MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

IRENEC EMO ÖZEL OTURUMU



 
İstanbul’da yapılan 8. Uluslararası %100 Yenilenebilir Enerji Konferansı (IRENEC) kapsamında 9 Mayıs 2018 tarihinde EMO Özel Oturumu gerçekleştirildi. Oturumda, yenilenebilir enerji projelerinin mühendislik ve uygulama aşamalarındaki kurallara özen gösterilerek hayata geçirilmesi gerektiği vurgulanarak, EMO’nun bu alanda düzenlediği eğitimler ve etkinliklerle yön gösterici bir rol oynadığının altı çizildi.
 

  

Oturumu Yöneten EMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergun Doğru, "Türkiye`de otoritenin ısrarla insan hayatına kasteden nükleer santralları dayatmasına" rağmen bu konferansları sürdürmesi nedeniyle Tanay Sıdkı Uyar`a teşekkür etti. Doğru, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik projelerin başvuru ve kabul süreciyle ilgili bilgi verdi.

Oturumda konuşmacı olarak yer alan EMO Ankara Şube Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Nihal Kalender, güneş elektrik santrallerine yönelik sunumunda, 2017 yılı sonu itibarıyla sistem kullanım bedelinin artmasının söz konusu olduğunu, bunun üzerine bu tarihten önce bitirmek amacıyla birçok projenin aceleyle gerçekleştirildiğini kaydetti. Kalender, "Uygulanabilirliği denetlenmeden projenin ortaya konulması gibi sıkıntılar yaşandı. Dünya bu konuda bizden daha hızlı ilerliyor. Bu hem kötü, hem de önümüzde örnek oluştuğu için iyi bir durum. Yenilenebilir enerjiye gerçekten ihtiyaç var ve kullanılması elzem ama bunu uygulamaya geçirirken çeşitli kuralları uygulamadığımızı düşünüyorum" diye konuştu.

Projenin tasarım aşamasında mühendislik çalışmasının, uygulama aşamasında da nitelikli personelin önemini vurgulayan Kalender, bu ilkelere dikkat edilmemesi halinde gelecek yıllarda bazı santrallerin verimsiz kalabileceği uyarısında bulundu. Kalender, "Bizim en başına dönüp tasarımsal ve uygulama açısından kendimizi geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Birçok ARGE projesi oluyor. Bürokrasi açısından sürekli sıkıntı yaşıyoruz. Çatı uygulaması ile ilgili EPDK kararı yayınlandı ama bir türlü hayata geçiremiyoruz" dedi.

Yenilenebilir enerji kaynakları, mevzuat ve uygulamalar ile ilgili eğitimler yapılması gerektiğini belirterek, EMO`nun bu alandaki çalışmalarına dikkat çeken Kalender, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Santrallarımızın en uzun çalışmış olanı 10 yıl, onlar da prototip. 25 yıl sonra santrallarda ne olacağını bilmiyoruz. Temellerin daha sağlam atılması gerekir, yoksa yenilenebilir enerji santrallarının başarısızlıkla suçlanması tehlikesi var. Fosil yakıtlar tükensin ya da tükenmesin kesinlikle kullanmamalıyız ama yenilenebilir enerjide de başarılı uygulamalar yapılmalı. Şirketlerde ne olursa olsun yatırımlarımız bir an önce devreye girsin yaklaşımı oluyor oysa daha kapsamlı ve güvenli adımlarla ilerlenmesi gerekiyor."

Geleceğin Teknolojilerine Göre Planlama…

Oturumda konuşmacı olarak yer alan EMO İstanbul Şube Enerji Komisyonu Başkanı Cemil Ünal da, komisyonun yaptığı çalışmalar, düzenlenen panel ve toplantılar hakkında bilgi verdi. Önümüzdeki dönemde elektriğin depolanması ve dağıtım sistemine ilişkin paneller gerçekleştirmeyi planladıklarını bildiren Ünal, ayrıca enerji planlaması üzerine kapsamlı çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Ünal, "Geleceğin teknolojilerini düşünüp ona göre geleceği planlamamız lazım" dedi.

