MERKEZ ADANA ŞUBE ANKARA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE DENİZLİ ŞUBE DİYARBAKIR ŞUBE ESKİŞEHİR ŞUBE GAZİANTEP ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KOCAELİ ŞUBE MERSİN ŞUBE SAMSUN ŞUBE TRABZON ŞUBE

   · ŞUBE Giriş Sayfası

 ANKARA ŞUBE

   · 

ŞUBE TARİHÇESİ

   · 

ŞUBE YÖNETİM KURULU

   · 

ŞUBE DENETÇİLERİ

   · 

ŞUBE ÇALIŞANLARI

   · 

KOMİSYONLAR

   · 

ÇALIŞMA PROGRAMI

   · 

ÇALIŞMA RAPORU

   · 

TEMSİLCİLİKLER

   · 

HABERLER

   · 

DUYURULAR

   · 

GÖRÜŞLER-RAPORLAR

   · 

BASIN AÇIKLAMALARI

   · 

YAZILI BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

GÖRSEL BASINDA ŞUBEMİZ

   · 

BASINDAN SEÇTİKLERİMİZ

   · 

YİTİRDİKLERİMİZ

   · 

EVLİLİK DUYURULARI

   · 

YENİ DOĞAN DUYURULARI

   · 

İŞ YAŞAMI DUYURULARI

   · 

MİSEM EĞİTİMLERİ

   · 

EĞİTİMLER

   · 

İSTATİSTİKLER

 
Şube Kapsamındaki İller:

 AFYONKARAHİSAR   ANKARA   ÇANKIRI   ERZİNCAN   ERZURUM   KASTAMONU   KAYSERİ   KIRŞEHİR   KONYA   NEVŞEHİR   SİVAS   TOKAT   YOZGAT   AKSARAY   KIRIKKALE 
 

 
HUKUKİ DESTEK
 

EMO Ankara Şubesi
Haber Bülteni
SAYI: 2024.1

Tüm Sayılar

· 

GENEL

· 

SMM

· 

ÜYELİK İŞLEMLERİ

· 

MİSEM

· 

EMO E-POSTA

· 

FERDİ KAZA SİG.

· 

İMZA YETKİSİ

· 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

· 

SORUN SÖYLEYELİM

· 

ENERJİ KİMLİK BELG.

· 

ENAZ (ASGARİ) ÜCRETLER

· 

YAPI DENETİM

· 

E-İMZA

· 

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI

· 

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK

· 

EMBK

· 

KVKK

YÜKSEK GERİLİM TESİSLERİNDE İŞLETME SORUMLULUĞUNDA DURUM VE GELECEK ÇALIŞTAYI DEĞERLENDİRME RAPORU


GÖRÜŞ / RAPOR


 
Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi tarafından 2 Ekim 2018 tarihinde ODTÜ MD Vişnelik Tesisleri`nde düzenlenen “Yüksek Gerilim Tesislerinde İşletme Sorumluluğunda Durum Ve Gelecek Çalıştayı” değerlendirme raporu yayınlandı.
 

 

RAPORUMUZA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

 

"YG Tesislerinde İşletme Sorumluluğu ve Uygulamalarının" devamlılığı, güvenli ve sürekli bir işletme için yapılması gerekenler, kontrol ve bakım prosedürlerinin; ilgili mevzuat ve standartlar, kamunun can ve mal güvenliği bağlamında masaya yatırıldığı etkinliğe EMO Şubelerinin yanı sıra, 27 kamu kurumu, 58 Organize Sanayi Bölgesi, üyelerimiz/meslektaşlarımız, sektör temsilcileri, dağıtım şirketleri, şalt tesisleri ve enerji tesisleri ilgilileri, yüksek gerilim işletme sorumlusu mühendisler, İSG uzman ve müfettişleri katılım sağladı.

Çalıştayda, YG tesislerinde işletme sorumluluğu alanında bir yol haritası oluşturmak amacıyla, konusunda uzman konuşmacılar tarafından mevzuat, uygulamalar, işletme, yönetim, ticaret ve talep konularının değerlendirildiği sunumlar gerçekleştirildi. Etkinliğin konu ve sunum başlıkları;

YG TESİSLERİNDE İŞLETME SORUMLULUĞU NEDİR? NEDEN GEREKLİDİR?

Oturum Başkanı : Ömürhan A. SOYSAL – EMO Ankara Şubesi YK Bşk. Yrd.

                • Neşe AKKOÇ - EMO Ankara Şubesi Müdürü

                • Cem ERKAT - EMO Ankara Şubesi Avukatı

                • Ali Fuat AYDIN – EMO İzmir Şubesi Teknik Müdürü

YG TESİSLERİ İŞLETMESİNDE KURUMSAL SORUMLULUKLAR

Oturum Başkanı : Kübülay ÖZBEK– EMO YK Üyesi

                • Sait ULUSOY – Ulusoy Elektrik YK Başkanı

                • Hasan Erkan Gürüz – Ulusoy Elektrik

                • Yusuf Ziya BOLAT – TC Aile Çalışma Sosyal Hizm. Bak. İSGÜM İSG Uzmanı

                • Serkan KOYUN, Semih TEKİN – TC Aile Çalışma Sosyal Hizm. Bak. İş Müf. Yrd.ları

                • Ethem KONAR – MERAM EDAŞ Proje ve Kamulaştırma Md.

