MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ADANA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ADANA   HATAY   OSMANİYE 
 

 
MİSEM ONLİNE BAŞVURU
 
YALNIZ DEĞİLSİN

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

EMO'DAN KAMU PERSONELİ ALIMINA İLİŞKİN BİLGİLENDİRME YAZISI


 
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 41. Dönem Yönetim Kurulu, kamu personel alımına ilişkin olarak memurlar.net İnternet sitesinin forum ortamında yapılan tartışmalarda gündeme getirilen Odamıza yönelik yanlış bilgileri gidermek üzere ilgili siteye yazılı bir açıklama gönderdi. "EMO'nun kamu personel alımları ve kamuda istihdam edilecek mühendislerde aranacak kriterleri belirleme yetkisi bulunmadığı" vurgulanarak, ayrıntılı bilgilendirmenin yapıldığı açıklamanın tam metnine yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
 

KPSS B türü olarak bilinen kamu kadrolarına yapılan atamalarla ilgili son dönemde çeşitli İnternet platformları üzerinden Odamızın yol açıcı çalışmaları haksızca eleştirilmektedir. Bu nedenle yıllardır savunduğumuz konuları tekrar etme gerekliliği doğmuştur. Öncelikle belirtilmesi gereken temel nokta, EMO‘nun kamu personel alımları ve kamuda istihdam edilecek mühendislerde aranacak kriterleri belirleme yetkisi bulunmadığıdır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak olan mühendislerin Oda‘ya üye olma zorunluluğu dahi bulunmamaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları, EMO‘nun verdiği belgelere göre değil, üniversitelerin vermiş olduğu diplomalarda yer alan unvanlara göre alım yapmaktadırlar. İnternet sitelerinde gündeme getirilen kamu personel alımına ilişkin sorunların EMO‘nun uygulamalarıyla uzaktan-yakından ilgisi bulunmamaktadır. Tam tersine EMO, üyelerinin haklarını korumak için defalarca YÖK ve üniversiteler nezdinde girişimde bulunmuştur. Bu alanda yaşanan sorunun kaynağı, üniversitelerin çift unvanla mühendis mezun etmesinden kaynaklanmaktadır.

Öncelikle yanlış tanımlamaları gidermek gerekmektedir. EMO bir dernek değil, kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütüdür. Mühendis meslektaşlarımızın kamu haricinde faaliyet gösterebilmeleri için de üye olmaları yasal zorunluluktur. (Aynı avukatların Baro‘ya kayıt olma zorunluluğu gibi) EMO‘ya yapılan bilgi edinme başvurularına verilen yanıtlar çarpıtılarak, Odamız, kendisinin yaratmadığı ve yasal olarak da çözme yetkisi bulunmayan bir konu üzerinden yıpratılmaya çalışılmakta, EMO üyeleri istifaya çağrılmaktadır. 

Bugün üyelerimiz olan Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu üyelerimizin ve üye olmayan meslektaşlarımızın kamu alımlarında yaşadığı sıkıntılar yıllardır yapılan plansızlığın ve YÖK nezdinde siyasal iktidarların popülistliğinin göstergesidir. İşsizlik ülkenin her kesimini etkilediği gibi mühendisleri de etkilemiştir. Bu yüzdende kamu alımlarına olan ilgi artmıştır. 250 bin atama bekleyen öğretmen gibi 5000‘e yakın Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu da kamuda iş bulmayı beklemektedir.

Odamız her üniversite tercih döneminde öğrencileri, ailelerini ve özellikle üniversite yönetimlerini uyarmış ve bu işin çıkmaza gideceğini üstüne basa basa belirtmiştir. Burada yeniden vurgulamak gerekirse bölümleri EMO değil, YÖK açmaktadır. EMO‘nun görevi üniversitelerden mezun olan meslektaşlarını üye olarak kaydetmek ve tüm üyelerinin haklarını savunmaktır. Bu yıl Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümlerine 4392 sayıda öğrenci alınmıştır. Ancak kamu alımlarına bakıldığında başvuru-alım oranı 2009 yılında yüzde 2‘yi geçmemektedir. Görüldüğü gibi temel sorun istihdam-eğitim planlamasının yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Ne acıdır ki kamu personel alımlarında Elektrik-Elektronik Mühendisliği eğitimi veren üniversiteler dahi Elektrik Mühendisliği Bölümü mezunlarını tercih etmektedir. Bugün yurtdışı hariç olmak üzere ülkemizde 3 üniversitede Elektrik Mühendisliği eğitimi verilirken, 50 üniversitede Elektrik-Elektronik Mühendisliği eğitimi verilmektedir.

