MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 GAZİANTEP ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ADIYAMAN   GAZİANTEP   KAHRAMANMARAŞ   KİLİS 
 

 
FORMLAR
 
ŞUBEMİZ ÜYELERİNE FİRMALAR TARAFINDAN YAPILAN İNDİRİMLER VE SÖZLEŞMELER
 

EMO Gaziantep Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 7

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ ENERJİ FORUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ



 

İkinci Güneydoğu Anadolu Bölgesi Enerji Forumu, 28-29 Mayıs 2007 tarihinde Gaziantep Üniversitesinde gerçekleştirildi. Forum kapsamında "Enerji Potansiyeli, Kaynakların Değerlendirilmesi, Enerji Politikaları", "Enerji İletim-Dağıtım-Tüketim Sorunları ve Çözüm Önerileri" başlıklı iki oturum gerçekleştirildi. "Zeugma" adlı belgeselin gösterimi ile başlayan forumda "Sosyoekonomik Yapının Enerji Kullanımına Yansımaları ve Sektörel Sorunlar" konulu bir de panel gerçekleştirildi.
 

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi ve Gaziantep Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen Güneydoğu Anadolu Bölgesi Enerji Forumu açılış konuşmaları EMO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler, EMO Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Arif Nacaroğlu, Gaziantep Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülay Tohumoğlu, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Hakkı Özsabuncuoğlu ve Adana Milletvekili Tacidar Seyhan tarafından yapıldı.

Yüzyılın Açmazı "Enerji"
EMO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler bu dönem içerisinde gerçekleştirilen enerji forumlarının amacının 22-23-24 Ekim 2007 tarihinde düzenlenecek VI. Enerji Sempozyumu‘nu zenginleştirmek olduğunu belirterek, sözlerine başladı.

Fosil kaynaklarının tükenmesinin enerji fiyatlarının artıracağını kaydeden Ulusaler, "İçinde bulunduğumuz yüzyılı biz enerjide geçiş yüzyılı olarak değerlendiriyoruz. Bu çağ, bilgi çağı olarak anılıyor ama bilgi çağından öte enerjide geçiş çağı olacak. Bu çağa enerjinin damgasını vurması kaçınılmaz olacak" dedi.

Gelecekte de rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygın olmamasından kaynaklı pahalı olacağını ifade eden Ulusaler şöyle devam etti:

"Yeni kaynaklar da bulunsa, enerji konusunda bir arz sıkıntısı yaşanacak. Tükenme eğilimine bağlı olarak petrol ve doğal gaz fiyatları yükselecek. Bu tahmin, yalnızca bizim değil, Dünya Enerji Ajansının ve Avrupa Birliğinin de tahmini, öngörüsü. Öngörüye göre petrol 2030‘lu yıllarda 110 dolarlar seviyesinde olacak ve yükselmeye devam edecek. Petrol yanında doğal gaz fiyatları da yükselecek. Türkiye de bu öngörüyü dikkate almalı. Türkiye, kendi politikalarını hayata geçirmeli, bunun alt yapısını hazırlamalı. Çünkü enerji fiyatlarındaki artış, içinde bulunduğumuz yüzyılın açmazı olacak, bu açmaz, beraberinde enerji savaşlarını getirecek. Bunun ipuçlarını da zaten hemen komşumuzdaki işgalle ve İran‘ı tehdit eğilimleriyle görüyoruz."

"Partilerin enerji politikalarını da göz önünde bulundurun" 
Türkiye‘de siyasi karar vericilerin IMF ve Dünya Bankası gibi yapılanmaların istemlerinin dışına çıkamadığını kaydeden Ulusaler, enerji alanında ülke öz kaynaklarını kullanmayan, piyasalaştırma ve özelleştirmeleri savunan, nükleer santraller gibi dışa bağımlılığı artıran enerji politikalarını destekleyen partilere oy verilmemesi konusunda çağrıda bulunacaklarını kaydetti.

"Üretim Tehdit Altında"
Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Hakkı Özabuncuoğlu ise, Forum‘un Üniversite ve EMO‘nun işbirliği ile düzenlenmesinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Temiz enerji kaynaklarının kullanılmasına ve bu alana yönelime vurgu yapan Özsabuncuoğlu, enerjide dışa bağımlılığında azaltılması gerektiğine de dikkat çekti. GSMH‘nın yüzde 75‘inin ithal edilen enerjiye harcandığını kaydeden Özsabuncuoğlu, dışa bağımlılık nedeniyle enerji üretiminin tehdit altında olduğunu belirtti.