Planlama yaparken enerji maliyetlerinin sosyekonomik açıdan incelenmesini öngören toplumsal maliyetlerin de dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Ünal, "İşin içinde hem mühendislik, hem ekoloji, hem ekonomi var. Bu disiplinlerin beraber çalışması gereken bir konu çünkü çok etken var" diye konuştu.

Toplumsal maliyetlerin dünya kamuoyunun yenilenebilir enerjiye yönelmesinde büyük rol oynadığını anlatan Ünal, şunları söyledi:

"Fosil yakıtlarla her türlü enerji üretiminin toplumsal maliyeti var ancak bu maliyet enerji türünden türüne değişiklik gösteriyor. Enerji üretimi maliyeti, toplumsal maliyet de içine konularak hesaplanmalı. Ülkemizin enerjisi planlanırken de toplumsal maliyet hesaplamalarını içine alan planlama modellerinin kullanılması gerekir. "

"Çöp Teknolojiler Transfer Edildi"

EUROSOLAR Türkiye Başkanı Tanay Sıdkı Uyar da, EMO tarafından EEMKON kapsamında düzenlenen Yenilenebilir Enerji Sempozyumu`nu anımsatarak, EMO`nun üyelerine bu konuda bir perspektif sağladığını, çok disiplinli olan bu alanda ilgili diğer meslek odaları da katılarak bir ekip çalışması gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Geçmişin teknolojisiyle geleceğin planlanamayacağına işaret eden Uyar, şunları söyledi:

"Geçmişin teknolojileri dediğimizde değişik ülkelerde standartlar nedeniyle çöp haline gelmiş, artık değeri olmayan teknolojileri, ülkeler; aynı dükkanlarda depolarda kalmış, kimsenin satın almadığı ürünler gibi, ‘paranız yoksa kredi verelim` diyerek diğer ülkelere 1980`lerden itibaren transfer etmeye başladılar. Buna bir neoliberal saldırı diyoruz. Zengin ülkeler kendi terk ettikleri teknolojileri kredi vererek diğer ülkelerde kullandırtıp, onların yerine kurdukları yeni teknolojileri geliştirir hale geldiler. Onlar kendileri için iyi olanı yapıyorlar. Siz kendiniz için iyi olanı yapmazsanız, uzun vadeli olarak planlamazsanız, başkasının size telkin ettiklerini yaparsınız. Başkalarının çöplerinden medet ummamak lazım. Biz kendi ülkemizde, kendi kaynaklarımızla geleceğin teknolojileriyle geleceği planlamaya çalışıyoruz."

Özelleştirme politikalarına da tepki gösteren Uyar, "Özelleştirme olmasın diyoruz. Bir sürü inisiyatifin kamunun elinde olması lazım, bizim bir de kamuyu kamulaştırmamız lazım. Kamu özelleştirilmiş ise kurda kuzuyu emanet etmek gibi oluyor" diye konuştu.

Uyar, önümüzdeki dönemde EMO ile işbirliği içinde çalışmalar yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

Oturumun tamamlanmasının ardından Tanay Sıdkı Uyar tarafından, IRENEC`e katkıları nedeniyle EMO adına İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergun Doğru`ya teşekkür plaketi verildi.

 

 



TELE 1- ANA HABER

05.02.2024
 


Çok Okunanlar


ANKARA ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

MERSİN ŞUBE GENEL KURULU YAPILDI

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

FUKUSHİMA FELAKETİNDEN DERS ALMALI VE NÜKLEER GÜÇ SANTRALI GİRİŞİMLERİNİ SONLANDIRMALIYIZ!

EMO: FUKUSHİMA NÜKLEER FELAKETİNDEN DERS ALINMALI! (ENERJİEKONOMİSİ.COM)

EMO HÜKÜMETİ NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ UYARDI: SONLANDIRIN! (TRAKYA DEMOKRAT)

EMO’DAN FUKUSHİMA’NIN YILDÖNÜMÜNDE ‘AKKUYU’ UYARISI (BASKENTGAZETE.COM.TR)

Okunma Sayısı: 147


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr


Diğer birimlerin iletişim bilgileri için tıklayınız

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.