|
AKP hükümetleri döneminde yaşanan yoğun kadrolaşma hareketleri, teknik açıdan da kurumları zafiyete uğratan bir içeriğe bürünmüştür. Türkiye Elektrik İletim A.Ş’de (TEİAŞ) kamu hizmetinin gereği gibi yürütülebilmesi için zorunlu olan ve yıllardır titizlikle uyulan, “teknik kadrolara mühendislerin getirilmesi” ilkesi, mevcut iktidar döneminde siyasi kadrolaşma uğruna bozulmuştur. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından açılan davada, TEİAŞ Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nin, teknik görevlere mühendis olmayan personeli atamaya yönelik düzenlemesinin hukuka aykırı olduğu saptanarak, yürütmesi durdurulmuştur. Konuya ilişkin Elektrik Mühendisleri Odası 40. Dönem Yönetim Kurulu tarafından yapılan basın açıklamasının tamamına yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
AKP hükümetleri döneminde yaşanan yoğun kadrolaşma hareketleri, teknik açıdan da kurumları zafiyete uğratan bir içeriğe bürünmüştür. Türkiye Elektrik İletim A.Ş‘de (TEİAŞ) kamu hizmetinin gereği gibi yürütülebilmesi için zorunlu olan ve yıllardır titizlikle uyulan, "teknik kadrolara mühendislerin getirilmesi" ilkesi, mevcut iktidar döneminde siyasi kadrolaşma uğruna bozulmuştur. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından açılan davada, TEİAŞ Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği‘nin, teknik görevlere mühendis olmayan personeli atamaya yönelik düzenlemesinin hukuka aykırı olduğu saptanarak, yürütmesi durdurulmuştur.
Resmi Gazete‘de 15 Eylül 2005 tarihinde yayımlanan TEİAŞ Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği‘nin; öğrenim durumunu gözetmeyerek, mühendis olmayanların teknik görevlere atanmasına olanak sağlayan, kariyer ve liyakat sistemine aykırı düzenlemesinin yürütmesi durduruldu. Danıştay 5. Dairesi‘nin aldığı yürütmeyi durdurma kararıyla, teknik bir sorumluluk içeren TEİAŞ İşletme Grup Müdür Yardımcılığı görevine mühendisler dışında personelin atanmasının önüne geçilmiş oldu.
Danıştay kararında, davalı idarenin daha önce dikkate aldığı kariyer ve liyakat koşullarından neden vazgeçtiğini, "kamu yararı ve hizmet gerekleri açısından somut ve hukuken geçerli şekilde açıklayamadığına" dikkat çekildi. Ayrıca kamu kurumlarındaki atamalara ilişkin genel yönetmelikle idarelere verilen düzenleme yetkisinin, "kamu yararı ve hizmet gerekleri ile kariyer ve liyakat ilkeleri göz önünde bulundurularak kullanılması gerektiğinde kuşkuya yer bulunmadığı" vurgusu yapıldı.
Kararda hukuka aykırılık saptaması şöyle ortaya konuldu:
"...sözü edilen kadrolara atanmak için, atanılacak kadronun ‘teknik‘ veya ‘idari‘ bir nitelik içerip içermediği de göz önünde bulundurulmak suretiyle, ‘ilgili personelin, atanacağı kadroya uygun 4 yıllık yükseköğrenimi bitirmiş olması ve ayrıca, belli mesleki aşamalardan geçmiş olması‘ koşullarının aranması da, 657 sayılı Yasa ile getirilen kariyer ve liyakat sisteminin gereğidir. Aksi yöndeki bir yaklaşım, kamu yararının sağlanmasına, hizmetin gereklerinin yerine getirilmesine ve ayrıca, hizmetin, görevin gerektirdiği yüksek öğrenimden mezun olan, her kademede görev yapan, belli mesleki birikime sahip personel tarafından yürütülmesi esasını öngören ve yukarıda sözü edilen ilkelere aykırı bir uygulamaya yol açabilecektir."
EMO tarafından açılan davada yönetmeliğe ilişkin yürütmeyi durdurma talebiyle birlikte Batman‘da 16. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdür Yardımcılığı‘na 2 yıllık yüksek okul mezunu bir çalışanın atanmasına ilişkin işlemin yürütmesinin durdurulması talebi de kabul edildi. Danıştay, yönetmeliğin ilgili maddesine ilişkin yürütmeyi durdurma kararıyla söz konusu atama işleminin hukuki dayanaktan yoksun kaldığını belirtirken, ayrıca şu saptamaya yer verdi:
"...anılan İşletme Grup Müdürlüğü‘ne bağlı Eğitim ve İş Güvenliği Şefliği‘nde sözleşmeli Teknik Şef olarak görev yapan ilgilinin; bu Grup Müdürlüğü‘nde Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği‘ne uygun olarak görev yapan elektrik mühendislerinin amiri konumundaki bir göreve atanmasında, kariyer ve liyakat ilkelerine de uyarlık bulunmadığını ve anılan işlemin bu yönden de hukuka aykırı olduğunu ayrıca vurgulamak gerekir."
Batman, bu hukuk dışı uygulamanın tek örneği değildir. Kadrolaşma anlayışı içerisinde kariyer ve liyakat sistemine aykırı uygulamalar yürütülmektedir. Enerji Bakanlığı‘nı kamu kurumlarını kötürümleştiren bu tür hukuk dışı uygulamalardan vazgeçmeye çağırıyoruz. ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI 40. DÖNEM YÖNETİM KURULU 26.02.2008
|
|
|
Çok Okunanlar |
|
|
|