Nacaroğlu, Zengin Su Kaynaklarına Dikkat Çekti
EMO Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Arif Nacaroğlu açılış konuşmasında,   Güneydoğu Anadolu Bölgesi Enerji Forumu‘nun ilkinin 2005 yılında Diyarbakır‘da gerçekleştirildiğini kaydetti. Ülkemizin önemli su kaynaklarına sahip olmasına rağmen enerji arz sıkıntısı yaşandığına işaret eden Nacaroğlu, enerji alanında kontrolü ele geçirmek için emperyalist ülkelerin yoksul ülkelere savaş açtığına dikkat çekti. Nacaroğlu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Enerji Forumu‘nda elektrik iletim ve dağıtımının, üretici ile tüketici açısından çok yönlü irdeleneceği kaydetti.

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Gülay Tohumoğlu ise açılış konuşmasında, iklim değişikliği ve sanayinin gelişmesinin enerji tüketimin artırdığını belirtti. Nükleer enerjinin alternatif olarak gösterilmeye çalışılmasını eleştiren Tohumoğlu, "Doğru alternatifler bilimsel olarak araştırılmalıdır. Bölüm olarak misyonumuz, teknik donanımı sağlamanın yanı sıra bilimselliği öne çıkaran, kamuoyunu doğru kullanıma teşvik eden, ülke sorunlarına duyarlı ve çözüme yönelik katkı sunarak, kendini sürekli geliştiren, daha bilinçli mezunlar vermektir" dedi.

"Gecekondu Barajlar"
Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, açılış konuşmasında, enerjinin birincil bir sorun olduğunu kaydederek, bu yüzyılın su yüzyılı olarak nitelendirilebileceğini ve enerjinin ülkelerin ekonomilerini belirleyen en önemli faktör haline geldiğini belirtti.

HES‘lere kamu yatırımının kesildiğini ve özel sektöre devredildiğini aktaran Seyhan, özel sektörün projeleri gerçekleştirme oranının yüzde 5 olduğunu belirtti. Yüksek fiyatlarla alım garantisi verilmesine rağmen yatırımların gerçekleşmediğine dikkat çeken Sayhan, enerji alanının kontrolünün kimde bulunduğunun da belirsiz olduğunu ve güvensiz bir ortam oluştuğunu kaydetti. Kamuyu dışlayan bir enerji politikası oluşturulamayacağına vurgu yapan Seyhan, yakın günlerde "gecekondu barajlar" inşaa edileceğini iddia etti.

Kısa vadede elektrik arz güvenliği tehdidinin söz konusu olacağını söyleyen Seyhan, nükleer santrallerin alternatif olarak gösterilmeye çalışıldığını belirterek şöyle dedi:

" Nükleeri alternatif olarak gösteriyorlar, buda kısa vadede doğalgaz yatırımı hedeflendiğini gösteriyor" Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer‘in 3 maddesini veto ederek TBMM‘ye geri gönderdiği nükleer güç santraları kurulmasına ilişkin yasayı eleştiren Seyhan, "Yasada yatırım ve finansman modelinin belirsizdir. Böyle tercüme bir metni halkın önüne getirmek son derece ayıp. Yerli kaynakları rehabilite etmeden, ithal enerji oranını geri çekmeden, nükleer santral kurma istemi, siyasi bir tercihtir" diye konuştu.

Ulutaş, "DUY haksız kazanca yol açıyor"
Açılış konuşmalarının ardından EMO Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Ulutaş, "Türkiye‘de Elektrik Enerjisi Alanındaki Yapısal Dönüşümler" başlıklı çağrılı bildirisini sundu. Enerjinin kamu eliyle yürütülmesi gereken bir hizmet olduğunu vurgulayan Ulutaş, enerjinin doğal tekel özelliklerine dikkat çekti. Avrupa Birliği ülkelerinde enerji şirketlerinin tekelleşmesinin soruşturma konusu olduğunu kaydeden Ulutaş, enerji piyasasının Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği‘nden nasıl etkileneceğini anlattı. Yönetmelik hakkında ciddi endişelerin bulunduğunu ifade eden Ulutaş, "Sistem manipülasyona ve haksız kazanca çok açıktır. Aralık 2006 ayında anlık sistem marjinal fiyatının aşırı yükselmesi sonucunda kamuya bir gün ve hatta bir saat içinde yüklenen maliyet milyon dolar mertebesindedir" diye konuştu.

 Foruma ilşkin ayrıntılı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

 

 

Bağlantılar

www.emo.org.tr/etkinlikler/enerjiforum/
 


GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2021 TAMAMLANDI

06.12.2021
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 2314


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.