile izleme sistemleri, yapı elektronik sistemleri akıllı binalar, otomasyon sistemleri, haberleşme, biyomedikal cihaz ve sistemler gibi alanlarda mevcut durum ve aksaklıklar üzerinde çalışmalar yaparak sorunların giderilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar için çaba harcanacaktır.

Elektronik mühendisliğine ilişkin konular, her iki yılda bir üyeye şirin görünme duygusuyla genel kurul tartışmalarını meşgul eden bir konu olmaktan çıkartılacak ve en kapsayıcı ve bilimsel temele oturmuş çözüm konusunda çalışma yapılacaktır. Meslek alanlarımızla ilgili olarak resmi kurumlarca çıkarılan ve/veya değiştirilen yönetmelikler yakından izlenerek Oda görüşlerinin yansıtılması sağlanacaktır. Ayrıca, eksikliği hissedilen alanlara yönelik olarak gerekli iç tartışmalar yapılarak standartlaşma ve normlar konusunda uluslararası uygulamalar da göz önüne alınarak çalışmalar yapılacaktır.

Mesleki denetim uygulamalarının yeknesaklığa kavuşturulması ve yaygınlaştırılması için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yapılarak serbest çalışan üyelerimizin eşit koşullarda mesleklerini icra etmesi için çaba harcanacaktır. Oda Merkezi`nde oluşturacağımız teknik büro marifetiyle hem üyelerimizin ve birimlerimizin günlük sorunları giderilecek, hem de şubelerimizin yerel yönetimlerle ortak protokoller vasıtasıyla yapacakları iş birlikleri koordine edilecektir. Diğer yandan meslek alanımızı ilgilendiren yeni teknolojiler konusunda oda görüşü oluşturulması ve çıkacak yönetmeliklere oda görüşünün yansıtılması konusunda aktif rol ve konum alınacaktır.

2.8. ÜNİVERSİTELER İLE İLİŞKİLER

Meslek alanımıza bağlı bölümlerin bulunduğu üniversiteler öncelikli olmak üzere, bilimsel çalışma yapılan akademik kuruluşlar ile sempozyum, kongreler, akademik kamp gibi akademik etkinlikler ve eğitim çalışmalar yapılarak Oda-Üniversite iş birliği sürdürülmeye devam edilecektir. Akademik etkinliklerin hakem heyetleri her zaman olduğu gibi akademisyenler tarafından oluşturulacaktır.

Bir süredir yapılamayan meslek alanımızdaki üniversite bölümlerinin "Bölüm Başkanları Toplantıları" yeniden başlatılacak, her akademik etkinlikte farklı üniversitelerle düzenleme ve yürütme kurulları oluşturulacaktır. Dönem içinde yayınlanacak olan basılı ve sanal yayınlar üniversite kütüphaneleri ve ilgili bölümlerle paylaşılacak, "mühendislik eğitimi" konusunda sempozyum düzenlenmesi hedeflenecektir.  

2.10. MİSEM KAPSAMINDAKİ EĞİTİMLER VE DİĞER EĞİTİM ÇALIŞMALARI

MİSEM mevcut eğitim içerik ve konularının yanı sıra, yeni ve gelişen meslek alanlarının doğal ihtiyaçları, ülkemiz koşulları ve güncel standartlar doğrultusunda çeşitlendirilmesi zorunluluktur. MİSEM kapsamı genişletilerek yeni mezun üyelerimize, çalıştığı alan dışındaki alt disiplinlere ilgi duyan üyelerimize ve EMO Genç üyelerimize yönelik bilgilendirme sunumları ile daha geniş bir çerçevede teknik bilgi dağarcığı oluşturulacaktır.

Bu bağlamda, EMO merkezi ve şubeleri tarafından verilecek eğitimler hem tür hem de içerik olarak yeniden gözden geçirilecektir. Bu kapsamda;

  • MİSEM kapsamındaki eğitimler, geçmiş deneyimlerimiz ışığında gerekli düzenlemeler yapılarak EMO tarafından sürdürülecektir. Diğer Oda organlarının MİSEM kapsamında veya buna çok benzer konularda eğitim düzenlemesinin yerine, bu eğitimlerin MİSEM kapsamı ile karşılanması sağlanacaktır.
  • Şubeler tarafından üyelerin talebi doğrultusunda eğitimler verilebilmesi sağlanacak ancak eğitim ve eğitimci ücretleri bütün şubeler tarafından aynı şekilde uygulanacaktır. Bu tür eğitimler Oda Merkezi tarafından verilmeyecek sadece içerik ve ücretlendirmeler konusunda yeknesaklık sağlanması için gerekli önlemler alınacaktır.
  • Yeni gelişen teknolojiler, üyelerimizin veya mesleğe atılan yeni mezun üyelerimizin mesleki bilgilerini arttırıcı veya birikimini paylaşmak isteyen üyelerimiz tarafından ücretsiz eğitim ve sunumlar hem Oda Merkezi hem de şubeler tarafından verilecektir. Ancak bu tür eğitim ve sunumların listesinin (ve sunumcunun) genel ortak bir havuzda toplanması sağlanacaktır.

 

Dosyalar

(895 KB)



EMO TV’DE NÜKLEER ENERJİ VE COP29 DEĞERLENDİRİLDİ

28.11.2024
 


Çok Okunanlar


ELEKTRİKTE YENİ DÜZENLEME. OCAK AYINDA FATURALAR NASIL GELECEK? (HALKTV.COM.TR)

SMM VE MESLEKİ DENETİM ÇALIŞTAYI

HÜ ELEKTRİK VE ELEKTRONİK 50 YAŞINDA

13. ULUSAL ELECO BAŞLIYOR

EMO GİZLİ ZAMMI YARGIYA TAŞIDI

BPS VE İBK DÜZENLEME KURULU İLK TOPLANTISI YAPILDI

EMO TV’DE “EMEKLİ OL(AMA)MAK” TARTIŞILDI

PROF. DR. AYHAN ÇİLİNGİROĞLU VEFAT ETTİ

CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ TÜRELİ EMO’YU ZİYARET ETTİ

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: YANGIN ALGILAMA VE UYARI SİSTEMLERİ

Okunma Sayısı: 18


Tüm Yönetim Kurulu İçeriği

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.