MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 GAZİANTEP ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 ADIYAMAN   GAZİANTEP   KAHRAMANMARAŞ   KİLİS 
 

 
FORMLAR
 
ŞUBEMİZ ÜYELERİNE FİRMALAR TARAFINDAN YAPILAN İNDİRİMLER VE SÖZLEŞMELER
 

EMO Gaziantep Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 7

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ


HABER


 
EMO-GTO işbirliği ile 26 Kasım 2019 tarihinde Güneydoğu Enerji Forumu yoğun katılımla gerçekleşti.
 

Güneydoğu Enerji Forumu 2019 –GEF 2019,  Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubemiz ve Gaziantep Ticaret Odası işbirliği ile 26 Kasım 2019 tarihinde  yoğun katılımla gerçekleşti.

Program; T.C.  Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sn. Abdullah TANCAN, Gaziantep Vali Yardımcısı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, İlçe Belediye Başkanları, EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanı, Gaziantep Sanayi Odası Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanları, Gaziantep Ticaret Odası Meclis ve Yönetim Kurulu Başkanları, TMMOB`a bağlı Meslek Odalarımızın Başkanları, GÜNSED, GÜNDER, ELDER, ÇETIDER, Enerji Verimliliği Derneğinin Başkanları ve Temsilcileri, Akademisyenler, Sanayiciler,  Kurum Müdürleri, Sektör Temsilcileri,öğrenciler ve  basının  katılımları ile gerçekleşti. 

 

Program GTO Başkanı Sn. Tuncay YILDIRIM, Gaziantep EMO Şube Başkanı İslim ARIKAN, T.C.  Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sn. Abdullah TANCAN ‘ın konuşmaları ile başladı.

 Sn. Abdullah TANCAN "Daha çok yerli daha çok yenilenebilir enerji hedefliyoruz" diyerek yeni dönemde politikalarının daha çok yerli ve daha çok yenilenebilir enerji olarak belirlendiğini belirten bilgilendirme konuşması ve sunum gerçekleştirdi.

Şube Başkanımızın açılış konuşması aşağıda Ekte belirtilmiştir. 

1. Oturum, GENSED Onursal Başkanı ve Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanı, Sn. Prof. Dr. Şener OKTİK başkanlığında, "Gelecek Enerjimiz Güneş" konulu oturum gerçekleşmiştir. İlk konuşmacı olarak GÜNDER Başkanı, Sn. Kutay KALELİ "Türkiye`de Güneş  Enerjisinden Elektrik Üretiminde Yaşanan Gelişmeler" konulu konuşmasını ve sunumunu tamamlamıştır. İkinci konuşmacı olarak, EPDK-Elektrik Piyasası Daire Başkanı, Sn. Dr. Refik TİRYAKİ, kontrolünde "Elektrik Piyasası Regülasyonunda Güneş Enerjisinin Yeri, Mevcut Durum, Gelecek Öngörüleri" konulu konuşmasını ve sunumlarını gerçekleştirmiştir. İlk oturumun son konuşmacısı olarak kürsüye çıkan, SOLAR TÜRK Yönetim kurulu başkanı, Sn. Osman ÖZBERK "Yerli Üretim Çatılarda Güneş Enerjisinin Geleceği" konuşmasını ve sunumlarını gerçekleştirmiş olup oturum soru cevap bölümüyle son bulmuştur.


