MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ADANA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ADANA   HATAY   OSMANİYE 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
YALNIZ DEĞİLSİN

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

AYDINLATMAYA 6 AY GECİKMELİ YÖNETMELİK


 
AKP Hükümeti’nin 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'na geçen yıl eklediği geçici madde ile genel kamu aydınlatma bedeli 2009 yılı başından itibaren Hazine tarafından karşılanmaya başlandı. Dağıtım özelleştirmelerine yönelik olarak şirketleri aydınlatma yükünden kurtaran bu düzenleme 2015 yılına kadar geçerli olacak. Bu kapsamda farklı kamu kurumlarının aydınlatma yükümlülüklerini belirleyen, aydınlatma standartları ve ödenecek bedellere ilişkin düzenlemeler yapan Aydınlatma Yönetmeliği yayımlandı.
 

Aydınlatma Yönetmeliği 6 ay gecikmeyle 10 Temmuz 2009 tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanabildi. Buna rağmen yönetmeliğin yürürlük tarihi 1 Ocak 2009 olarak belirlendi. Düzenlemeye göre dağıtım şirketleri, otoyollar hariç olmak üzere kamunun genel kullanımına yönelik meydan, bulvar, cadde ve sokak aydınlatmasına ilişkin tesis ve işletme sorumlusu gösterilirken, bu aydınlatma hizmeti karşılığı Hazine‘den tahsilat yapacaklar. Organize sanayi bölgelerinin aydınlatması organize sanayi bölgesi tüzel kişiliğine bırakılırken; park, bahçe, tarihi yerler ve ören yerleri gibi halka açık alanlar ile reklam amaçlı panolara ilişkin aydınlatmalardan ve bunun bedelinden belediyeler ve il özel idareleri sorumlu tutuluyor. Trafik sinyalizasyon için tüketilen elektriğin bedeli de belediyeler ve il özel idarelerinden karşılanacak. Güvenlik amaçlı sınır aydınlatmaları İçişleri Bakanlığı, ibadet yerleri aydınlatmaları Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tesis edilip, işletilecek. Dağıtım şirketleri bu kurumlara ölçüm yaparak fatura kesip tahsilat yapacak. Bu aydınlatma bedeli ölçüm ve aydınlatma değerlerine ilişkin denetim yetkisi de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu‘na verildi. Ancak 2015 yılına kadar genel kamu aydınlatması yükünü üstlenen Hazine‘nin de gerekli görmesi durumunda aydınlatma giderlerinin tespitine yönelik bu tarihe kadar denetim yapabilmesine olanak tanındı.

Yönetmeliğe göre kamunun genel kullanımına yönelik aydınlatmalar "TS EN 13201-1 Yol Aydınlatması Bölüm 1: Aydınlatma Sınıflarının Seçimi adlı Türk Standardına, TS EN 13201-2 Yol Aydınlatması Bölüm 2: Performans Özellikleri adlı Türk Standardına, TS EN 13201-3 Yol Aydınlatması Bölüm 3: Performansın Hesaplanması adlı Türk Standardına ve TS EN 13201-4 Yol Aydınlatması Bölüm 4: Aydınlatma Performansını Ölçme Metotları adlı Türk Standardına" uygun olacak. Dağıtım şirketleri mevcut aydınlatma tesislerini 2009 yılsonuna kadar standartlara uygun hale getirecekler. Eğer uygun hale getirmezlerse Hazine tesisler mevzuata uygun hale getirilinceye kadar şirketlere ödeme yapmayacak, dağıtım şirketleri kendileri aydınlatma bedellerini karşılamak zorunda kalacaklar. Ancak böyle bir durumda dağıtım şirketlerinin gerekli aydınlatmayı sağlamamaları olasılığına karşı herhangi bir düzenleme yönetmelikte yer almıyor.

Kamunun genel kullanımına yönelik bulvar ve cadde aydınlatmalarında gece saat 02:00‘den sonra standartlara göre belirlenen aydınlatmanın yarısına düşürülerek tasarruf yapılacak. Bu tür aydınlatmalarda ışık kirliliğine yol açılmaması için genel ifadelerle yönetmelikte düzenlemeler yapılırken, dağıtım şirketlerinin tarihi ve kültürel özelliklerle uyumlu aydınlatma tesis edilmesi için ilgili kurumlarla eşgüdüm sağlaması öngörülüyor.

Dağıtım şirketleri kamunun genel kullanımına yönelik meydan, bulvar, cadde ve sokak aydınlatmalarında "arıza, yenileme ve genişletme durumları; doğal afetler; seferberlik ve savaş durumu; kamu güvenliği çerçevesinde mahallin en büyük mülki amirinin isteği; Türkiye Elektrik İletim A.Ş. tarafından ilgili mevzuat çerçevesinde istenecek talep kontrolü" durumlarında kesintiye gidebilecekler.

Yine yönetmeliğe göre belediyeler ve il özel idareleri tarafından tesis edilmiş olup, dağıtım şirketleri sorumluluğuna bırakılmış olan yerlerdeki aydınlatma tesislerinin de mülkiyeti TEDAŞ‘a ait olmak üzere dağıtım şirketlerine devredilmesi ve bu devir işleminin de 2009 yılsonuna kadar tamamlanması gerekiyor. 

Aydınlatma Yönetmeliği‘nin tamamına aşağıdaki dosyalar bölümünden ulaşabilirsiniz.

 

Dosyalar

Aydınlatma Yönetmeliği (56 KB)



EMO ADANA ŞUBE YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET MAK, ELEKTRİK KESİNTİLERİ VE KAYIP-KAÇAK KONUSUNDA DEĞERLENDİRMELERİ

13.11.2014
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 1372


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.