|
Telekomünikasyon hizmet gelirleri, yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.6 artarak 14.6 milyar liraya ulaştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu‘nun (BTK) 2012 yılının ikinci çeyreğine ilişkin Elektronik Haberleşme Sektörü Pazar Verileri Raporu‘na göre bu yılın ikinci çeyreğinde toplam mobil trafik miktarı önceki çeyreğe göre yüzde 11.3, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 16.9 artarak 43.5 milyar dakika oldu. Sabit trafik ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 6.3 azalarak 5 milyar dakikaya geriledi.
2012 yılı ikinci çeyreğinde 14.47 milyon sabit telefon abonesi bulunan Türkiye‘de penetrasyon oranı yaklaşık yüzde 19.4 seviyelerine düştü. İlk 6 ayda sabitten en çok aranan kısa numara 182 (Hastane Randevu), en çok çağrı alıp gönderilen ülke ise Almanya oldu. Söz konusu dönemde Türk Telekom abone başına 22,42 lira aylık gelir elde etti.
Haziran sonu itibarıyla genişbant internet abone sayısı 18.38 milyonu geçti. Türkiye internet aboneliğinde 2012 yılının ikinci çeyreğinde, bir önceki 3 aylık döneme göre yüzde 10.2 artış gerçekleşti. Toplam internet abone sayılarının yıllık büyüme oranı ise yüzde 65.9 oldu. İkinci çeyrekte xDSL abone sayısı bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.4‘lük düşüşle 6.6 milyon oldu. (Milliyet; 23.08.2012)
|