2. Oturum, ODTÜ Fizik Bölümü, Sn. Bülent AKINOĞLU`nun başkanlığın da "Güneş Enerjisi Santrali Çatı Uygulamaları" konulu oturumun açılışını yapmış olup ve kendisinin koordinatörlüğünde de oturum devam etmiştir. İlk konuşmacı olarak küsüye gelen, PEM Enerji Genel Müdürü ve EDEASDER Yönetim Kurulu Başkanı, Sn. Şahin BAYRAM "Çatı Güneş Enerjisi Sistemlerinde Ürün Seçimi" konusunu ele almış olup sunumlarını gerçekleştirmiştir. 2. Konuşmacı olarak, Gümüşhane Üniversitesi Enerjisi Mühendisliği GÜNAM, Sn. Talat ÖZDEN`in gerçekleştirdiği konuşmada "Güneş Enerjili Güç Santrallerinde Akıllı Enerji Yönetimi" konusunda sunumunu gerçekleştirmiştir. Üçüncü konuşmacı olarak, ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı, Sn. Yaşar ŞENAL, kürsüde "Enerjik Çatılar;Çatıların Geleceği" konulu sunumunu gerçekleştirmiştir. İkinci oturumun son konuşmasında ELDER-Koordinatör-Hukuk Müşaviri, Sn. Şadi BÜYÜKKEÇECİ "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Hukuki Açıdan Bakış" konusunu sunumlarıyla dile getirmiştir. İkinci oturum da, soru cevap kısmıyla son bulmuştur. 


Oturum Başkanlığını Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı, Sn. İslim Arıkan`ın gerçekleştirmiş olduğu birinci söyleşi kısmında söyleşi konuğu olarak MB Holding Onursal Başkanı, Sn. Muharrem BALAT ‘ın katılımıyla "JES Enerjisinin Kalbi Gaziantep`te" adlı söyleşi yapılmış olup, soru cevap bölümüyle son bulmuştur.


Özel Konuk: Sn. Prof. Dr. Deniz Ülke ARIBOĞAN`ın katılımıyla "Yeni Dünya Dengeleri ve Enerji Jeopolitiği" adlı söyleşi de değerli bilgi birikimlerini ve yorumlarını aktarmış olup, yine soru cevap bölümüyle bu yıl üçüncüsü düzenlenen Güneydoğu Enerji Forumu sona ermiştir.

 

ŞUBE BAŞKANIMIZIN AÇILIŞ KONUŞMASI

Şube Başkanımız İslim Arıkan protokolü selamladıktan sonra aşağıdaki konuşmayı gerçekleştirdi. 

Güneydoğu enerji forumumuza teşriflerinizden, ilginizden  dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.

Sayın protokol, değerli katılımcılar;

Oda olarak Güneydoğu Enerji Forumu`un 7.sini düzenliyoruz. Bu yıl Gaziantep Ticaret odamızla birlikte gerçekleştiriyoruz. Ticaret Odamızın Kıymetli başkanına ve kıymetli ekibine, 27 nolu Mimarlar, Mühendisler ve Yapı Denetim Firmaları Gurubuna, Elektrik Mühendisleri Odası  Enerji Komisyonumuza, organizasyonda büyük emekleri olan Meslek Komiteleri ve Üye İlişkileri Müdürü Sn. Gökçe Sevimlisoy AK Hanım`a teşekkürlerimi sunuyorum. 

Enerjimiz Güneş Olsun sloganı ile başlattığımız Güneydoğu Enerji Forumumuzun amacı; Güneş enerjisi sektöründe bölgesel bazda  sinerji oluşturmak,  Ülkemizi, şehrimizi bu konuda  önemli bir üretim üssü haline getirmek, yeni ve gelişen teknolojileri takip etmek, bu teknolojileri şehrimize kazandırmak, sektörde yaşanan sorun ve önerileri  sizlerle paylaşmak ve Yeni çıkan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği`nin değerlendirmektir. 

Bu amaçla; Bugün cati, cephe ve arazi tipi guneş enerji santralleri konusunda, enerji otoritelerini Gaziantep‘ te ağırlıyoruz.

Kıymetli konuşmacılarımız tarafından Güneş Enerji Santral Teknolojileri, doğru fizibilite,  dogru projelendirme, dogru uygulama konularında bilgilendirme ve öneriler olacaktır.

Sn. Protokol, değerli katılımcılar, Endüstri 4.0  gibi, Enerjide 4.0 yaşıyoruz. Uluslararası Enerji Ajansı‘nın (IEA) World Energy Outlook raporuna göre, Güneş önümüzdeki on yıl içinde dünyanın elektrik üretiminde en etkin enerji kaynağı olacaktır.

