MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

İLK NÜKLEER SANTRALIN DÜĞMESİNE 500 KİLOMETRE UZAKTAN BASILDI 20 MİLYAR DOLARLIK TEMEL (SÖZCÜ)


YAZILI BASINDA ODAMIZ


 
1955`te başlayan nükleer enerji sürecinin ilk santral projesi olan Akkuyu`da 3. temel dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin`in katılımıyla atıldı. 20 milyar dolarlık santral 2023`te hizmete açılacak
 

Yıllardır tartışılan Akkuyu Nükleer Santrali‘nin temeli dün nihayet atıldı. 14 Nisan 2015 ve 10 Aralık 2017‘nin ardından dün üçüncü kez 500 kilometre uzaklıktaki Beştepe‘de gerçekleştirilen temel atma törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin katıldı. İki liderin konuşmasının ardından Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan Mersin‘de düğmeye basarak Akkuyu Nükleer Santrali‘nin temelini attı. 20 milyar dolarlık yatırımla, Cumhuriyet‘in 100. yıldönümü olan 2023‘te bitirilmesi öngörülen santralle Türkiye‘nin enerji ihtiyacının yüzde 10‘unun karşılanması hedefleniyor.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye‘nin 2017 yılında yüzde 7.4 oranında büyüme başarısı sergilediğini belirterek, şunları söyledi: "2023‘te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz. Enerji sektörümüzün her alanında yatırımlarımız devam ediyor. Yaptığımız planlamalar içinde nükleer enerji önemli bir yer tutuyor. Halen 16 ülkede 55 nükleer santral inşaat halindedir. İlk reaktörün 2023 yılında devreye alınmasıyla Türkiye de nükleer enerji kullanan ülkeler arasına girecek Akkuyu tüm üniteleri ile devreye girdiğinde ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10‘unu karşılayacak. Karbondioksit salınımı bulunmayan nükleer santraller temiz bir enerji kaynağıdır."

PUTİN: YENİ BİR BASAMAK

Rusya Devlet Başkanı Putin de, projenin son derece değerli ve önemli olduğunu belirterek, "Türkiye‘nin nükleer iş ve sektörünü kuruyoruz. Türkiye teknoloji ve ekonomi açısından gelişmiş bir ülke ama bu yeni bir basamak. Hem ucuz hem de temiz elektrik enerjisi sağlanacak. Projenin yeni iş imkanları sağlayacağını düşünüyoruz. Yüksek kalifiyen elemanların yetiştirilmesinde de işbirliği yapmak niyetindeyiz. Eminim Rus ve Türk uzmanların koordineli çalışmaları bütün bu hedeflere ulaşmamızda yardımcı olacaktır" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ise nükleer santraller sayesinde iklim ve mevsim koşullarına bağlı kalmadan 7 gün 24 saat kesintisiz elektrik üretileceğini söyleyerek, "Akkuyu 10 bin kişilik istihdam sağlayacak ve yüzde 80‘i de Türk çalışan olacak. 3 bin 500 kişi de bitiminde çalışıyor olacak" dedi.

Neler olacak? ‘
■ 2023 tarihinde tamamlanacak.
■ Her biri bin 200 megavat gücünde 4 reaktörden oluşacak.
■ Türkiye‘nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 10‘unu karşılayacak.
■ Yaklaşık 20 milyar dolara mal olacak.
■ Yaklaşık 10 bin kişi, 60 yıllık işletme döneminde ise 3 bin 500 kişi çalışacak.
■ İlk santrali yap-işlet modeli ile yapan Türkiye, bu sürede yaklaşık 600 mühendisin Rusya‘da bu teknoloji ile yetişmesini sağlayacak.
■ Diğer santrallerdeki ortaklık oranları ile Türkiye, kendi nükleer santralini yapabilecek bir kapasiteye ulaşmayı hedefliyor.
■ Akkuyu Nükleer Santrali‘yle birlikte dünyada inşaat halindeki santrallerin sayısı 56 olacak. Halen dünyada 31 ülkede 450 nükleer santral işletmede bulunuyor.

"35 Milyar Dolarlık Alım Garantisi" iddiası

AKKUYU ile beraber alım garantisi tartışmaları da yeniden gündeme geldi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), santralin yapılmasıyla Türkiye‘nin 15 yıl boyunca en az 35 milyar 568 milyon dolar elektrik alım yükümlüğü altına sokulmuş olacağını öne sürerek, şu açıklamaları yapmıştı:

"Böylece devlet nükleer santraldan bugün kilovatsaat başına ortalama 15 kuruş olan elektrik fiyatından yaklaşık 3 kat daha pahalıya elektrik satın alacak ve bunun bedelini halkımız ödeyecek."

Devlete alım garantisi üzerinden yapılacak satıştan elde edilecek gelir yurtdışına götürüleceği gibi Akkuyu Santrali‘nin işletilebilmesi için gerekli olan nükleer yakıtın da dışarıdan alınacağı vurgulayan EMO, "Yani hem üretimde hem de tüketimde döviz kaybı yaşanacak. Bu nedenle ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı ve yurtdışına ödeyeceği enerji faturası artırılmış olacak" ifadelerine yer vermişti.

(Sözcü; 04.04.2018)



TELE 1- SABAH PUSULASI

28.03.2024
 


Çok Okunanlar


EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU

DEPREMZEDEYE DEĞİL ENERJİ ŞİRKETLERİNE DESTEK

KTMMOB EMO YENİ YÖNETİM KURULU BELİRLENDİ

TELE 1- SABAH PUSULASI

SİNOP NÜKLEER GÜÇ SANTRALI İNADINDAN VAZGEÇİLMELİDİR   

EMO 49. OLAĞAN GENEL KURULU TOPLANIYOR

EMO, SİNOP NGS NAZIM İMAR PLANI İÇİN İPTAL DAVASI AÇACAK (BAŞKENT GAZETESİ)

HALKIN DEMOKRATİK İRADESİ GASP EDİLEMEZ

EMO: SİNOP NGS PROJESİNDEN VAZGEÇİLMELİ (ENERJİGUNLUGU.NET)

Okunma Sayısı: 32


Tüm Yazılı Basında Odamız

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.