MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 KOCAELİ ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

YAYIN SATIŞ VE KİTAP LİSTESİ

   · 

ÖNEMLİ EVRAKLAR

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 BOLU   KOCAELİ   SAKARYA   ZONGULDAK   BARTIN   KARABÜK   DÜZCE 
 

 
MİSEM BANNER
 
MİSEM DIŞI BANNER
 
ÜYELİK
 
ÜYELİKLE İLGİLİ BELGELER
 
İŞ VE ELEMAN ARAYANLAR
 
TEMSİLCİLİK ADRES VE TELEFONLARI
 
SMM
 
EĞİTİMLER
 
ÖLÇÜM VE BİLİRKİŞİLİK BAŞVURU FORMU
 
ŞUBEMİZDE SATIŞA SUNULAN KİTAP LİSTESİ
 
ÇALIŞANLAR OLARAK HAKLARINIZI BİLİYOR MUSUNUZ?
 
TÜRKİYE’DE MÜHENDİS-MİMAR-ŞEHİR PLANCISI PROFİL ARAŞTIRMASI
 
DERGİ 437. SAYI

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

CERATTEPE DİRENİŞİ’NE YAPILAN MÜDAHALEYİ KINIYORUZ


BASIN AÇIKLAMASI

 
Artvin’in Kafkasör Yaylası’nda altın ve bakır madeni bulunan Cerattepe Bölgesi’ne mahkemenin keşfini dahi beklemeden girmeye çalışan şirketin araçlarına karşı halkın gösterdiği direnişi destekliyoruz. “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” denilerek Anayasal güvence altına alınmış haklarını kullanan bölge halkına karşı yapılan saldırıyı kınıyoruz. Yine Anayasa’ya göre insanların sağlıklı yaşam hakkını ve çevreyi korumak bizatihi devletin göreviyken, devlet gücünü elinde bulunduran iktidarın bu görevini yerine getirmek bir yana yaşam haklarına sahip çıkan insanlarımızı hedef alan müdahaleleri kabul edilemez.
 

CERATTEPE DİRENİŞİ`NE YAPILAN MÜDAHALEYİ KINIYORUZ

 

TMMOB heyeti tarafından Aralık 2014 tarihinde hazırlanan Cerattepe Raporu`nda bölgedeki maden sahası teknik özelliklerinin yanı sıra firmanın projesi ve ÇED çalışmaları incelenmiştir. Ayrıca bölgenin jeolojik yapısından, doğal özelliklerine varıncaya kadar bütüncül bir değerlendirmenin yer aldığı raporda, yapılmak istenen madencilik faaliyeti ve bölgeye ilişkin olarak şu bilgiye yer verilmiştir:

 

"Maden ocağına en yakın yerleşim yerleri; proje alanının güneydoğusunda kuş uçuşu yaklaşık 1250 m mesafede bulunan Sokran Mah. proje alanının kuzeybatısında kuş uçuşu yaklaşık 1500 m mesafede bulunan Dibek Mah. ve proje alanının kuzeydoğunda kuş uçuşu yaklaşık 1000 m mesafede Mezra Mah.` dir. Ruhsat sahasının yaklaşık 700 m, proje sahasının yaklaşık 1,5 km kuzeybatısında Hatila Vadisi Milli Parkı yer almaktadır. Kafkasör turizm merkezi de işletme sahasına çok yakındır. Ayrıca proje kapsamında yapılması planlanan açık maden ocağı sahasının yaklaşık 550 m batısında D tipi (Kent Ormanı) bulunmaktadır."

 

Daha önce yargının iptal ettiği bu saha ile ilgili ruhsatların yargı kararları yok sayılarak üstelik genişletilerek arama ruhsatına dönüştürülüp ilgili Bakanlık tarafından ihaleye çıkıldığı anlatılan raporda, sürece ilişkin şu bilgiler yer alıyor:

 

"Artvin halkının temsilcileri; 2012 yılı başında yapılan ihalede, şartnamedeki koşulların bir firmayı tarif ettiğini, sonucun baştan belli olduğunu kayda geçirince o şirketin yanında madencilik geçmişi olmayan ikinci bir şirket ihaleye girmiş ve "arama ruhsatı" şeklinde ihaleyi kazanmıştır. Şirket, hiçbir arama çalışması yapmadan 2013 yılı başında Bakanlığa bir işletme projesi sunarak ruhsatını daha önce yargının iptal ettiği işletme ruhsatına dönüştürmüştür. Daha sonra da işletmeye başlayabilmek için ÇED Raporu hazırlayarak 01 Nisan 2013 tarihinde Bakanlığa vermiş ve süreci başlatmıştır. ÇED dosyasından anlaşıldığı üzere, ihaleyi alan şirket (Özaltın A.Ş) aralarında yaptıkları anlaşma ile redevans (madeni kiralama) yöntemiyle sahayı Eti Bakır A.Ş (Cengiz İnşaat A.Ş)`ye devretmiştir. Ancak, redevans sözleşmesi ÇED Raporuna eklenmediği için sahanın hangi koşullarda devredildiği bilinmemektedir."

