MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 DENİZLİ ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 DENİZLİ   MUĞLA   UŞAK 
 

 
YEKSEM BANNER
 

EMO Denizli Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 13

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YETKİN MÜHENDİSLİK PANELİ SONUÇ BİLDİRGESİ


DUYURU

 
Sekreteryasını İstanbul Şubesinin üstlendiği “Yetkin/Yetkili/Uzman Mühendislik Kavram ve Uygulamaları Kurultayı” kapsamında şubemizde “Kurultaya Giderken Denizli Şube Etkinliği”, Pamukkale Üniversitesinde yaklaşık 60 kişilik bir katılımla yapıldı. Açılışı Denizli Şube Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Kaya´nın yaptığı panelde paneli Denizli Şube Yönetim Kurulu Saymanı Önder Özdipçiner yönetti. Konuşmacılar Orhan Örücü, Ramazan Pektaş, Seyit Ali Gürsoy ve Kurtuluş Kaya idi.
 

Üniversitelerin akreditasyonu ile konuşmasına başlayan Sayın Orhan Örücü, Yetkin Mühendisliğin EMO´nun gündeminde yer almadığını, onun yerine meslek içi eğitim ve belgelendirmenin varlığından bahsetti. EMO üyelerinin işlerini yapabilmelerini sağlaması amacıyla isteyen üyesini yetkilendirdiğini belirten Örücü, YÖK´ün iş alanlarındaki kısıtlamayı önlemesi amacıyla diplomalardan mühendislik-mimarlık unvanını kaldırmasının TMMOB açısından bir değişim yaratmadığını da belirtti. Akademik eğitimdeki bozuşma ve çok sayıda açılan üniversitelerin programları arasındaki dengesizlik konularına da değinen Örücü, EMO´nun mühendislik alanında yapılan işin nitelikli olması için yapılan belgelendirmenin, ilgili kişinin işi yapabilirliğini üçüncü kişilere duyurulması olarak açıkladı. Belgenin geçerliliği için sınavında şart olduğunu belirten Örücü, EMO daki eğitimlerin ücretli olduğunu, ücretin masrafları karşılama düzeyinde tutulduğunu ifade ettikten sonra 2006-2008 yıllarında gerçekleşen bütçede gelirin 350 milyar, giderin 500 milyar olduğunu söyleyerek aradaki 150 milyar farkın EMO tarafından karşılandığını söyledi.Birçok kurum ve kuruluşta  TMMOB´nin temsil edildiğini de söyleyen Örücü, ülkemizde yabancı mühendislerin çalışma koşullarını zorlaştırma adına bir direnç olarak betimlediği belgelendirmenin GATS sürecine bir engel olarak algılanması gerektiğini belirtti.

 

Mühendislik ve Yetkin Mühendislik tanımını yaparak konuşmasına başlayan Sayın Ramazan Pektaş, Yetkin Mühendisliğin dünyadaki yer alış tartışmalarından örnekler verdi. Eğitim sisteminin eksikliklerini ve aksaklıklarını kapatmak için yetkin/yetkili ve benzer belgelendirmelerin kullanılmamasını vurgulayan Pektaş, TMMOB tarihindeki tartışmaların sürecini anlattı. TMMOB Mimarlık Mühendislik Kurultayı‘nda alınan kararlardan birisinin, Odaların üniversite eğitimlerinin yerine geçecek bir eğitim vermemeleri gerektiğinin kabul edildiğini belirten Pektaş, Mühendisin bilimsel muhalif, kuşkucu, sorgulayan, araştırmacı ve yaratıcı özelliklerinin olmasının zorunlu olduğunu ancak deneyimli olmasının zorunlu olmadığı düşüncesinde olduğunu söyledi. Yetkin Mühendisliğin değişik adlar altında uygulamaya sokulmak istendiğini belirten Pektaş, yalnızca ucuz işgücü sömürüsü değil aynı zamanda eğitim sisteminin eksikliklerini meşrulaştırmanın önünün açmak anlamına geldiğini de söyledi. Meslek odalarının mesleki yönetmelikler çıkarabileceğini ama üyeleri ayrıştırıcı  belge veremeyeceğini söyleyerek konuşmasını tamamladı.

 

Sürecin kapitalizmin bir süreci olduğunu söyleyen Seyit Ali Gürsoy, belgelendirme ve stajyer mühendisliğe karşılık gelmeyen eksik eğitimlerin Oda olarak tamamlanması gerektiğini vurguladı. GATS ve AB sürecini aktaran Gürsoy, bu yasaların GATS sürecinden başka bir şey olmadığını ifade ederek paralı eğitime hayır derken paralı Meslek İçi Eğitim‘den ve paralı belgeden bahsetmek tutarsızlıktan başka bir anlama gelmez diyerek  konuşmasını bitirdi.

 

 

Konu bağlamında "ne konuşulduğunu, tarihçesini ve salon dışında ne olduğunun" sorularına yanıt arayarak süreci anlamanın önemine vurgu yapan Kurtuluş Kaya, yetkin, yetkili, uzman, profesyonel mühendislik kavramları ile mühendislik eğitimi sonrası mühendisliğin icra edilebilirliğinin üzerinde durdu. Kaya, yetkin mühendislik konusunun politik bir tartışma olduğunu, tasarı ile mühendisler arasında kastlaşma yaratılacağını ve yeni mühendislerin ucuz işgücü olarak değerlendirileceğini belirtti.

 



BÜLENT PALA İLE TÜRKİYE`NİN ENERJİ GÜNDEMİ

21.03.2022
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 2368


Tüm Duyurular

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.