 |
Basına ve Kamuoyuna,
Hükümet, ülkenin altyapısını oluşturan kamu kurum ve kuruluşlarında deneyimli kadroları birer birer görevden alıyor.
58. Hükümet Türkiye'de yıllardır kamu yönetiminde yaşanan bir hastalığı yeniden yaymakta bir sakınca görmüyor. Son aylarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı'nda görev yapan çok sayıda yönetici görevden alındı. Görevden alınanlara baktığımızda çoğunun çalıştıkları kurumlardan yetişmiş, basamakları paraşütle değil birer birer çıkmış deneyimli kadrolar olduğunu görüyoruz. AKP hükümeti de, kendi yandaşı olmayanları görevden almakta ve yandaşlarını göreve getirmektedir. Görevden alınanların yerlerine yapılan bazı atamalar da kurum içerisinden değil, dışardan yapılmaktadır.
Yönetimlerin hiç değişmeyen bu hastalığı yüzünden kamu kurum kuruluşlarının içi boşaltılmaktadır. Kamu yönetiminde süreklilik esastır. Siyasetçiler ve hükümetler gelip geçicidir, oysa ülkenin binbir emek ve para harcayarak yetiştirdiği uzman kadroların kalıcı olması esastır. Her hükümet değişikliğinde yapılan bu görev değişiklikleri, tüm süslü laflara rağmen kamu kurum ve kuruluşlarını arpalık olarak görme zihniyetinin hala değişmediğini göstermektedir.
Teknik elemanların yoğun olduğu TEDAŞ, EÜAŞ, DSİ, EİEİ, Türk Telekom gibi kamu kuruluşlarında bir taraftan son 10 yıldır yeni eleman alımına gidilmezken, mevcut kadroların yaşadığı imkansızlıklar ile kendi uzmanlık alanlarında görev yapmalarının önüne engeller çıkartılmaktadır. Özellikle enerji ve iletişim tesislerinde deneyimli elemanların birer birer tasfiye edilmesi nedeniyle yaşanan ekonomik zarardan kimse bahsetmemektedir. Elektrikteki kayıp ve kaçakların yarattığı zararlardan sürekli sözedilmekte ancak eleman azlığı ve deneyimli kadroların tasfiyesi nedeniyle kamu kurum ve kuruluşlarında, tesislerde, santrallarda, trafolarda, iletim hatlarında oluşan zararların ne dereceye ulaştığı kimsenin aklına gelmemektedir. Birkaç yıl önce Afşin-Elbistan Termik Santralı'nda yaşanan, bakım hizmetlerinin özelleştirilmesi, eleman azlığı ve deneyimsizlik nedeniyle yaşanan arıza ve bunun ülkeye maliyeti derhal unutulmuştur.
Enerji ve iletişim alanında hizmet verecek kadroların yetişmesi kolay değildir. Üniversitelerden mezun olan mühendisler, ülkenin en önemli kuruluşlarında uzun yıllar boyunca çalışarak, eğitim görerek deneyim kazanmaktadırlar. Bu bilgi ve deneyimin gelecek kadrolara aktarılabilmesi, herhalde birkaç yılda bir yapılan kadro tasfiyeleriyle sağlanamaz.
Yolsuzluğa, görevini kötüye kullanmaya, kaynakları peşkeş çekmeye bulaşmadıkça, ülkenin altyapısını oluşturan en önemli iki kurumda yapılan bu kadro değişimi bile bile ülkeye zarar vermektir. Kamuda uzun yıllar aynı kurum içerisinde özveriyle çalışarak uzmanlaşan ve belirli görevlere gelmiş olan teknik kadroların herhangi bir gerekçe gösterilmeden veya haklarında bir soruşturma vs. olmadan görevden alınmaları Hükümetin iktidara gelirken verdiği sözlere ne derece sadık kaldığının da göstergesidir. AKP Hükümeti şeffaflaşmadan, kamunun bilgiye sahip olma hakkından, kamu idareciliğinin artık daha farklı yapılacağından ve meslek kuruluşlarıyla işbirliği yapmaktan sık sık bahsetmekteydi. Oysa bu yapılanlar, kamu yönetimine yapışmış bir hastalığın aynen tekrar edildiğinin çarpıcı bir göstergesidir.
Elektrik Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
7 Mart 2003
|
 |
|