 

Raporda, yapılmak istenen faaliyetin kamu yararı açısından sakıncalı yönleri özetle şu bilgilerle ortaya konulmuştur:

 

- Yeraltı işletmesi yapılırken bile 50.000 ağaç kesilmesi planlanmış iken, tamamı ormanlık olan bir alanda bu kadar büyük bir açık işletme için kaç ağacın kesileceği hesaplanmalıdır. Ayrıca kesilecek ağaç miktarı, yeni ÇED raporunda belirtilmemiştir.

 

Kafkas Üniversitesi Artvin Orman Fakültesinin Akademik Genel Kurulunun 18.04.2006 tarihinde toplanarak oybirliği ile aldığı ve "Fakülte Görüşü" olarak kabul ettiği rapora göre, Cerattepe`de madencilik faaliyetinin durdurulmasının kamu yararına uygun olduğu belirtilmiştir.

 

- Yine Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, 08.11.2012 tarihinde ÇED İnceleme ve Değerlendirme Formu müracaatında, yeraltı üretim yöntemiyle üretilecek madenin yerüstü tesisleri için ormanlık alanda yapacağı tahribat nedeniyle olumsuz görüş vermiştir.

 

- Artvin Valiliği Mahalli Çevre Kurulu`nun 13 Şubat 1996 tarihinde Resmi Gazete`de yayımlanan (Karar Sayısı: 1995/4, Karar Tarihi: 10/11/1995) kararına göre; a) Açık işletme sonucu orman varlığının yok edilmesiyle oluşacak erozyon sonucu heyelan ve sel nedeniyle il merkezi başta olmak üzere bölgenin olumsuz etkileneceği, b) Kafkasör yöresindeki turizm faaliyetlerinin olumsuz etkileneceği, c) Kaynak suları ve yüzeysel suların kirleneceği, d) Yapılacak atık barajında siyanür ve diğer tehlikeli atıkların depolanmasının bölge üzerinde büyük riskler oluşturacağı gerekçesiyle olumsuz görüş bildirilmiştir.

 

- MTA Genel Müdürlüğü`nün 98-21 E numaralı proje çalışmasında, "Ceratttepe`deki madenin işletilmesi durumunda oluşacak yapay titreşimlerin (patlatma) bu bölgedeki heyelanları etkilemesi doğaldır." görüşü ile konuya dikkat çekilmiştir.

 

- Artvin ilinin su haritası incelendiğinde, il merkezinin içme suyunun bir kısmının maden sahasına yakın bölgeden geldiği görülmektedir. Açık işletme ve atık havuzları yapılması sonucu bu suların kirleneceği daha önceki raporlarla açıkça belirtilmiştir.

 

- ÇED süreci gereği, halkı bilgilendirme toplantısı yapılmak istenmiş ancak halkın sert tepkisi sonucu yapılamamıştır. Buna rağmen süreç tamamlanmış gibi kararlar verilmiştir. ÇED Raporunda genel bilgiler uzun uzun ve 3-4 kez tekrar edilerek anlatılmış ancak tehlike ve riskler konusunda ciddi hiçbir şey belirtilmemiştir. Su kirliliği, asit kaya drenajı, ormanlık alanların kesilerek yok edilmesi ve bunların sonuçları, heyelan ve su baskınları gibi hayati ve bölge ile kentin geleceğini direkt etkileyecek sorunlar konusunda nasıl tedbir alınacağı raporda belirtilmemiştir.

 

 

"Doğal kaynakların gerçek sahibi halktır" vurgusu ile sona eren raporun tamamına aşağıdaki ekler bölümünden ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Dosyalar

TMMOB Cerattepe Raporu-Aralık 2014 (1786 KB)



TAŞINABİLİR UZATMA KABLOLARI

01.09.2021
 


Çok Okunanlar


KADIN ÜYELERİMİZ İŞYERLERİNDE ZİYARET EDİLDİ

EMO 48. DÖNEM IV. KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

ŞUBE YÖNETİM KURULUMUZ SEDAŞ’A ZİYARET DÜZENLENDİ

SAKARYA TEMSİLCİLİĞİMİZ EMO GENÇ ÜYELERİMİZE SEKTÖRLE BULUŞMA ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ

KOCAELİ İKK BİLEŞENLERİYLE BİRLİKTE 23 NİSAN KUTLAMALARINA KATILDIK

13. DÖNEM 1. ŞUBE DANIŞMA KURULU TOPLANTISI DÜZENLENDİ

EMO SAKARYA TEMSİLCİLİĞİMİZDEN SERDİVAN BELEDİYESİNE ZİYARET

SAKARYA TEMSİLCİLİĞİMİZDE ELEKTRİK SMM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

Okunma Sayısı: 165


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.