MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 GAZİANTEP ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ADIYAMAN   GAZİANTEP   KAHRAMANMARAŞ   KİLİS 
 

 
FORMLAR
 
ŞUBEMİZ ÜYELERİNE FİRMALAR TARAFINDAN YAPILAN İNDİRİMLER VE SÖZLEŞMELER
 

EMO Gaziantep Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 7

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

ŞUBEMİZİN MİLLETVEKİLLERİNE GÖNDERMİŞ OLDUĞU FEN ADAMLARININ YETKİLERİ KONUSUNDAKİ GÖRÜŞ


Sayın Milletvekilimiz,

Konu: Fen Adamları Hakkında Görüş.

 

Elektrik ile İlgili Fen Adamlarının Yetki, Görev ve Sorumlulukları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı hakkındaki "Gaziantep Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim kurulu ve Serbest Müşavir Mühendis komisyonunun hazırladığı rapor ve  görüşleri aşağıdadır.

Yapılmak istenen değişiklik

a.  Fen adamlarının elektrik iç tesisi yapım işlerinde güç sınırı birinci grup için 10 kat, ikinci grup için 8 kat ve üçüncü grup için 13 kat yükseltilmektedir.

b. Özellikle 2. ve 3. sınıf Fen adamlarının aldıkları eğitim göz önünde bulundurulduğunda, yetkilerinin bu denli artırılmaları doğru olmadığı gibi ayrıca kendi yaptıkları proje ve kontrol uygulamalarını kontrol edebilme yetkisi (TUS) alması değişik mahkeme kararları ile de teyit edildiği gibi uygun olmayıp yetki gaspı söz konusu olacaktır.

c . Diğer meslek kollarında fen adamlarına verilmeyen proje ve TUS yetkisi gerektiğinde ileri teknoloji bilgisi gerektiren Elektrik ve Elektronik uygulamalarında  elektrik ile ilgili fen adamlarına verilmesi anlaşılır bir uygulama değildir

d. Meslek içi bir takım eğitimleri (MİSEM kapsamında verilen işletme sorumluluğu, topraklama ve asansör sertifikaları) almayan bir mühendise günümüzde TUS ve SMM yetkisi verilmezken, böyle bir eğitimi almayı bırakın, bu tür eğitimi alabilmek için gerekli olan lisans eğitimine sahip olmayan fen adamlarına yetki ve sorumluluk verilmesi uygun değildir. Bırakın yetki ve sorumlulukların 10 kata kadar arttırılması, kanaatimizce mevcut yetkilerin ve sorumlulukların verilmesi de uygun değildir.

e.  Bu değişiklik önerisi aynı zamanda zaten var olan yetki karmaşasını daha da arttıracak ve durumu mühendisler aleyhine çevirecektir. Yönetmelikte fen adamları lehine yapılan bu değişiklikler ile zaten iş alanı yeterli olmayan lisans eğitimi almış mühendislerin faaliyet alanını iyice daraltacaktır.

f. EMO tarafından üyelerine SMM ve TUS yetkileri verilmesinde, bir takım özel şartlar arandığı, lisans programlarında zorunlu derslerin alınması ve EMO tarafından düzenlenen meslek içi  kurslara katılma zorunluluğu vardır. Mühendisler için durum böyle iken, fen adamlarına herhangi bir şart aranmaksızın yetki verilmektedir. Bu durum en az 4 yıl okuyan mühendisler için haksız bir rekabet ortamına yol açacaktır. Dolayısı ile yükseltilmesi gereken sosyal ve teknik kalite düşecektir.

g. AB üyelik sürecinde Yetkin Mühendislik kavramı bir çok platformda gündeme gelmekte iken, plan-proje ve TUS yetkilendirmesinde fen adamlarına bu denli siyasi rant amaçlı yetki verilmesi bir çelişki oluşturmaktadır.

Sonuç olarak; ara eleman olarak bilinen tekniker, teknisyen gibi elemanların asıl çalışma alanı sahada, şantiyede, uygulamaya yönelik olması gerekirken, bu elemanların mühendis gibi proje yapan eleman haline getirilmesi çok yanlış bir uygulamadır.  Günümüzde Mühendislerin sahaya ve üretime yönlendirildiği bir ortamda ve artan ara eleman ihtiyacı varken, fen adamlarının da sahadan büroya yönlendirilmesine yol açabilecek bu uygulama ülkemiz iş gücü açısından hem bir kayıp hem de üretim zafiyetine yol açabilecektir. 

Yapılmak istenen bu değişikliğin yanlış olduğu, üstelik mevcut uygulamanın bile mühendisler aleyhine olduğu görüşündeyiz. Mühendis ile tekniker/teknisyen ayrımının daha iyi ve net olması gerekirken bu iki meslek grubunun yetki ve sorumluluk alanlarının birbirine içine girdirilmesi ileride karmaşa, yanlış ve haksız uygulamalara yol açacaktır. Mevcut düzenlemenin ileriki yıllarda fen adamları lehine daha başka değişikliklere temel teşkil edeceği anlaşılmaktadır. Korkulan odur ki, gitgide mühendis ile fen adamı arasında fark bırakılmayacaktır.

Bu konuda gerekli hassasiyet ve desteğinizi bekler,

Saygılarımızı sunarız.

 

Yönetim Kurulu a.

Prof.Dr.M. Kemal KIYMIK

Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2021 TAMAMLANDI

06.12.2021
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 2352


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.