MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ELEKTRIKLI ARACLARIN BIREYSEL SARJINDA YASAL DUZENLEME GEREKMEKTEDIR!


BASIN AÇIKLAMASI


 
Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu son günlerde hızla yaygınlaşan elektrikli araçların batarya dolum işlemlerinde kullanılan bireysel şarj istasyonlarının büyük bir güvenlik riski oluşturduğuna dikkat çeken bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 13.03.2025 tarihinde yayımlanan açıklama ile gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi ve denetimlerin uygulanması yönünde yetkililere çağrıda bulunuldu. Mühendislik hizmeti alınmadan kurulan bireysel şarj cihazlarının felakete davetiye çıkarttığına vurgu yapan açıklamanın tam metnine haberimizin devamından ulaşabilirsiniz.
 

 

 

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN BİREYSEL ŞARJINDA YASAL DÜZENLEME GEREKMEKTEDİR!


Otomotiv sektörüne hızlı bir giriş yapan elektrikli araçlar son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de trafiğe çıkmış ve sayıları her geçen gün artmaktadır. Elektrikli araç talebindeki bu hızlı artış batarya ve dolum problemlerini de beraberinde getirmektedir.


Bilindiği üzere elektrikli araçların batarya dolum (şarj) işlemi şarj istasyonlarında veya bireysel şarj cihazlarında olmak üzere iki türlü yapılmaktadır. Şarj istasyonları ticari olarak kurulmakta ve ülkemizde son 10 yılda yayımlanan yönetmelikler ile yasal çerçevesi belirlenmeye çalışılmaktadır.


Bireysel şarj cihazlarının tesis edilmesi ve kullanımı ise herhangi bir yasal düzenlemeye tabii değildir ve gerekli denetimden de uzaktır. Elektrikli araç sahipleri konutlarında tesis ettikleri bireysel şarj cihazları ile araçlarını şarj edebilmektedir.  Elektrikli araç batarya kapasiteleri, tek dolum ile gidilecek yolu arttırmak amacıyla yapılan yeni çalışmalar sayesinde artmaktadır.  Günümüzde elektrikli araç bataryaları ortalama olarak 70-80 kWh değerlerinde olup 100-120 kWh ve daha fazla batarya kapasitesine sahip elektrikli araçlar da vardır. Elektrikli araç batarya şarj süreleri kapasitelerine göre değişmekle birlikte, hızlı şarjda yarım saat ile bir saat, yavaş şarjda ise dört-beş saat sürmektedir. Özet olarak; elektrikli aracın şarj için elektrik şebekesine bağlandığı noktada, hızlı şarjda bir saat süresince 60-70 kWh, yavaş şarjda ise dört-beş saat süreyle saatte 15-20 kWh elektrik enerjisi çekilecektir. Bu miktarlar, konutlarda ortalama günlük elektrik tüketiminin yaklaşık 8-10 kWh olduğu dikkate alınarak değerlendirilmelidir.


Bireysel şarj cihazlarının güvenli bir şekilde kullanımı için mühendis uzmanlığına ve yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır!


Konutlarda elektrikli araçların batarya şarjı için bireysel şarj cihazı kullanımında birçok teknik konuya dikkat edilmesi ve tedbirler alınması gerekir. İster müstakil konutlarda olsun ister apartmanlarda olsun bireysel şarj cihazı kullanımı için öncelikle elektrik tesisatının yeterli olup olmadığı veya ne kadar fazladan güç çekilebileceği SMM(Serbest Müşavir Mühendis)  belgeli mühendisler tarafından belirlenmelidir. Mevcut bina ve şebeke elektrik tesisatının yeterliliği belirlendikten sonra, yine SMM belgeli mühendisler tarafından "tadilat projeleri" hazırlanıp ilgili mercilerce onaylanmalı ve onaylı projeye göre uygulama yapılmalıdır.


Son zamanlarda Odamıza başvurup, konuyla ilgili bilgi talep eden çok sayıda apartman ve site yönetimi bulunmaktadır. Özellikle büyük apartmanlarda ve sitelerde herhangi bir mühendislik hizmeti alınmadan tasarlanan elektrikli araç şarj işleminin bireysel şarj cihazlarıyla yapılması çok tehlikelidir. Bu tehlikeler sigortaların atması, tesisattaki cihaz ve bağlantı elemanlarının aşırı ısınması, bina ana besleme kablosunun ve diğer kabloların yanması gibi durumlarla ortaya çıkabilir ve felaketle sonuçlanabilecek yangınlara davetiye çıkarabilir.


EMO olarak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı`nı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nu, Elektrik Dağıtım Şirketlerini, Valilikleri, İtfaiye Daire Başkanlıklarını ve Müdürlüklerini uyarmak istiyoruz: Bu konuda en kısa zamanda gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı, uygulamalar sıkı denetimlere tabi tutulmalı ve periyodik kontrollerle olası güvenlik açıklarının önüne geçilmelidir. Bu vesileyle EMO olarak ilgili mevzuat çalışması süreçlerinde görev almaya hazır olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunarız.

Elektrik Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
13/03/2025



ODA BAŞKANI MAHİR ULUTAŞ, SON GÜNLERDE İSTANBUL`DA KALDIRIMLARDA YAŞANAN AKIMA KAPILMA OLAYLARINI NOW TV`YE DEĞERLENDİRDİ

25.02.2025
 


Çok Okunanlar


GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİNDE TOPRAKLAMA TESİSATI EĞİTİMİ GERÇEKLEŞECEK

AYDABİR`İN MART SAYISI YAYIMLANDI

YÜKSEK ELEKTRİK FATURASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR? (NEFES GAZETESİ, 23.02.2025)

YÜKSEK FATURALARA İTİRAZ EDİN (BİRGÜN GAZETESİ, 23.02.2025)

EMO TV: TOPRAKLAMA ÖLÇÜMÜ DENEYİMLERİ

ÜST YÖNETİCİLER GENÇLERLE BULUŞUYOR

ÇEVRİMİÇİ SEMİNER: ÇALIŞMA ALANLARININ AYDINLATMA TASARIMI

GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİNDE TOPRAKLAMA TESİSATI EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

ELEKTRİK FATURASI YÜKSEK GELENLERE ÇAĞRI! (YENİ MESAJ GAZETESİ, 23.02.2025)

ODA BAŞKANI MAHİR ULUTAŞ, SON GÜNLERDE İSTANBUL`DA KALDIRIMLARDA YAŞANAN AKIMA KAPILMA OLAYLARINI NOW TV`YE DEĞERLENDİRDİ

Okunma Sayısı: 16


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2025 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.