Konu Odamız tarafından bakanlıklar ve üniversiteler nezdinde yakından takip edilmektedir. İnternet ortamında bilgi eksikliği nedeniyle dava sonuçlarının bile saptırıldığını ve Odamıza yönelik suçlamalarda bulunulduğunu üzülerek izlemekteyiz. Öncelikle söz konusu davaların ve kararların kamuda çalışanlarla ya da çalışmak isteyenlerle ilgisi yoktur; söz konusu kararlar serbest çalışacak olan mühendis meslektaşlarımızla ilgilidir. 

Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümlerinden mezun olup kamu personel alımında herhangi bir yerleştirmeye tabi tutulmayan meslektaşlarımız, işsiz kalmaları nedeniyle haklı olarak sorunlarını dile getirirken, gördükleri eğitimle ilgili hatalı sonuçlara ulaşmaktadırlar. Kendilerinden daha düşük bir puanla çeşitli kamu kurumlarına yerleştirilen Elektrik Mühendisleri örnek gösterilerek, kendilerinin hem Elektrik hem de Elektronik Mühendisi olduklarını ve Danıştay 8. Dairesi‘nin 2004/5669 E. 2005/5319 K. sayılı kararının da bu durumu teyit ettiğini ileri sürmektedirler. Oysa bu Danıştay kararı söylenildiği içerikte olmadığı gibi, kamu değil serbest çalışma koşulları ile ilgilidir. Öğrenimden sonra kazanılan unvanların ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususunun Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine YÖK tarafından düzenleneceğinden, Odamızın transc ript incelemesi yapamayacağına yönelik karar, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu‘nun 2006/372 E. 2007/1668 K. Sayılı ve 5.7.2007 tarihli kararıyla bozulmuştur. Bağlayıcı olan bu bozma kararıyla, Odamızın SMM Yönetmeliği ile diplomasında birden fazla unvan bulunanlara verilecek SMM belgesinin türünü belirlemeye yönelik olarak, üyelerin transc riptlerini inceleme ve aldığı derslerin yoğunluğuna göre elektrik veya elektronik SMM Belgesi verme yetkisinin hukuka aykırı olmadığı değerlendirilmiştir. Odamızın YÖK‘le yaptığı yazışmalarda da diplomalarında birden fazla unvan bulunan mühendislerin mesleğe özel hangi işleri yapacaklarını, belirlediği kıstaslarla düzenleyeceği ve yetkilendireceği belirtilmektedir. Bu belirleme tekrar vurgulanırsa serbest çalışanlarla ilgili olup, kamuya ilişkin bir düzenlemeyi içermemektedir. 

En doğru çözüm, üniversitelerin vermiş oldukları diplomalarda, elektrik ya da elektronik mühendisi unvanının, verilen eğitime göre tek başına belirtilmesi ya da tüm Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümlerinde eşdeğer eğitim sağlanarak, bu bölümlerden mezun olanların hem Elektrik hem de Elektronik Mühendisliği alanında bütün donanıma sahip kılınmalarıdır. Bütün bu olumsuzlukların giderilmesi için, Odamızın,  YÖK ve üniversiteler nezdindeki girişimlerine karşın çift dal adı taşıyan mühendislik eğitimi ısrarla sürdürülmekte ve eşdeğerlilik de sağlanamamaktadır. Odamız serbest çalışan mühendisler açısından bu sorunu giderici önlemleri alabilmekle birlikte, kamuda ve özel sektörde çalışan mühendisler açısından hiçbir düzenleme yapılmamaktadır. Bu durum hem kamu hem özel sektörde Elektrik Mühendisi tercihi yapılıyor olması nedeniyle serbest çalışan mühendisler için transc ripte göre verilen belgeden daha fazla Elektrik ve Elektronik Mühendisleri için istihdam sorunu yaratmaktadır. 

Değerlendirme ve yorumların doğru bilgilerle yapılabilmesi için bu açıklamanın meslektaşlarımıza duyurulması zorunlu görülmüştür.

Saygılarımızla,

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
41. DÖNEM YÖNETİM KURULU



EMO ADANA ŞUBE YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET MAK, ELEKTRİK KESİNTİLERİ VE KAYIP-KAÇAK KONUSUNDA DEĞERLENDİRMELERİ

13.11.2014
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 1253


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.