MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

NÜKLEERDEN ÖNCE YERLİ KAYNAKLAR SEÇİLMELİ (FORUM DİPLOMATİK)


BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

EPDK Başkanı Günay, enerji çeşitlendirmesi açısından Türkiye için nükleer enerjinin gerekli olduğunu ancak, bundan önce yerli kaynakların kullanımına dayalı seçeneklerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kuru­mu (EPDK) Başkanı Yusuf Gü­nay, Türkiye'nin enerji çeşitlen­dirmesi açısından nükleer enerjinin gerekli olduğunu ancak bundan önce yerli kaynakların kullanımına dayalı seçeneklerin tercih edilmesi gerektiği­ni söyledi. Günay, Enerji Arenası top­lantısında yaptığı konuşmada, hükü­metin Sinop ya da Mersin'de kurmayı planladığı toplam kumlu gücü 5.000 MW olan üç nükleer santral projesine değinirken, şunları söyledi: "Bize göre ülkemizde nükleer enerji doğru bir yaklaşımdır ancak evvela ve ivedi olarak ülkemizin kısa vadeli enerji gerek­siniminin karşılanmasına yönelik yatı­rımlar yapılmalıdır. Nükleer santral ancak bundan sonraki aşamalar için uygulanır kılınmalıdır." Nükleer san­tralin ne büyüklükte, nerede ve hangi finansman modeli ile yapılacağınınçok iyi analiz edilmesi gerektiğini vurgulayan Günay, Türkiye'nin yerli kaynaklarının kullanımına atfen. "Eş zamanlı olarak özel sektör tarafından ülkemizin yerli kaynaklarının en etkin şekilde devreye alınması sağlanmalıdır" dedi. Elektrik ve doğalgaz sektör­lerinde kamunun ağırlığına son ver­mekte geç kalındığını ve bunun reka­bet arayan yatırımcıların yatırım iştah­larını azalttığını söyleyen Günay, "Re­kabetçi bir elektrik piyasasının işleyişi açısından önemli olan husus, nükleer santral kurma girişimlerinin, piyasayı rekabete açma çabalarına asla darbe vurmamasıdır" dedi.

Arz güvenliği tehlikesi

Türkiye'nin arz güvenliği tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çe­ken Günay, "Son aylarda özel sektör kuruluşlarının üretimlerini kısmaları ve yeni yatırımlardan vazgeçme eğilimleri de dikkate alındığında ülkemizde enerji arz güvenliği açısından öngörülenden daha önce sıkıntılı bir sürecin yaşanması muhtemeldir" dedi.Enerji sektörü ile ilgili kanunların 5 yıl önce çıkarılmış olmasına rağmen piyasanın serbestleşmesi açısından arzu edilen noktaya gelinmediğini söy­leyen Günay, Nisan ayı itibariyle EPDK'ya toplam 16,500 MW güce sahip yeni üretim tesisi lisans başvuruları yapıldığını ve bunların 7,000 MW'lık kısmına lisans verildiğini kaydetti ve şöyle devam etti:

"Ne talep artışının devam etmesi ne de lisans verilmesi bu yatırımların gerçekleşmesi için tek başına yeterli değildir. Rekabetçi piyasalarda lisans verilen tesislerin üretime geçmeleri lisans sahiplerinin piyasa koşullarını değerlendirmesine bağlıdır."

128 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç var

Hükümetin tartışmaya açtığı ve ilk kez 7 yıl olarak hazırlanan dokuzuncu kalkınma planına göre 2005-2020 yılları arasında Türkiye'nin toplam 128 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı bu­lunduğu ve bunun da 100 milyar dola­rının enerji yatırımlarından oluştuğu bildiriliyor. Bu yatırımlar için yerli kaynakların kullanılması durumunda kamunun elinde bulunan ve 20,000 MW'lık kurulu güç üretebilecek po­tansiyel devreye alınabilecek.

Türkiye'nin linyit potansiyeli 11.000 MW. taş kömürü potansiyeli 1.200 MW, jeotermal potansiyeli ise 2,000 MW düzeyinde bulunuyor ancak bunlardan sadece linyit potansiyelinin 2,300 MW'hk kısmı için özel sektöre üretim imkanı sağlanmış durumda.

(FORUM DİPLOMATİK, 28 NİSAN 2006)



ODA YONETIM KURULU BASKANI MAHIR ULUTAS YENICAG TV`DE EROL TOSUN`UN KONUGU OLDU

01.07.2025
 


Çok Okunanlar


TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ AKP`NİN ELEKTRİK ZAMMINI AYIPLU BULDU (TÜRKİYE`DE YENİ ÇAĞ GAZETESİ, 05.06.2025)

ELEKTRİKTE HAKSIZ ZAM HUKUKA TAKILDI (KARAR GAZETESİ, 05.06.2025)

ELEKTRIKLI ARAÇ SARJ ISTASYONLARI GUNCEL UYGULAMALAR PANELI DUZENLENDI

AYDABIR HAZIRAN SAYISI YAYINDA

ELEKTRİK ZAMMI AYIPLI BULUNDU İADE YOLU AÇILDI (ZONGULDAK YENİ ADIM GAZETESİ, 05.06.2025)

TURKIYE ELEKTRIK ENERJISI ISTATISTIKLERI MAYIS 2025 YAYIMLANDI

MANISA BUYUKSEHIR BELEDIYE BASKANI MIMAR FERDI ZEYREK`I KAYBETTIK

ODA YONETIM KURULU BASKANI ULUTAS 25. SAAT PROGRAMINA KATILDI

ELEKTRIK MUHENDISLERI ODASI BASIN ACIKLAMASI: KAMU DENETIMI BITIYOR, DOGA SERMAYEYE TESLIM; ENERJI BAHANESIYLE “SUPER” TALAN

EMO TV:ITU`DE YASADIKLARIM

Okunma Sayısı: 836


Tüm Basından Seçtiklerimiz

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2025 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.