  • Şaban KAVLAK – Başkent OSB Elektrik İşletme Yöneticisi

İŞLETME SORUMLULUĞUNDA GELECEĞE DÖNÜK YOL HARİTASI

Oturum Başkanı : Ebru AKGÜN YALÇIN – EMO Ankara Şubesi 21. ve 22. Dönem YK Başkanı

                • Murat ERARSLAN – EMO MİSEM YG Eğitmeni

                • Şaban TAT – EMO Antalya Şubesi YK Bşk. Yrd.

                • Serdar HARMANCIOĞLU – EMO İstanbul Şubesi SMM Komisyonu Üyesi

                • Arif DÖNMEZ – EMO Denizli Şubesi YK Yazmanı

 

Etkinlik sonrası, etkinliğin özetinin ve sonuç bildirgesinin yayınlandığı değerlendirme raporu hazırlandı.  

 

 

 SONUÇ:

2 Ekim 2018 tarihinde ODTÜ MD Vişnelik Tesisleri`nde, EMO Ankara Şubesi tarafından düzenlenen Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu Mevcut Durum ve Gelecek Çalıştayı, bu alandaki bilgi düzeyinin artırılması ve paydaşların bir araya gelmesini önemseyen büyük bir organizasyonla, Kamu Kurumları, Organize Sanayi Bölgeleri, üyelerimiz/meslektaşlarımız, Dağıtım Şirketleri, sektör temsilcileri, İSG uzman ve müfettişlerinden oluşan 136 Kişilik katılımla gerçekleştirilmiştir.

Çalıştayın temel amacı olan elektrik yüksek gerilim tesislerinde işletme sorumluluğunun önemi, yasal ve teknik zeminde tartışılmış,  üretim aşamasından başlayarak, montaj, işletme, bakım, onarım işlerinde bilgi sahibi tüm paydaşlar tarafından masaya yatırılmış ve her yönüyle değerlendirilmiştir. Elektrik yüksek gerilim tesislerinin sürekliliğinin kusursuz bir şekilde devam etmesi, beraberinde bu tesislerde can ve mal güvenliğinin sağlanması ile ekonomik kayıpların önlenmesi noktalarında işletme sorumlusu mühendislerin katkıları ortaya konulmuştur.

Bu sorumluluğun yasal olarak yönetmeliklerce desteklendiği vurgulanarak "Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği" ve "Elektrik Tesislerinde Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu Yönetmelikleri"ne atıfta bulunulmuştur.

"Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği" nin 60. Ve 61. Maddelerine göre;

Tüm yüksek gerilimli kuvvetli akım tesislerinde teknik konulardan sorumlu elektrik mühendisi olmalıdır. 154 kV ve daha büyük kuvvetli akım tesislerinde (uzaktan kumanda edilen Tm ler hariç) işletme sorumlusu olarak en az bir Elektrik Mühendisi bulundurulmalıdır. Bu mühendisin iş güvenliği ve iş emniyeti açısından sorumluluğu, tesiste uyulması gereken iş güvenliği yöntemlerini tespit etmek, emniyetli bir işletme için uyulması gerekli kuralları belirlemek ve gerekli araç gereçleri saptayarak söz konusu kurallara uyulması yönünde denetlemeler yapmaktır. Bunun yanı sıra kuvvetli akım tesislerinde çalışan görevlilere, çalıştığı kuruluş ya da işletme tarafından yapacağı iş ve yükümlülükler konusunda bilgi verilecek ve gerekli açıklamalar yapılacaktır. Geçici olarak ya da gözetim altında tehlikesiz işlerde çalışanlara yapacakları işlere ilişkin yönerge verilmesi gerekir. Yaptırılan iş, sağlık ve yaşam için tehlikeli ise, iş yaptıran, çalışanları gerekli koruyucu malzemelerle donatmak zorundadır. Tesisin uygun noktalarında, kaza durumlarında gerekli olacak ilk yardım malzemeleri ve kurtarma aygıtları her an güvenle kullanılabilir durumda hazır bulundurulması gerekmektedir. Elektrik Tesislerinde İşletme sorumluluğu Yönetmeliği 6. Maddesi a bendine göre;

a) İşletme sorumluluğunu üstlenecek mühendislerin, EMO tarafından verilen "Elektrik YG Tesisleri İşletme Sorumlusu" belgesine sahip olmaları gerekmektedir.

