MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

TÜRK TELEKOM`DA BORÇ KRİZİ ÇALIŞAN KRİZİNE DÖNDÜ!



 
Oger Grubu`nun özelleştirme bedeli için aldığı krediye karşılık Türk Telekom hisselerini rehin bırakması ve bu borcu da ödeyemez duruma gelmesiyle başlayan kriz çalışan krizine döndürüldü. `Türk Telekom’un karlılığından bugüne kadar şirket sermayedarları sonuna kadar yararlanmış, şimdi yönetim anlayışının yarattığı zararın bedeli çalışanlara ödettirilmek istenmektedir` diyerek tepkisini ortaya koyan EMO Yönetim Kurulu, deneyimli kadroların tasfiyesinin yönetimsel anlamda zafiyet yaratacağı uyarısı yaptı.
 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI

 

TÜRK TELEKOM`DA BORÇ KRİZİ ÇALIŞAN KRİZİNE DÖNDÜ!

 

Oger Grubu`nun aldığı kredi karşılığında hisselerini rehin bıraktığı Türk Telekom`daki borç krizi, altın hisse sahibi olan Hazine`nin bankalarla anlaşma yapılıp borçların ödenebilirliği sağlanamazsa yönetime el koyacağına ilişkin yazısıyla başka bir boyuta taşındı. Türk Telekom`da söz sahibi olan şirket yönetimi giderayak, kurumda yıllardır emeği geçen çalışanlara faturayı kesmek üzere harekete geçti. Saha organizasyonunda yönetici konumundaki çalışanların tasfiyesini içeren uygulamayla mali olarak içi boşaltılan Türk Telekom`da deneyimli kadroların uzaklaştırılmasıyla yönetimsel anlamda da zafiyet yaratılmış olacak.

Oger Telekom`dan Türk Telekom`a yansıyan borç krizi, çalışanlara uzandı. Emekliliği gelenler teşvik adı altında emekliliğe zorlanmakta, kabul etmeyenlerin de iş akitleri feshedilmektedir. Bazı kadroların da tamamen kaldırılarak, daha alt düzey bir kadroya indirme gibi yöntemler de uygulanmaktadır. Türk Telekom`da Bölge Müdürü, İl müdürü, İhtisas Müdürü gibi saha organizasyonunda yönetici kadrolardan emekliliği gelenlerin büyük kısmı, görevden alınmak suretiyle kendi istekleriyle ya da iş akitleri sona erdirilerek kurumdan uzaklaştırılmaktadır. Türk Telekom yönetiminin sorumlu olduğu krizin faturası, kurumda deneyimli kadrolara kesilmektedir. Aralarında EMO Samsun Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özdağ`ın bulunduğu EMO üyesi mühendislerin de dahil olduğu çalışanların tasfiyesiyle kurumda yeni bir kadrolaşmanın zemini yaratılıyor.

Türk Telekom`un özelleştirilmesi ile devredilen yalnızca işletme hakkıdır; tüm altyapı tesisleri kamunun mülkiyetidir ve 14 Kasım 2005 tarihinde yapılan devirden itibaren 21 yıllık süre sonunda kamuya çalışır halde devredilmesi gereken bir altyapıdır. Türk Telekom`un AKP tarafından özelleştirilmesi sonucunda bugün kurumda tam bir belirsizlik ve kaos ortamı yaratılmıştır. Türk Telekom`u istediği gibi işletmesi ve kullanmasına göz yumulan Oger Grubu, 10 yıllık süre içinde temettü geliri olarak 5.7 milyar dolar kazanmış, ancak Türk Telekom`un hisselerini rehin bırakarak aldığı kredinin borçlarını ödememiştir. Türk Telekom hisselerinin rehin bırakılmasına, kötü yönetilmesine, yatırımların sekteye uğramasına, kamu mülkiyetindeki altyapı üzerinden Türk Telekom`un piyasada diğer telekom şirketlerini cezalandırıcı uygulamalarına göz yumulmuştur. Oger`e ait Telekom hisselerinin satışı uzun zamandır gündemdedir. Altın hisse sahibi olarak Türkiye`nin telekomünikasyon altyapısına ilişkin her türlü çıkarını korumakla görevli olan Hazine`nin Oger`e yeni mektup gönderdiği ortaya çıkmış; imtiyaz sözleşmesindeki haklar yerine sınırlı bir şekilde anasözleşmeye atıfta bulunulduğu haberlere yansımıştır. Sorun yalnızca Oger Grubu`nun borçlarını ödeyememesine indirgenmekte, Türk Telekom`da yaratılan yatırım ve altyapı sorunlarına ilişkin denetleme ya da girişimden söz edilmemektedir.