Ve son yıllarda yerli ve yenilenebilir  enerji politikaları üzerine Enerji Bakanlığının önemli çalışmalarına şahit oluyoruz.  Ulkemizin elektrik santralleri kurulu gücü bakımından, yerli (HES ve yerli kömür gibi) ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik santrallerinin oranı  % 50 seviyelerine ulaştı. Bu seviyelerden dolayı mutluyuz, umutluyuz. Ülkemizde sadece enerji cari açığının kapatılması anlamında atılımlar değil, enerji teknolojilerinde de önemli atılımlara imza atılması gerekiyor. Savunma sanayinde gösterilen başarının yakın tarihte bu sektörde de olacağın inancımız tamdır. Bu anlamda, ODTÜ, GÜNAM_Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi`nin çalışmalarını heyecanla  takip ediyoruz. 

 Günümüzde enerji, Ülkeler arasında tehdit ve ambargo unsuru olarak kullanılmaktadır. GES yatırımlarının tamamının yerli, milli olması ile bu tehdit ve ambargolara karşı daha dirençli olacağımız kesindir. 

1MW  GES`in yıllık üreteceği yaklaşık 1.650.000 kWh elektriği doğalgazdan üretmek için piyasa fiyatı ile yaklaşık 100.000$ üzerinde doğalgaz bedeli ödememiz gerekiyor. Yenilenebilir yatırımlarla dışa bağımlılığımız azalacak, bir nevi aldığınız miktar kadar ihracat yapmış olacaksınız.

 Bununla birlikte; afetlerden etkilenen ulusal elektrik kesintilerine karşı, yerel santraller daha az etkilenecektir. 

Kıymetki katılımcılar;

9 Mayıs 2019 ‘da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, 12 Mayıs 2019`da  Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği resmi gazetede yayınlandı. Oda olarak her platformda dile getirdiğimiz yerinde üretim, yerinde tüketim modelini destekleyen, özel ve tüzel kişilere fırsatlar sağlayan bir mevzuat yayınlandı. 

Bu mevzuat özellikle OSB ve kamu binalarının her çatısısının bir elektrik santrali olabileceğini gösterdi. 

Tüm bu değerlendirmelerle; sektörle ilgili birkaç tespit ve önerilerimiz olacaktır. 

5 yıl önce gerek OSB Müdürlüğümüz, gerek belediyeler, gerekse basın ile paylaştık. Yerinde üretim, yerinde tüketimin önemini, çatı geslere geçiş gerekliliğini, bunun içinde yeni imara açılan bölgelerde binaların çatılarının mümkünse güney, kuzey istikametinde yapılması, mimari ve statik projelerin çatıda güneş enerji santrali  kurulacakmış gibi projelendirilmesi, panellerin montajını kolaylaştıran ekipmanların da, bina  yapımı aşamasında hazır hale getirilmesini önerdik. Bu ve benzer önerilerin ne kadar isabetli olduğunu görüyoruz.

Gaziantep OSB`nin çatı GES kapasitesi çok yüksektir. Belkide Türkiye`nin  en büyük çatı kapasitesine sahiptir. Burdaki yatırımlarda mühendislik hizmeti esastır. Dünyanın tüm üreticileri ile diyalog kurabilen, sektörün altyapısını takip eden bir meslek camiası olan Elektrik Mühendisleri Odası EMO`nun, elektrik-elektronik mühendisliğinin  etkin olarak bulunması önemlidir. GES bir mühendislik ürünüdür, bir mühendislik hizmetidir.

Yapılacak santrallerde, Ulusal ve uluslararası standartlara uygun olması, statik, tasarım, gölgeleme, kirlilik, topraklama, montaj, izleme, raporlama, işletme ve bakım, yangından korunma yöntemlerine önem verilmelidir. 