Aynı yönetmeliğin 7. Maddesi a bendine göre ise;

a) İşletme sahibine ait olan bu Yönetmelik kapsamındaki YG tesislerinin (üçüncü şahıslarla ortak kullanılan YG tesisleri hariç olmak üzere) işletme sorumluluğunu üstlenmiş olur. İşletme sorumlusu kanunlar karşısındaki sorumluluk dışında, işletme sahibi adına enerji sağlayan kuruluşa karşı da sorumlu ve muhataptır.

İlgili maddeleri irdelenen yönetmelikten de anlaşıldığı üzere can ve mal güvenliğinin öncelikli olduğu işletme sorumluluğunun kurum ve kuruluşlarca muhatap olarak aranması gerektiği bir tesiste işletme sorumlusunun olmayışının güvenlik açığı oluşturacağı konusunda ortak bir kanı oluşmuştur.

İşletme sorumluluğunda EMO`nun rolünün ne olduğu ve hem meslektaşlarının hem de kamunun can ve mal güvenliğinin sağlanması diğer taraftan ekonomik kayıpların da önüne geçilmesi için yapılması gerekenler belirlenmiştir.

EMO tarafından durum değerlendirmesi yapıldığında; meslek örgütüne üye mühendislerin işlerini yaparken güvenlikleri öne çıkmaktadır. EMO açısından gerek dağıtım şirketlerinde çalışan gerekse özel olarak yüksek gerilim işletme sorumluluğu üstlenen üyelerin işlerini iyi yapabilmeleri ve can güvenlikleri öncelikli konudur. Halen şebeke içinde bir mühendis tarafından işletme sorumluluğu üstlenilmemiş olan müşteri sorumluluğundaki trafolar dağıtım şirketlerinde çalışan meslektaşlarımızın iş ve can güvenliklerini tehdit eder durumdadır. Diğer taraftan bu trafolar şebekelerin sağlıklı işletilmesini engelleyip arıza oranlarını da arttırmaktadır.

EMO bu bakış açısıyla konuya yaklaşıp tüm dağıtım şirketlerinin müşterilerinden kendi sorumluluklarındaki trafolara Elektrik Tesislerinde İşletme Sorumluluğu Yönetmeliği 6. Maddesi gereğince sorumlu mühendis talep etmelerini istemektedir.

Bu konuda EMO`nun rolü ve sağlayacağı faydalar üzerinde sağlanan görüş birliği kapsamında;

•Yüksek gerilim işletme sorumluluğu üstlenecek mühendislerin üniversite eğitimlerinde bu alan için tanımlanmış derslerden en az üç tanesini almış olduğunu kontrol eder.

•Kontrol sonrası uygun içerikte eğitim almış üyelerine ayrıca Yüksek Gerilim İşletme Sorumluluğu eğitimi verir ve belge düzenler.

•Yüksek gerilim işletme sorumluluğu sözleşmelerini kontrol ederek her bir üyenin gereklerini yerine getirebileceği sayıda sorumluluk üstlenmesini sağlar.

•Sözleşme kontrollerinde adres verilerini de dikkate alarak üyelerinin erişebilecekleri mesafelerde yüksek gerilim işletme sorumluluğu üstlenmesine onay verir.

Bu kapsama dikkat edilmesinin temel amacı, kontrol edilebilir, erişilebilir sayıda ve yerde sorumluluk üstlenildiğini garanti etmek ve aynı zamanda uygun eğitimleri almış mühendisin ve kamunun can ve mal güvenliğini riske etmeyecek, üyelerin bu alanda çalışmasını sağlayacak düzenlemeleri hayata geçirmektir.

Kamu kuruluşlarının kendi şebekelerinin güvenliğini göz önünde bulundurarak kendi sorumluluklarındaki trafolarda işletme sorumlusu bulundurma uygulamalarının yasal çerçevede gerekli kontrolleri yaparak dağıtım şirketleri ve OSB şebekelerinde de sağlanması için çalışma yapması gerektiğinin önemi vurgulanmıştır. 

 

Dosyalar

YÜKSEK GERİLİM TESİSLERİNDE İŞLETME SORUMLULUĞUNDA DURUM VE GELECEK ÇALIŞTAYI DEĞERLENDİRME RAPORU (5271 KB)



ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE YANGIN GÜVENLİĞİ BAŞLIKLI WEBINAR DÜZENLENDİ

01.07.2024
 


Çok Okunanlar


ISC TÜRKİYE 2024 – 17. ULUSLARARASI BİLGİ GÜVENLİĞİ VE KRİPTOLOJİ KONFERANSI DÜZENLENECEK

Okunma Sayısı: 224


Tüm Görüşler - Raporlar

Sayfayı Yazdır



 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME
 

COPYRIGHT © 2005-2024 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL MERKEZİ
IHLAMUR SOKAK NO:10 KIZILAY/ANKARA
TEL: +90 (312) 425 32 72 (PBX) - FAKS: +90 (312) 417 38 18

KEP ADRESİ : emo.merkez@hs01.kep.tr

 
 
Key Yazılım Çözümleri A.Ş.