Oysa sorun, Oger Grubu`nun sorunu olmaktan çıkmış; Türk Telekom`da farklı şekillerde sıkıntılar yaşanmaktadır. 1995 yılında 74 bin 840 kişiye ekmek kapısı olan Türk Telekom`un özelleştirildiği 2005 yılında personel sayısı 51 bin 737 iken, 31 Mart 2017 tarihi itibarıyla (Özet Konsolide Finansal Tablolar raporuna göre) çalışan sayısı 34 bin 147`ye inmiştir. Yani kamunun vergileriyle kurulan ve geliştirilen Türk Telekom`da 17 bin 590 kişilik istihdam yok edilmiştir. Şimdi Türk Telekom`u özelleştirenlerin 17 bin 590 kişinin ekmeğinden olmasına yol açan ve bunun karşılığında Türk Telekom`un hisselerinin de rehin bırakıldığı kötü yönetime maruz bırakılmasının ve finansal açmaza sürüklenmesinin hesabını vermeleri gerekmektedir. Çalışan sayısının fazlalığı nedeniyle eleştirilen Türk Telekom, özelleştirme öncesinde en azından 17 bin 590 kişinin ailesiyle birlikte geçim kaynağı iken, özelleştirme sonrasında temettü dağıtımıyla bu kaynakların bir yabancı sermayedara aktarılması nasıl açıklanabilir? Özellikle işsizlik sorununun büyüdüğü, istihdam seferberliği laflarının edildiği bugünlerde Türk Telekom`da yok edilen 17 bin 590 kişilik istihdamın ne denli büyük önem taşıdığı açıktır.

Yaşanan finansal krizin bugün deneyimli kadrolara fatura edilmeye kalkılması kabul edilemez. Bu deneyimli personelin işten el çektirilerek yerine yeni kadrolar alınması ise tasfiye ve kadrolaşma tartışmalarının yanında ucuz emek arayışının açık bir göstergesidir. Üst düzey yönetici kadrolarda mühendis meslektaşlarımızın varlığı bilinen bir gerçektir. Artan mühendis mezun sayısı ile işgücü piyasasından daha ucuz emek istihdamı arayışı kısa vadede karlı görünse de orta ve uzun vadede hem Türk Telekom, hem ülkemiz için büyük bir zafiyet anlamına gelmektedir. Ayrıca Türk Telekom tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu`na dün (17 Temmuz 2017) yapılan açıklamada, Türkiye Haber-İş Sendikası ile yapılan toplusözleşme görüşmelerinde 60 günlük yasal sürede anlaşma sağlanamadığı, görüşmelerin resmi arabulucu aracılığıyla devam edeceği bildirilmiştir. Türk Telekom`un karlılığından bugüne kadar şirket sermayedarları sonuna kadar yararlanmış, şimdi yönetim anlayışının yarattığı zararın bedeli çalışanlara ödettirilmek istenmektedir.

Türk Telekom`da yaratılan mali ve idari zafiyetin hesabı sorulmalı, bu hesabın çalışanlara ve yurttaşlara kesilmesine göz yumulmamalıdır. İmtiyaz sözleşmesi başta olmak üzere Hazine`nin her türlü hakkını kullanarak, Türkiye`nin telekomünikasyon altyapısını güvence altına alacak adımları atmasını, hem altyapıya ve hem de çalışanlara sahip çıkmasını bekliyoruz.

 

            ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI

YÖNETİM KURULU

 

18 Temmuz 2017



TELE 1- ANA HABER

05.02.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

MERSİN ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

Okunma Sayısı: 404


Tüm Basın Açıklamaları

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.