Son çıkan mevzuatta, OSB`lerde kurulacak çatı GES`ler de, üretim  fazlasının ödenmesine ilişkin husus netleştirilmelidir. Tam olarak anlaşılamamıştır. OSB`lerde bir uygulama birlikteliğine ihtiyaç vardır. 

Elektrik altyapısına bağlı olarak lisanslı GES için bölgelerin, şehirlerin kotaları yayınlanmaktadır. 

Ancak tüm OSB`leri bölgelere verilen kapasiteler dışında tutarak, OSB`lere  puant güçlerine göre ayrı kapasite verilmesinin gerekliliğini düşünüyoruz. 

Ayrıca çalışan, mevcut doğalgaz santralleri olan sanayici, işletmesine bir  GES yatırımı yaptığında, GES-Kojen hybrit sisteminde mevzuat değişikliğine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

Son olarak  Ülkemizde;  %1`de olsa küçük tasarrufların çok  önemli olduğunu düşünerek,  bir fikrimizi heyecanla buradan paylaşmak isteriz. 

Elektrik Mühendisleri Odası, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Kanuni Sultan Süleyman Teknik Analou Lisesi`nin girişimleri ile, öğrencilerimizin çabaları ile bir uygulama geliştireceğiz.

Her elektrik abonesinin bu uygulamaya erişeceği, kendi ekipmanlarını girerek, nerde nasıl tasarruf edebiliri mi deneyeceği, 150 TL faturasını 120 TL`ye düşüreceği simülasyon programı geliştirmek için starta bastık. 

Evinize ekipmanları yerleştireceğiniz, gücünü, özelliklerini gireceğiniz, buzdolabının etkisi, fön makinasının etkisi, lambaların ve tiplerinin etkisini öğreneceğimiz, ekipmanların çalışma saatlerine göre sayacın tüketimini ve güncel birim fiyatlarla faturayı hesaplıyabileceğiniz bir uygulama. Oyunlaştırma yaparak, ev de bir enerji müdürü tayin ederek, tasarrufu öğreneceğimiz, öğreteceğimiz bir program üzerine çalışıyoruz Enerjide dışa bağımlı olan Heyecanlıyız. Umutluyuz.

Bu duygu ve düşüncelerle;

Forumun amacına ulaşmasını diliyor, bizilere, sektöre desteğini esirgemeyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcımız Sn. Abdullah TANCAN`a,  kıymetli konuşmacılara, sektörün tüm bileşenlerine, siz kıymetli katılımcılara katılım ve katkılarınızdan dolayı  teşekkür ediyorum.

Ana sponsorumuz Elegant başta olmak üzere DGC, sponsorlarımız General Solar,  MB Holding, SolarTürk, Büyükşehir Belediyemize ve  destekleyen tüm kuruluşlara  teşekkür ediyorum. Konuya yakın ilgi duyan katılımcılarımız, firmaların standlarından Gaziantep ve Türkiye`de yapılan örnek, güzel  uygulamalarla ilgili bilgi alabilirler. 

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi olarak, Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği yayınlandıktan hemen sonra, çatımıza 3 kW`lık santral kurduk. Bu konuda bilgi almak isteyene her zaman destek olmaya hazırız. İstediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz,  bilgi vermeye hazırız.

Enerjimiz Güneş olsun diyor, Hepinize saygılarımı sunuyorum.

EMO Gaziantep Şube 

YK Başkanı İslim ARIKAN 

 

 

 

Dosyalar

Sn. İslim ARIKAN Açılış Konuşması (151 KB)

Oluşum Gazetesi (227 KB)

Gaziantep Ekspres (1371 KB)

Gaziantep27 (1367 KB)

Güneş Gazetesi (1240 KB)

Haber Gazetesi (1288 KB)

Pusula Gazetesi (2218 KB)

Haber Ajansı (12427 KB)



GÜNEYDOĞU ENERJİ FORUMU 2021 TAMAMLANDI

06.12.2021
 


Çok Okunanlar


Okunma Sayısı: 946


Tüm Haberler

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.